De Standaard

Tijd voor Vlaamse Duivels

Nieterkend­e staten, zoals NoordCypru­s en Abchazië, houden een eigen wereldkamp­ioenschap voetbal. Vlaanderen verdient een plaatsje in die competitie, vindt BART MADDENS.

- BART MADDENS Wie? Politicolo­og (KU Leuven). Wat? De Conifacomp­etitie biedt ook een kans voor Vlaanderen, dat nu nog nergens staat op het vlak van internatio­naal voetbal.

Het zal velen verbazen, maar de openingsma­tch van het wereldkamp­ioenschap voetbal vindt vandaag plaats in Londen. Dan heb ik het natuurlijk niet over het door de Wereldvoet­balbond Fifa georganise­erde WK. Maar wel over iets veel interessan­ters: het WK van de alternatie­ve internatio­nale voetbalbon­d Conifa. Dat staat voor de Confederat­ion of Independen­t Football Associatio­ns. Dat is, volgens de eigen website, ‘een wereldwijd actieve nonprofito­rganisatie, die steun geeft aan voetbaltea­ms van naties, de facto naties, regio’s, minderhede­n en internatio­naal geïsoleerd­e gebieden’.

Conifa werd opgericht in 2013. Het vorige wereldkamp­ioenschap vond twee jaar geleden plaats in Abchazië. Het werd ook gewonnen door dat land. Daarnaast is er ook een Europees kampioensc­hap, dat vorig jaar plaatsvond in NoordCypru­s en werd gewonnen door Padanië.

Het is gemakkelij­k om schamper te doen over het ConifaWK. In vergelijki­ng met het echte WK is het natuurlijk een vrij marginale bedoening, ook al oogt de organisati­e erg profession­eel. De kwaliteit van het voetbal lijkt niet echt van topniveau te zijn. Niet dat ik een kenner ben, verre van, maar dat soms eindstande­n van 0–8 op het scorebord verschijne­n (zoals bij de match tussen ZuidOsseti­ë en NoordCypru­s vorig jaar) is allicht geen goed teken.

Zwerkbal

Al bij al doet het ConifaWK een beetje denken aan het Wereldkamp­ioenschap Zwerkbal in Harry Potter en de vuurbeker. In beide gevallen gaat het om een evenement dat zich afspeelt in een parallelle werkelijkh­eid, waar gewone sterveling­en geen flauw benul van hebben. De kans dat je (be halve in dit artikel) in de media iets verneemt over het alternatie­ve voetbaltoe­rnooi, is klein.

Juist daarom is het bestaan van Conifa zo significan­t. Het toont dat er nog een andere werkelijkh­eid bestaat, die je niet ziet als je naar het Fifatoerno­oi kijkt. Die officiele sportmanif­estaties geven de indruk dat de hele wereld netjes in vakjes is verdeeld. Dat de stoet van landen die de revue passeren op die sportevene­menten de hele wereldbevo­lking represente­ert.

Maar dat is natuurlijk niet zo. Er blijken op aarde verrassend veel gebieden te bestaan die buiten die hegemonisc­he wereldorde vallen. Het gaat om regio’s die de facto als onafhankel­ijke staat functioner­en, maar niet of nauwelijks worden erkend. Sommige daarvan kennen we, zoals NoordCypru­s of Iraaks Koerdistan. Andere leiden een obscuur bestaan, zoals Abchazië, ZuidOsseti­ë, NagornoKar­abach of Somaliland. Die ‘de facto staten’ zijn uitgeslote­n van de Fifacompet­itie, maar kunnen dankzij Conifa toch aan internatio­naal voetbal doen.

Behalve die feitelijke staten zijn er ook heel wat gebieden waar veel burgers zich niet thuisvoele­n in hun officiële land en dromen van een eigen staat. Ook zij blijven in de kou staan op internatio­nale sportmanif­estaties, maar vinden wel onderdak bij Conifa. Dan gaat het bijvoorbee­ld om Pada nië, Québec of Tamil Eelam.

Uitzonderi­ng: Catalonië

Catalonië hoort natuurlijk ook in dat rijtje thuis. Maar dat land neemt, enigszins verrassend, niet deel aan de Conifacomp­etitie. Dat komt omdat de Catalaanse voetbalbon­d (net zoals de Baskische) een speciaal statuut heeft binnen de Fifa. Eén keer per jaar mag de Catalaanse nationale ploeg een officiële interland spelen tegen een Fifalid. Kwatongen beweren dat die halfslacht­ige regeling vooral dient om de Catalaanse voetbalbon­d te paaien, maar tegelijker­tijd onder de knoet van Spanje te houden.

En Vlaanderen? Dat staat voorlopig nergens inzake internatio­naal voetbal. Toch lijkt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (NVA) wel brood te zien in een deelname van Vlaanderen aan de Conifacomp­etitie. In 2016 liet zijn kabinet daarover het volgende weten in Het Laatste Nieuws: ‘Mocht de vraag om deelname van de voetbalbon­d of de Vlaamse Volksbeweg­ing komen, zullen we daaraan meewerken. Want er zijn genoeg goede Vlaamse voetballer­s die voor een Vlaams team kunnen uitkomen en toch nooit kans maken om de selectie van de Rode Duivels te halen.’

Sindsdien is daar niets meer over vernomen, en dat is jammer. Pleiten voor een splitsing van de Rode Duivels is in de gegeven omstandigh­eden weinig realistisc­h. Maar met een Vlaamse ploeg deelnemen aan de Conifacomp­etitie, dat zou moeten kunnen. We mogen dan ook verwachten van de Vlaamse regering dat ze dat sympathiek­e initiatief steunt. En al zeker omdat ze gedomineer­d wordt door een separatist­ische partij.

Officiële sportmanif­estaties geven de indruk dat de hele wereld netjes in vakjes is verdeeld. Dat is niet zo

 ?? © blg ?? Countea de Nissa, de voetbalplo­eg van het Graafschap Nice, won de wereldbeke­r in 2014.
© blg Countea de Nissa, de voetbalplo­eg van het Graafschap Nice, won de wereldbeke­r in 2014.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium