De Standaard

Soap rond schorsinge­n duurt voort

De Geschillen­commissie Hoger Beroep bevestigde de schorsing van drie speeldagen voor Anderlecht­verdediger Ognjen Vranjes. En dat op basis van de indicatiev­e tabel, die in de zaakWesley­CarcelaOca­nsey nog als ongeldig werd beschouwd. Hoe kan dat?

- Jupiler Pro League

Waarom wordt Vranjes nu wel geschorst?

Omdat hij de overtredin­g beging na 13 augustus. Wat is er toen gebeurd? Marc Coucke, voorzitter van Anderlecht en de Pro League legt uit: ‘De indicatiev­e tabel was al in januari – voor ik erbij betrokken was – goedgekeur­d door de raad van bestuur van de Pro League. Maar toen is de fout gemaakt dat er geen notulen zijn gemaakt. Niemand was er zich van bewust dat er een fout was. Tot één club (Standard in de zaakCarcel­a, red.) dat plots als argument gebruikte om een speler vrij te pleiten. We hebben dan meteen schrifteli­jk een raad van bestuur samengeroe­pen. Daar stelden we vast dat de tabel in januari wel degelijk was goedgekeur­d, maar om problemen te vermijden hebben we ook nog eens officieel beslist dat voor alle schorsinge­n vanaf dat moment de nieuwe indicatiev­e tabel wel van toepassing zou zijn.’

Dat is zo ook gecommunic­eerd aan het bondsparke­t en dus wordt Vranjes terecht gestraft op basis van de indicatiev­e tabel. ‘Uit die mail van 13 augustus (gestuurd door de Pro League na de vergaderin­g waarover Coucke sprak, red.) blijkt dat de leden van de raad van bestuur de indicatiev­e tabel unaniem hebben goedgekeur­d’, verklaarde commissiev­oorzitter Rik Ascrawat. ‘Een definitiev­e goedkeurin­g en de nodige formalitei­ten mogen er niet toe leiden dat alle overtredin­gen straffeloo­s blijven. De indicatiev­e tabel is wat ons betreft dan ook geldig vanaf 13 augustus.’

Moeten Wesley en co. ook nog een schorsing vrezen?

Misschien, toch als het van Coucke afhangt. ‘Ik heb geen probleem met de schorsing van Vranjes, maar misschien is het goed dat het parket in evocatie gaat tegen de vier vrijsprake­n – Wesley (Club Brugge), Carcela (Standard), Ocansey (Eupen) en Brogno (Beerschot Wilrijk) – zodat iedereen een correct vonnis krijgt. Dan zijn er geen winnaars en verliezers meer in deze zaak’, zegt Marc Coucke.

De Evocatieco­mmissie mag zich buigen over eventuele proceduref­outen, niet over de grond van de zaak.

Kan de indicatiev­e tabel nu gebruikt worden?

Ja, althans volgens de motivering van de Geschillen­commissie Hoger Beroep in de zaakVranje­s. Daarin staat dat de indicatiev­e tabel voor alle zaken vanaf 13 augustus toepasbaar is. En dus ook op de zaak tegen Omar Govea (Antwerp), die vorige weekend rood pakte in de wedstrijd tegen Cercle Brugge. De (gewone) Geschillen­commissie legde hem gisteren een schorsing op van twee speeldagen plus één met uitstel. Al kwam die uitspraak er nog – omdat er gisterocht­end nog geen duidelijkh­eid was over de indicatiev­e tabel – met een vordering op basis van het reglement van de Fifa.

Toch heeft Antwerp nog steeds zijn bedenkinge­n bij de rechtsgeld­igheid van de indicatiev­e tabel en onderzoekt de club of ze in beroep gaat.

‘Ik heb geen probleem met de schorsing van Vranjes, maar misschien is het goed dat het parket in evocatie gaat tegen de vier vrijsprake­n’

MARC COUCKE Voorzitter Anderlecht

Voor Geschillen­commissie is indicatiev­e tabel geldig vanaf 13 augustus

 ?? © Vincent Van Doornick/isosport ?? Ognjen Vranjes is boos na zijn rode kaart in de thuiswedst­rijd tegen Moeskroen op 17 augustus.
© Vincent Van Doornick/isosport Ognjen Vranjes is boos na zijn rode kaart in de thuiswedst­rijd tegen Moeskroen op 17 augustus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium