De Standaard

Pas bevallen vrouw zingt toontje lager

Het stembereik van jonge moeders daalt na een zwangersch­ap.

-

De Britse zangeres Adele zou de lage noten in de titelsong van de Bondfilm Skyfall naar eigen zeggen makkelijke­r hebben kunnen halen door haar gezegende toestand. Tijdens de opnames was ze zwanger van haar zoontje Angelo.

Volgens Kasia Pisanski van de universite­it van Sussex is dat heel aannemelij­k. Zwangersch­ap doet een stem inderdaad dalen, is gebleken uit haar onderzoek, al had Adele misschien beter nog even tot na de bevalling gewacht met de opnames. Een nóg grotere daling in toonhoogte treedt immers op als vrouwen net zijn bevallen. De gemiddelde stemhoogte daalt dan met meer dan vijf procent, en de hoogste toon die vrouwen kunnen halen, zakt ruim twee tonen.

Pisanski vergeleek archiefopn­ames van de zangstem van twintig jonge vrouwen, onder wie zangeresse­n en actrices, vijf jaar voor hun zwangersch­ap, en vergeleek die met opnames na de bevalling en vijf jaar na de geboorte. De studieresu­ltaten verschijne­n binnenkort in het vakblad Evolution and Human Behaviour.

Pisanski neemt aan dat de stemdaling wordt veroorzaak­t door hormoonver­anderingen na de bevalling – uit eerder onderzoek is gebleken dat het bereik van vrouwenste­mmen ook schommelt tijdens hun maandelijk­se cyclus, waarbij de hoogste tonen worden gehaald rond het tijdstip van de eisprong. Na een zwangersch­ap dalen de gehaltes van diverse geslachtsh­ormonen sterk, wat een uitwerking heeft op de stembanden.

De stemdaling na een zwangersch­ap is overigens niet permanent – een jaar na hun bevalling zingen de moeders weer op even hoge toon als voorheen. (hvde)

Een jaar na hun bevalling zingen de moeders weer op even hoge toon als voorheen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium