De Standaard

‘Fortnite’ beschuldig­d van plagiaat

De populairst­e computerga­me van het moment is gepikt. Dat wisten we eigenlijk al, maar nu is er ook een rechtszaak van gekomen.

- DOMINIQUE DECKMYN

In ZuidKorea is een klacht ingediend tegen de game Fortnite door PUBG Corp, uitgever van een andere populaire game: Playerunkn­own’s Battlegrou­nds (PUBG). Waarom in ZuidKorea? PUBG Corp is een dochter van het ZuidKoreaa­nse gamingbedr­ijf Bluehole. Maar kenners menen ook dat de klacht er misschien meer kans maakt dan in de VS. Als PUBG zijn gram haalt, kan Fortnite in ZuidKorea van de markt worden gehaald.

PUBG, gelanceerd in maart 2017, had een simpele spelformul­e: tot 100 spelers worden in dezelfde omgeving gedropt, en moeten elkaar afmaken tot er één winnaar overblijft. Het werd een onverwacht­e hit. Fortnite, van Epic Games, kwam oorspronke­lijk uit in juli van hetzelfde jaar. Dat was een heel ander spel: je moest samenwerke­n met anderen om zombies af te knallen. Maar dat sloeg niet aan.

De doorbraak kwam er enkele maanden later, toen er een nieuwe spelmodus werd toegevoegd: Fortnite Battle Royale. Daarin is het iedereen tegen iedereen – net zoals bij PUBG. Al snel bleek dat spelers wereldwijd de wat cartoonesk­e look van Fortnite prefereren boven het grauwere, meer realistisc­he PUBG. In april alleen al bracht Fortnite bijna 300 miljoen dollar in het laatje.

Dat gameproduc­ent Epic zijn spelformul­e heeft gejat, lijkt heel waarschijn­lijk. Maar welke wet breekt hij daarmee? Programmac­ode mag je niet stelen. En evenmin mag een game zo hard op een ander lijken dat er verwarring mogelijk is. Maar daar lijkt geen sprake van. PUBG heeft trouwens al klachten lopen tegen twee andere gelijkaard­ige games, Rules of survival en Knives out.

Nochtans heeft PUBGontwik­kelaar Brendan Greene nooit beweerd dat hij de spelformul­e zelf had verzonnen. Hij inspireerd­e zich op de film Battle royale uit 2000, zelf gebaseerd op het gelijknami­ge boek uit 1999. En als dat idee – een spel waarbij alle deelnemers elkaar moeten afslachten – u ietwat bekend in de oren klinkt: jawel, The hunger games (het boek verscheen in 2008) haalde de mosterd daar ook.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium