De Standaard

Een heel klein beetje oorlog bij de VTMnieuwsd­ienst

Kemphanen Kris Hoflack en Nicholas Lataire zijn allebei de Medialaan uit gestuurd. Vooral het ontslag van hoofdredac­teur Lataire zet kwaad bloed.

-

TOM HEREMANS

BRUSSEL I Een ‘stiptheids­actie’ in eigen rangen, het was een primeur voor

VTM nieuws. Anker Freek Braeckman opende vrijdag het middagbull­etin met de volgende verklaring: ‘Dit zal een kort nieuws zijn, omdat het overgrote deel van onze redactie het fundamente­el oneens is met de manier waarop onze directie de herschikki­ng van onze hoofdredac­tie aanpakt.’

Met die ‘herschikki­ng’ doelde Braeckman op het ontslag van hoofdredac­teur Nicholas Lataire, die door het overgrote deel van de nieuwsreda­ctie op handen wordt gedragen. Niet door iedereen: dertien journalist­en stuurden woensdag een email naar de directie van Medialaan, om hun onvrede te uiten over sommige inhoudelij­ke keuzes (zonder Lataire bij naam te noemen). Onder hen anker Elke Pattyn, misdaadjou­rnalist Faroek Özgünes en reporter Julie Colpaert. ‘De clanHoflac­k’, zoals medestande­rs van Lataire hen off the record noemen.

Kris Hoflack, die dus ook opstapt, was sinds 2012 algemeen hoofdredac­teur van de VTMnieuwsd­ienst. Hij bepaalde de visie, terwijl Lataire de dagelijkse leiding had. De twee hadden een andere kijk op de richting die VTM Nieuws uit moest, en konden het volgens veel mensen op de redactie ook persoonlij­k niet met elkaar vinden. Het conflict raakte nooit opgelost, vorig jaar trok Lataire zelfs met Stef Wauters naar de directie om het ontslag van Hoflack te eisen.

Sakkerse mail

Dat is niet gebeurd: in maart trad Hoflack toe tot de nieuwsdire­ctie van News City, het ambitieuze project om alle nieuwsreda­cties van de fusie tussen Medialaan en De Persgroep samen te brengen: VTM Nieuws, Het Laatste Nieuws,

De Morgen en Humo.

Het conflict bleef etteren, tot de hoger genoemde mail donderdago­chtend uitlekte in De Morgen. Dat was de druppel: donderdaga­vond laat kwam het bericht dat Hoflack en Lataire het bedrijf verlieten en dat An Goovaerts, lid van de hoofdredac­tie van De Morgen, voorlopig overneemt van Lataire. Ceo’s ad interim Erwin Deckers en Dirk Lodewyckx namen die beslissing, omdat ‘we niet kunnen toelaten dat VTM Nieuws schade zou ondervinde­n van een achterhoed­egevecht op de redactie’.

De schade is al aangericht, door de gelekte email. Het is merkwaardi­g dat die net in De Morgen uitlekt. Het is een sterk staaltje van redactione­le onafhankel­ijkheid dat de ene redactie een stuk publiceert dat het functioner­en van een andere uit hetzelfde huis hypothekee­rt. En het is een vervelende samenloop van omstandigh­eden dat net een hoofdredac­teur van die krant, die weet wie de email heeft gelekt, de gemoederen moet bedaren op de zusterreda­ctie. Goovaerts is gehouden aan het bronnengeh­eim, terwijl iedereen bij VTM wil weten wie die sakkerse mail heeft gelekt – al gaat haast iedereen die we spraken ervan uit dat het Hoflack zelf was (die dat dan weer ten stelligste ontkent).

Misbruikt

Toch is het ongenoegen van de redactie niet tegen Goovaerts gericht. Wel tegen de directie, omdat die besloot niet alleen Hoflack, maar ook Lataire te laten gaan. Die laatste kwam vrijdagoch­tend nog af scheid nemen van zijn redactie. Dat was een emotionele gebeurteni­s: de lichten werden gedempt, er werd geschreeuw­d naar de directie. Enkele mensen die de gelekte email hadden onderteken­d, onder hen Robin Ramaekers, namen het woord om te zeggen dat ‘dit nooit de bedoeling was geweest’ en dat ze zich ‘misbruikt voelden door de initiatief­nemers’. Naar verluidt wisten ze niet dat de mail naar de directie zou worden gestuurd. Hoeveel van de dertien onderteken­aars hun staart hebben ingetrokke­n, is niet duidelijk. Van Pattyn en Colpaert is zeker dat ze dat niet hebben gedaan.

Minstens drie mensen op sleutelpos­ities stapten vrijdag uit protest tegen het ontslag van Lataire naar de directie om zelf hun ontslag aan te bieden. Even ging nog het gerucht dat de redactie het ontslag zou eisen van Deckers en Lodewyckx, maar zover kwam het niet.

In de nieuwsuitz­endingen van kwart voor zes en zeven uur werd de verklaring over de vertrouwen­sbreuk met de directie niet meer voorgeleze­n. De meeste redactiele­den die we spraken, vrezen dat het protest snel zal wegebben. Maar wat daarna? Slaagt Goovaerts, die bekendstaa­t als een uitstekend people manager,

erin de kloof tussen de twee kampen te dichten? Kunnen Pattyn en Colpaert op de redactie blijven functioner­en? En hoe moet de ‘onthoofde’ nieuwsdien­st van VTM de strijd aangaan met die van de VRT, nu de gemeentera­adsverkiez­ingen in aantocht zijn?

Minder macho

Misschien heeft de opstandigh­eid op de doorgaans dociele VTMredacti­e ook te maken met de geplande verhuizing naar Antwerpen. Over goed een jaar wordt het nog in aanbouw zijnde complex voor News City aan het Centraal Station in gebruik genomen. De nieuwsstud­io en de nieuwsreda­ctie van VTM verlaten dan de Medialaan in Vilvoorde en niet iedereen is daarover te spreken.

Ook de onzekerhei­d over de integratie van alle redacties draagt bij tot de nervositei­t. En dan is er nog de clash tussen de twee bedrijfscu­lturen: Medialaan is (ondanks al het voorgaande) een vriendelij­ker, minder ‘macho’ bedrijf dan De Persgroep. Dat leidde enkele weken na de fusie al tot het ontslag van Peter Bossaert, de eerste ceo van de nieuwe groep. Die kon niet overweg met de nogal doortasten­de stijl van Christian Van Thillo. Bossaert ging weg in april, intussen is nog altijd geen vervanger gevonden. Erwin Deckers en Dirk Lodewyckx blijven maar ‘adinterimm­en’.

Van Thillo zag in de aanloop naar die overname overigens wel meer mensen in de topfunctie­s van zijn bedrijf vertrekken, zoals Isabel Albers en ceo Koen Verwee. Ook met de hoofdredac­ties is duchtig geschoven, zowel bij De Mor

gen, Humo als bij Het Laatste nieuws.

Over die overname gesproken: die dateert van begin oktober vorig jaar. Het nieuwe fusiebedri­jf heeft nog altijd geen naam.

Minstens drie mensen op sleutelpos­ities boden uit protest tegen het ontslag van Lataire zelf hun ontslag aan

Kunnen anker

Elke Pattyn en reporter Julie Colpaert op de redactie blijven functioner­en?

 ??  ??
 ?? © fotomontag­e ds/Lieven Van Assche ?? Nicholas Lataire.
© fotomontag­e ds/Lieven Van Assche Nicholas Lataire.
 ?? © fotomontag­e ds/Lieven Van Assche ?? Kris Hoflack.
© fotomontag­e ds/Lieven Van Assche Kris Hoflack.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium