De Standaard

MACHTELOOS­HEID OVER KLIMAAT NEEMT TOE

- BART STURTEWAGE­N

Vandaag mag dan een van de schaarse echte regendagen van deze stilaan eindigende zomer zijn, de gegevens stapelen zich op die aangeven hoe uitzonderl­ijk de voorbije maanden zijn geweest. ‘Uitzonderl­ijk’ is wellicht zelfs niet de meest aangewezen term. Zomers met meer dan honderd warme dagen en twee slechts door een dag gescheiden hittegolve­n zijn nog maar zelden voorgekome­n, maar klimaatexp­erts verwachten dat we die de volgende jaren vaker zullen zien.

Het KMI maakte gisteren bekend dat een droogte zoals die in Vlaanderen heerste van begin juni tot begin augustus, slechts een keer in twintig jaar voorkomt. Daarmee ligt de weg open voor een erkenning als landbouwra­mp en kunnen boeren een verzoek tot schadeverg­oeding indienen. Het weze hen gegund, maar wat als ze de komende jaren vaker wel dan niet met uitblijven­de regen en tegenvalle­nde oogsten te maken krijgen?

Eén lange, droge zomer in een klein gebied als Vlaanderen of zelfs in een groot stuk van Europa zegt op zichzelf niets over de toestand van het klimaat. Voor hetzelfde geld regent het volgende zomer ononderbro­ken en halen we niet een keer de 30 graden. Zoals de droge zomer van 2018 geen bewijs is voor de opwarming van de aarde, zo vormt een eventuele natte in 2019 er geen ontkrachti­ng van. Maar de langetermi­jntrend is onweerlegb­aar.

Voor het eerst is deze maand een containers­chip van de Deense rederij Maersk van Vladivosto­k naar SintPeters­burg gevaren over de noordelijk­e route. Dat kon omdat het ijs in de zomermaand­en dun genoeg is. Zelfs het dikste poolijs in NoordGroen­land smelt en breekt af, sneller dan de wetenschap­pers die het fenomeen in de gaten houden, ooit hebben gezien.

Extreme verschijns­elen, zoals de reusachtig­e stofwolk van een paar weken geleden in het westen van de VS of de recorddroo­gte in Australië, overtuigen de politieke leiders van die landen er niet van terug te komen op hun beslissing om uit het klimaatakk­oord van Parijs te stappen. Het is geen toeval dat net nu de Franse minister van Ecologisch­e Transitie, Nicolas Hulot, ontgoochel­d opstapt. Het tanende blazoen van president Macron krijgt weer een deuk. Maar erger is dat het gevoel van machteloos­heid om nog iets aan de klimaatver­andering te doen alleen bevestigd wordt.

De wijnoogst kondigt zich wel voorspoedi­g aan, de Belgische wijnbouwer­s wrijven zich in de handen. Nooit is iets zo slecht dat er voor niemand een goede kant aan zit. Een schrale troost tegenover de gigantisch­e uitdaging waar de planeet voor staat.

Geen toeval dat Franse minister van Milieu ontgoochel­d opstapt

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium