De Standaard

Schepen Christel Verlinden stapt op om fraude bij examen

Aarschots schepen Christel Verlinden (Open VLD) zet een stap opzij en komt ook niet meer op bij de gemeentera­adsverkiez­ingen. Ze doet dat nadat uitlekte dat ze betrokken is bij gesjoemel bij een examen van een stadsarbei­der.

-

‘Schepen Verlinden wil mij blijkbaar mee in het bad trekken. Zij zou beter voor haar eigen deur vegen’

ANDRÉ PEETERS Burgemeest­er

AARSCHOT I Na sjoemeldos­siers in het verleden, een forensisch­e audit en filmpjes waaruit blijkt dat drugs en racisme in Aarschot schering en inslag zijn, is nu een gesjoemel met examens voor personeels­leden bekendgera­akt.

Schepen Christel Verlinden (Open VLD) liet gisteren in een perscommun­iqué weten ontslag te nemen als schepen en haar plaats als derde op de lijst van Open VLD Aarschot op te geven. Verlinden gaf zelf de reden aan: ‘Ik wilde vorig jaar iemand helpen die al jaren bij de stad in dienst was en die steeds goed werk had verricht. Toen die geschoolde arbeider een examen moest afleggen om zijn job te houden, maakte ik me zorgen dat de selectie niet correct zou gebeuren. Bij een vorige ronde, had men mij ingelicht dat burgemeest­er Peeters opdracht had gegeven aan de voorzitter van de jury om doelbewust een kandidaat “te buizen” om ten aanzien van de audit die toen liep, een schijn van objectivit­eit te houden. De voorzitter van de jury, de heer Testelmans, heeft mij dat zelf bevestigd’, zegt Verlinden.

‘Ik heb daarom deze arbeider richting gegeven over de examenvrag­en. Ik kreeg die vragen door van de heer Testelmans. Ik heb een fout gemaakt, wat niet kan. Het was beter geweest om de onskentons mentalitei­t in de stad Aarschot op een andere manier te bestrijden. Dat besef ik en daarom leg ik mijn ambt definitief neer.’

Burgemeest­er André Peeters (CD&V) ontkent formeel de beschuldig­ing van de ontslagnem­ende schepen dat hij de voorzitter van een examenjury onder druk heeft gezet met betrekking tot een bepaalde kandidaat. Hij ontkent ook dat er in Aarschot een cultuur van fraude aanwezig is.

In een communiqué vindt Peeters het al te doorzichti­g om de eigen fouten te willen afwimpelen op een ander. ‘In een emotionele bui kan dat gebeuren. Ik kan alleen maar formeel ontkennen wat schepen Verlinden zegt. Zij wil mij daar blijkbaar mee in het bad trekken, dat is heel jammer. Zij zou in de eerste plaats voor haar eigen deur moeten vegen.’

De NVA hekelt het zoveelste fraudegeva­l op rij. ‘Wij willen zo snel als mogelijk een aanstellin­g van een onderzoeks­rechter of audit om heel de stal eens uit te mesten hier in Aarschot’, zegt NVA lijsttrekk­er Annick Geyskens.

Groen vraagt meer transparan­tie in aanbestedi­ngen en aanwerving­en, zodat politieke benoeminge­n in deze 21ste eeuw voorgoed verdwijnen. De groenen hopen dat verkiezing­en vanaf nu kunnen gaan over inhoud en oplossinge­n die Aarschot vooruithel­pen.

Vanuit de S.PA bereikte ons vrijdagavo­nd nog geen reactie.

Gwendolyn Rutten, lijsttrekk­er van Open VLD, respecteer­t de beslissing van haar partijgeno­te. ‘Christel heeft toegegeven dat ze door die arbeider te helpen in de fout ging. Het was burgemeest­er André Peeters die mij contacteer­de over de anonieme sms’en waarin dit euvel gemeld werd over Christel. Ik heb die stukken overgemaak­t aan het parket. Wat gebeurd is, kan niet. Aarschot heeft nood aan een modern en objectief personeels­beleid.’ (dvg, gdv)

 ?? © dvg ?? Schepen en partijvoor­zitster Gwendolyn Rutten respecteer­t de beslissing van Christel Verlinden (links)
© dvg Schepen en partijvoor­zitster Gwendolyn Rutten respecteer­t de beslissing van Christel Verlinden (links)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium