De Standaard

Particulie­r autodelen steunt op

4.000 Vlamingen die op het platteland wonen, gaven een privéwagen op voor een deelsystee­m. Ook lokale besturen dragen hun steentje bij.

- VAN ONZE REDACTEUR JEF POPPELMOND­E FOTO’S BART DEWAELE

BRUSSEL I Bedrijven als Cambio kent iedereen intussen, maar had u al van particulie­r autodelen gehoord? U bent niet alleen: maar liefst 65 procent van de Vlaamse nietstedel­ingen gaf in een bevraging van het Vlaams Netwerk Autodelen en KVLV aan dat ze het principe van autodelen tussen buren of streekgeno­ten nog niet kenden. Nochtans groeien de ledenaanta­llen van Cozycar en Dégage, die het ontstaan van lokale autodeelne­twerken facilitere­n, jaar na jaar en doen intussen al zowat 4.000 Vlamingen buiten de stad aan autodelen.

Particulie­r autodelen werkt via systemen van kostendeli­ng. Wie zich bij een netwerk aansluit, betaalt een kleine instapkost en vervolgens een vast bedrag per gereden kilometer. Bij Dégage bijvoorbee­ld is dat gemiddeld 26 cent. Al dat geld komt in de gemeenscha­ppelijke pot terecht, waarmee de autoeigena­ars vergoed worden voor slijtage aan de wagen. Winst valt er niet te maken.

Zoals de ervaringsd­eskundigen vertellen (zie hiernaast), is het niet altijd gemakkelij­k om kandidaten te vinden die hun eigen auto willen uitlenen aan (vaak) volslagen onbekenden. ‘Dat vergt vertrouwen’, zegt Gerbrand Nootens van Dégage. ‘Om dat te helpen opbouwen, is ons systeem bewust niet volledig geautomati­seerd. Autosleute­ls moeten thuis bij de eigenaar afgehaald worden.’

Wat ook helpt: een goede verzeke ring. Verzekeraa­rs zoals AG Insurance, Ethias en Vivium bieden nu al speciale autodeelve­rzekeringe­n aan. Die kunnen op naam van meerdere chauffeurs gezet worden en werken zonder bonusmalus­systeem. Daardoor worden de eigenaars niet de dupe wanneer een andere chauffeur met hun wagen tegen een boom rijdt.

Bij Dégage worden ook schadegeva­llen uit de gemeenscha­ppelijke pot betaald. ‘Die onderlinge solidarite­it zorgt ervoor dat de risico’s voor iedereen beperkt blijven’, zegt Nootens.

Elektrisch­e wagens

In het matchen van kandidaten kunnen, behalve burgerinit­iatieven, ook de lokale besturen een sleutelrol spelen. ‘Zij beschikken over de nodige netwerken en communicat­iekanalen naar de bevolking toe om hen met autodelen in contact te brengen’, zegt Jeffrey Matthijs van het Vlaams Netwerk Autodelen.

Gemeenten kunnen nog verder gaan, door hun eigen wagenpark voor de bewoners open te stellen. In onder andere Schoten en Duffel gebeurt dat al. De gemeente Neerpelt kocht zelfs speciaal een nieuw voertuig aan om als deelauto aan te bieden. In Mesen, de kleinste stad van Vlaanderen, kocht de zorgorgani­satie Solidarite­it voor het Gezin twee elektrisch­e wagens die ze in samenwerki­ng met de gemeente ter beschikkin­g stelt van de bewoners. PieterJan Heysse: geen emotionele band.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium