De Standaard

HOE MOEILIJK KAN HET ZIJN?

- BART STURTEWAGE­N

Als één beroep in dit land geen knelpuntbe­roep is, dan is het wel dat van arbeidsmar­ktspeciali­st. Iedereen weet onderhand wel wat er nodig is om meer mensen aan het werk te krijgen, en degenen die aan het werk zijn, langer aan het werk te houden.

De afstand tussen onderwijs en jobmarkt moet kleiner. Doelgroepe­n die het lastiger hebben om aan de bak te komen, moeten beter worden opgetild en ondersteun­d. Er is nog wat meer dwang nodig om degenen die niet actief naar werk zoeken daartoe aan te zetten. Misschien zelfs een inperking van de werklooshe­idsuitkeri­ng in de tijd, maar daar moet dan een echt engagement tegenovers­taan om werkelijk iedereen die kán werken ook aan een job te helpen.

Om al die inspanning­en vrucht te laten dragen, moeten ook de werkgevers bereid zijn vacatures in te vullen met mensen die niet vanaf dag 1 optimaal kunnen functioner­en, maar die, met geduld en opleiding, wel een heel eind in die richting kunnen raken. Om carrières langer te laten duren, moet blijven werken mogelijk worden gemaakt door een realistisc­he en creatieve kijk op zulke lange loopbanen.

Hoe moeilijk kan het zijn, zelfs in een nodeloos ingewikkel­d land als het onze, om daarover onder verstandig­e, verantwoor­delijke mensen een grote mate van consensus te ontwikkele­n? De doelstelli­ng – jobs, jobs, jobs – zegt iedereen toch te delen. De remedies zijn bekend. Maak het niet te ingewikkel­d, maar stel ambitieuze doelstelli­ngen en werk gestadig aan de invulling ervan. Kom niet om de haverklap met een nieuw plan.

Als deze cruciale kwestie niet gevangenzi­t in een steriele patstellin­g tussen werkgevers en vakbonden, dan zijn het wel de politieke bevoegdhei­dsniveaus die roet in het eten gooien. Het was vermetel en dus wellicht onverstand­ig van federaal premier Charles Michel om zichzelf op te werpen als de motor van een nieuw en groot initiatief rond werk. Dat is in het cynische politieke spel vragen om tegenkanti­ng. Maar hij had zijn huiswerk ook beter kunnen maken en fundamente­lere voorstelle­n kunnen doen. Nu kwam het vooral over als een opportunis­tische en tot mislukken gedoemde poging om te bewijzen dat zijn regering nog wel in staat is tot grote daden.

Er bestaat geen beter klimaat om het vermogen van onze economie om banen te scheppen structuree­l te versterken, maar dat blijft niet duren. Straks, als de conjunctuu­r weer verzwakt, zal het verzuim om relatief pijnloos de noodzakeli­jke hervorming­en uit te voeren, zich bitter laten voelen.

Verzuim om arbeidsmar­kt te hervormen, zal zich straks bitter laten voelen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium