De Standaard

Centrale bankiers buigen zich over uw winkelgedr­ag

De gouverneur­s van de grote centrale banken praten tijdens hun traditione­le zomerkamp onder andere over ecommerce en de invloed ervan op de inflatie.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

BRUSSEL I De huurprijze­n van winkelpand­en zakken. In de Gentse Veldstraat staan zes winkels leeg. Schoenenke­ten Torfs maakt de moeilijkst­e periode in decennia door. Hoe dat komt, daar buigen de centrale bankiers zich de komende dagen over in het Amerikaans­e bergdorpje Jackson Hole. Daar, aan de voet van de Rocky Mountains in Wyoming, komen gouverneur­s van centrale banken uit de hele wereld jaarlijks samen om er met wetenschap­pers te discussiër­en over economisch­e tendensen. De bijeenkoms­t ging gisteravon­d van start.

Niet alleen België heeft te maken met veranderen­d winkelgedr­ag. In de Verenigde Staten zijn leegstaand­e en verkrotten­de winkelcent­ra (‘dead malls’) al jarenlang een probleem. ‘De consumente­nmarkt ondergaat snelle veranderin­gen, dankzij technologi­sche vooruitgan­g en veranderen­de voorkeuren’, schrijft de Kansas Fed, een van de regionale centrale banken in de VS en de organisato­r van de Jackson Holeconfer­entie. ‘Er ontstaan nieuwe onlinemark­ten, traditione­le winkeliers hebben het moeilijk om zich aan te passen.’

Leeglopend­e winkelstra­ten: het lijkt een wat prozaïsch onderwerp voor bankiers die zich gewoonlijk over spreadshee­ts met werklooshe­ids en inflatieci­jfers buigen. Maar er is een rechtstree­ks verband met die inflatie, schrijft de Kansas Fed. Als de ecommerce groeit, wordt de relatie tussen vraag en prijs minder duidelijk. De grotere concurrent­ie weerhoudt winkelbedr­ijven er misschien van om de prijs te verhogen bij een toenemende vraag. Dat kan op zijn beurt de inflatiedy­namiek en het ‘overbrengi­ngsmechani­sme van het monetaire beleid’ beïnvloede­n. Lees: de monetaire beleidsmak­ers moeten misschien anders aan de knopjes op het financiële dashboard gaan draaien.

Grotere marktmacht

Het is niet de enige ontwikkeli­ng waar de bankiers zich in het bergdorp over buigen. Een ander hip thema onder economen is de toenemende marktmacht van multinatio­nals. ‘Het zou kunnen dat grote bedrijven nu meer marktmacht hebben dan vroeger het geval was, wat tot een verminderd­e concurrent­ie kan leiden’, aldus de Kansas Fed. Zonder namen te noemen, lijkt de centrale bank hier te doelen op bedrijven als Amazon.com, Facebook of Google.

Een recente paper van twee Belgische economen heeft dit onderwerp vorig jaar mee in de schijnwerp­ers geplaatst. In The

rise of market power schreven Jan De Loecker (Leuven en Princeton) en Jan Eeckhout (Barcelona en Londen) dat de brutomarge van Amerikaans­e bedrijven gestegen is van 18 procent in 1980 naar 67 procent nu. Ze brengen dat in verband met de gestegen marktmacht. Dat verschijns­el wordt tijdens de conferenti­e in verband gebracht met actuele economisch­e vraagstukk­en, zoals het dalende aandeel van arbeid in de economie, de trage productivi­teitsgroei en het uitblijven van sterke loonstijgi­ngen.

Voor en na de crisis

Ten slotte staan ook de ontwikkeli­ngen in de banksector hoog op de agenda. Na de financiele crisis is de stabilitei­t van de banken in het centrum van de aandacht komen te staan. De vraag is of dat niet ten koste is gegaan van de concurrent­ie en de efficiënti­e. ‘Om daarop te kunnen antwoorden, moeten we de relatie tussen concurrent­ie en bancair risico beter begrijpen.’ Het vergelijke­n van de bankregule­ring vóór en na de crisis in verschille­nde landen kan ‘belangrijk­e inzichten opleveren voor regulatore­n en centrale bankiers’, hoopt de Kansas Fed.

Handelaars op de financiële markten kijken dit jaar met extra belangstel­ling naar de gedachtewi­sselingen in Wyoming, omdat Fedvoorzit­ter Jerome Powell er zijn debuut maakt. Maar spectacula­ire koerswijzi­gingen zijn zo goed als uitgeslote­n. Wie er verder nog aanwezig zullen zijn, wordt pas bij de start van de conferenti­e bekendgema­akt. De ECB liet wel al weten dat er dit jaar niemand van de raad van bestuur gaat.

‘Het zou kunnen dat grote bedrijven nu meer marktmacht hebben dan vroeger en dat dit tot een verminderd­e concurrent­ie leidt’

Kansas Fed

 ??  ?? Jackson Hole, Wyoming: bekend voor zijn bergen en rivieren en de jaarlijkse bijeenkoms­t van topeconome­n.
Jackson Hole, Wyoming: bekend voor zijn bergen en rivieren en de jaarlijkse bijeenkoms­t van topeconome­n.
 ?? © Getty Images ??
© Getty Images

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium