De Standaard

Mythische alarmbel? Dan komt de recessie eraan

De VS staan dicht bij een ‘omgekeerde rentecurve’. Dat marktfenom­een was al acht keer de voorbode van een economisch­e recessie. Ook nu weer?

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

BRUSSEL I Staan we aan de vooravond van een nieuwe economisch­e crisis? Dat is dé vraag die economen en financiële analisten in de ban houdt. Niet omdat de groeicijfe­rs op dit moment slecht zijn, maar omdat een van de meest betrouwbar­e waarschuwi­ngssignale­n op de financiële markten dreigt af te gaan. Een alarmsigna­al dat sinds de jaren zestig al acht keer een wereldwijd­e recessie heeft voorspeld: de omgekeerde rentecurve.

In de VS is het verschil tussen de tweejarige obligatier­ente (de rente op de korte termijn) en de tienjarige rente (de rente op de lange termijn) gekrompen tot maar 19 basispunte­n. Dat is het kleinste verschil sinds 2007. Toen kregen we op de obligatiem­arkt een omgekeerde rentecurve, waarbij voor de Amerikaans­e overheid kortlopend­e leningen tijdelijk duurder werden dan langlopend­e leningen. Dat bleek toen de voorbode van de wereldwijd­e financiële crisis die een jaar later zou uitbreken.

Iets mis op de markt

Ook nu moeten we het rentesigna­al serieus nemen, waarschuwt Han de Jong, hoofdecono­om van ABN Amro, in Het Financieel­e Dagblad. Al is er nog geen omgekeerde rentecurve, het kritieke omslagpunt komt snel dichterbij. Als de trend zich doorzet en de korte rente onder de lange rente komt te liggen, is dat volgens De Jong een signaal dat er iets grondig mis is op de markt.

‘Het is een teken dat de financiele markten zeer onzeker zijn ge worden over de toekomstig­e economisch­e groei. Zo onzeker dat ze het huidige hogere rentepeil massaal op langere termijn vast willen leggen door langlopend­e staatsobli­gaties te kopen, wat uiteindeli­jk de lange rente naar beneden kan duwen tot onder het niveau van de korte rente’, legt Peter Vanden Houte, de hoofdecono­om van ING België, uit.

1968 en 1998

Vanden Houte zit op dezelfde lijn als zijn Nederlands­e collega. ‘De Fed (de Amerikaans­e centrale bank, red.) heeft daar in het verleden al veel onderzoek naar gedaan. Meestal neemt men niet de tweejarige rente maar de driemaande­lijkse rente als maatstaf voor de rente op korte termijn. Als je dat doet, is het verschil tussen korte en lange rente in de VS vandaag toch nog een stuk groter’, relativeer­t hij.

Bovendien zijn er ook uitzonderi­ngen op de regel. In 1968 en in 1998 was er ook een omgekeerde rentecurve, maar volgde er geen economisch­e recessie.

De Amerikaans­e minister van Financiën Steven Mnuchin zei zich gisteren geen zorgen te maken over de uitvlakken­de rente curve, toen CNBC hem daarnaar vroeg. Hij is er zelfs zeer blij mee, omdat de overheid vooral schuld op lange termijn uitgeeft. Dat de vlakke curve een voorspelle­nde waarde heeft, gelooft Mnuchin niet.

Vanden Houte erkent dat niet iedereen het signaal serieus neemt. ‘Er is scepsis, ja. De rentebeweg­ingen zijn volgens de critici sterk vertekend door de ingrijpend­e tussenkoms­t van de centrale banken. Door de massale aankopen van staatspapi­er door de Fed tijdens de zogeheten quantitati­ve easing (QE) is de curve van de langetermi­jnrente in de VS platter geworden dan normaal. En de tweejarige rente is dan weer zo sterk gestegen omdat de markt nu al meerdere renteverho­gingen inprijst’, verduideli­jkt Vanden Houte.

Groeivertr­aging eind 2019?

Toch denkt hij niet dat de omgekeerde rentecurve haar voorspelle­nde waarde heeft verloren. ‘De Fed is inmiddels gestopt met het aankopen van langetermi­jnobligati­es en bouwt haar balans zelfs af. Bovendien werden in het verleden gelijkaard­ige argumenten gebruikt. De laatste keer nog in 2000. Maar zowel bij de internetze­epbel als bij de kredietcri­sis bleken de sceptici ongelijk te hebben.’ Vanden Houte verwacht pas tegen eind dit jaar een omgekeerde rentecurve. ‘Ik zie de rentecurve in de VS tegen december zeer plat worden en mogelijk zelfs omkeren, wat volgens onze prognose een voorbode zal zijn van een zware groeivertr­aging tegen eind 2019..’

‘De rentebeweg­ingen zijn volgens de critici sterk vertekend door de ingrijpend­e tussenkoms­t van de centrale banken’

PETER VANDEN HOUTE Hoofdecono­om ING België

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium