De Standaard

Lega Nord zet Berlusconi te kijk over Europa

-

BRUSSEL I Matteo Salvini wil Italië redden van de euro. Volgens het boegbeeld van de radicaalre­chtse Lega Nord hebben de Italianen immers een ‘Duitse munt’ in hun portefeuil­le en stappen ze het best uit de eenheidsmu­nt. Op 4 maart houdt Italië parlements­verkiezing­en en de uitstap uit de euro is voor Lega Nord een belangrijk programmap­unt. De Lega speelt daarmee in op het in Italië bekende antieurose­ntiment. Vlak na de invoering van de euro stegen de prijzen fors in Italië, omdat de toenmalige regeringBe­rlusconi de omzetting van de prijzen van lire naar euro niet in de gaten had gehouden.

Terwijl Salvini zijn kruistocht tegen de euro voert, wordt Silvio Berlusconi door de EU juist gezien als de man die in Italië het populisme kan indijken en de stabilitei­t kan garanderen waarop Europa sinds de Brexit zo sterk hoopt. Nochtans zijn beide heren coalitie genoten en trekken ze samen naar de parlements­verkiezing­en. Dat centrumrec­htse blok, waartoe ook nog de kleinere, neofascist­ische partij Fratelli d’Italia behoort, maakt volgens de peilingen een goede kans om 37 tot zelfs 40 procent te behalen.

Dat zou fraai zijn, maar niet volstaan voor een meerderhei­d. Het centrumrec­htse blok zou dan toch nog een coalitie moeten aangaan met Matteo Renzi’s centrumlin­kse Partito Democratic­o of met de Vijfsterre­nbeweging. Maar eerst moet het centrumrec­htse blok het wél onderling eens raken over programmap­unten zoals de toekomst van Italië binnen (of buiten) de euro.

Een regeringsc­oalitie vormen belooft overigens knap lastig te worden. Renzi sluit nu al uit dat hij met centrumrec­hts zou besturen, als daar ook de Lega bij hoort. En met de Vijfsterre­nbeweging wil voorlopig niemand praten. (iro)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium