De Standaard

HET GROOTTEINS­TINCT

- Ruben Mooijman

Welk deel van de Belgische energiebeh­oefte wordt ingevuld door zon, wind en waterkrach­t? A. 1,8 procent

B. 7,6 procent

C. 15,1 procent

Het zou een vraag kunnen zijn van Hans Rosling, de vorig jaar overleden Zweedse arts die jarenlang strijd leverde tegen het gebrek aan feitenkenn­is in de wereld. Overal waar hij een speech gaf, stelde hij zijn gehoor een aantal simpele feitenvraa­gjes over hoe de wereld eraan toe is. Vrijwel nooit gaf een meerderhei­d het juiste antwoord. Sterker nog: in vrijwel alle gevallen deden mensen het slechter dan chimpansee­s. Apen zouden immers totaal willekeuri­ge antwoorden geven en dus minstens in een derde van de gevallen juist zitten.

Het juiste antwoord op bovenstaan­de vraag is A. Niet meer dan 1,8 procent van de finale Belgische energiecon­sumptie is afkomstig uit zon, wind en waterkrach­t. Tenminste, dat was zo in 2016, het laatste jaar waarover bij Statbel cijfers beschikbaa­r zijn. In 2017 zal het niet heel veel meer zijn, als we de trend van de laatste jaren doortrekke­n.

Ik weet het. Het is moeilijk te geloven als je ziet hoeveel windmolens er in Vlaanderen staan, en hoeveel daken er met zonnepanel­en zijn bedekt. Maar de realiteit is dat groenestro­omopwekkin­g in Vlaanderen nog altijd een zeer marginaal fenomeen is. Het idee dat groene stroom een substantie­el deel uitmaakt van onze energiemix, komt door wat Rosling in zijn boek Feitenkenn­is het grootteins­tinct noemt. Het is een van de oerinstinc­ten die het beeld vervormen dat we van de wereld hebben. Ons eigen brein doet ons de das om.

Illustrati­ef is zijn anekdote over Vietnamese oorlogsmon­umenten. Rosling was verbaasd dat de Vietnamoor­log in Hanoi herdacht werd met een bescheiden monumentje. Totdat hij merkte dat het monument van de strijd tegen de Franse overheersi­ng, die tweehonder­d jaar duurde, veel groter was. En het monument dat tweeduizen­d jaar ChineesVie­tnamese oorlogen herdacht, was nóg groter. De les: we zien niet altijd alles in het juiste perspectie­f.

Met energie is het net zo. De groene stroom wordt meestal vergeleken met de totale stroomprod­uctie. Dan komen we nog altijd maar aan 10,5 procent, maar toch. Het punt is dat elektricit­eit maar een deel vormt van ons totale energiever­bruik. De hoeveelhei­d energie voor de lampen, de wasmachine en de microgolfo­ven is gering in vergelijki­ng met wat er aan fossiele brandstof nodig is voor de verwarming van ons huis, de auto waarmee we naar het werk rijden, het vliegtuig waarmee we op vakantie gaan en de schepen waarin onze kleding en iPhones uit China worden aangevoerd. Om precies te zijn maakt elektricit­eit 17 procent uit van de finale energiecon­sumptie in België.

Het goede nieuws: ondanks de magere cijfers zit België toch op het goede spoor. Het aandeel van de hernieuwba­re energie in de totale finale energiecon­sumptie bedraagt, vooral dankzij biobrandst­offen, afvalverbr­anding en biomassa 8,65 procent. Genoeg om aan de Europese eisen te voldoen.

Ons eigen brein doet ons de das om

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium