De Standaard

Tesla in de ruimte, nu nog bij de klant

Tesla boekt het grootste kwartaalve­rlies ooit en de productie van Model 3 hinkt achterop. Maar de stunts van Elon Musk houden het bedrijf overeind.

- Een reusachtig­e batterijfa­briek in de woestijn van Nevada.

BRUSSEL I Tesla’s klanten laten zich niet afschrikke­n. Het bedrijf uit Californië harkte het laatste kwartaal 850 miljoen dollar aan voorschott­en binnen van mensen die staan te trappelen om een Model 3, een Semivracht­wagen of een Roadstersp­ortwagen te kopen.

Dat geld kan Tesla wel gebruiken, want het gaat nog altijd niet goed met de productie van de Model 3, het goedkopere Teslamodel dat de elektrisch­e wagen voor de grote massa moet worden. Over de productiep­lannen voor de wagen bleef ceo Elon Musk bij de presentati­e van de kwartaalre­sultaten vaag. Hij houdt voorlopig vast aan zijn al twee keer naar beneden herziene producties­chema.

Dat was voor veel analisten al een hele opluchting. Want het zit Tesla al langer tegen bij de pro ductie van Model 3, het model dat voor ongeveer 35.000 dollar over de toonbank gaat. De autobouwer heeft fors geïnvestee­rd in allerlei robots, assemblage­lijnen en andere zaken die nodig zijn voor de bouw. Toch werden in oktober, november en december nog maar 1.550 exemplaren van de Model 3 gebouwd.

Musk verwacht aan 2.500 afgeleverd­e auto’s per week te komen aan het eind van het eerste kwartaal en 5.000 per week aan het eind van het tweede kwartaal. Uiteindeli­jk moet de productie naar 10.000 auto’s per week, maar daar verbindt Musk nog geen datum aan. ‘Onze voorgaande ervaring heeft aangetoond hoe moeilijk het is onze productiec­apaciteit accuraat te voorspelle­n’, zegt hij. Het kan dus ook heel anders uitdraaien.

Daardoor blijft Tesla ook verlies draaien. Het nettoverli­es verdriedub­belde afgelopen kwartaal. Tesla verloor nooit meer geld.

Vlammenwer­pers

Toch heeft Elon Musk kunnen vermijden dat zijn bedrijf opnieuw op zoek moet naar vers geld, en dat was voor analisten al een groot succes. Musk slaagt er telkens in met steeds spectacula­irdere verwezenli­jkingen de consumente­n en investeerd­ers in de ban van zijn visie te houden. Want wie maalt er om een beetje vertraging als SpaceX, een ander bedrijf van Musk, de meest krachtige raket ter wereld kan lanceren? ‘Als we een Roadster in de planetoïde­ngordel kunnen lanceren, zullen we ook wel de problemen met Model 3 kunnen oplossen’, zei Musk.

Het is niet de eerste keer dat Tesla op een heel gelegen moment kan stunten. In het najaar had het bedrijf naast tegenvalle­nde productiec­ijfers te kampen met aanklachte­n wegens racisme op de werkvloer. Maar Musk pakte toen uit met de lang aangekondi­gde elektrisch­e vrachtwage­n, Semi.

De grap dat SpaceX eerder Mars zal bereiken dan dat Tesla winst zal maken, klinkt steeds geloofwaar­diger

En het gemor dat hier en daar te horen was, verstomde helemaal toen Musk in een moeite door ook een verbeterde versie van de Roadster aan het publiek voorstelde. Tussendoor komt de ceo in het nieuws met de verkoop van petjes en sinds kort ook van vlammenwer­pers voor weer een andere van zijn bedrijven, de Boring Company, waarmee hij hoopt sneller en goedkopere tunnels te kunnen graven.

Koersval

De beurskoers van Tesla zag gisteren een terugval. Investeerd­ers lopen voorlopig niet weg, maar het is de vraag hoe lang Musks visie en enthousias­me nog volstaan. De grap dat SpaceX eerder Mars zal bereiken dan dat Tesla winst zal maken, klinkt steeds geloofwaar­diger. (gdc)

 ?? © afp ?? Ceo Elon Musk houdt iedereen al jaren in de ban met zijn wilde plannen. In 2014 ging het om de Tesla Gigafactor­y,
© afp Ceo Elon Musk houdt iedereen al jaren in de ban met zijn wilde plannen. In 2014 ging het om de Tesla Gigafactor­y,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium