De Standaard

Prijzenbre­ker met onbekende investeerd­ers

-

CHARLEROI I Eind maart moet het eerste toestel, gehuld in de Belgische driekleur, van C harleroi naar Hongkong vliegen. Maar Air Belgium heeft nog altijd geen vlieglicen­tie op zak. Topman Niky Terzakis maakt zich sterk dat dit tegen eind februari in orde zal zijn. Tot dan wil hi j niet veel kwijt over de in vesteerder­s achter de maatschapp­ij. Eerder raakte bekend dat twee overheidsi­nvestering­smaatschap­pijen – waaronder de Waalse SRIW – financieel hun schouders onder he t bedrijf zetten, in ruil voor een belang van 25 procent. Maar om in België een licentie te kri jgen, moet 50 procent van he t kapitaal Belgisch zijn. Een deel van de privéinves­teerders zou alvast uit C hina komen.

500.000 reizigers

De ambitie is ook groter dan Hongkong. Nog dit jaar wil Air Belgium er enkele Chinese bestemming­en aan toe voegen. Terzakis mikt op 500.000 reizigers per jaar. Om al dat volk te ver voeren, zullen vier vlieg tuigen aan en afvliegen. Air Belgium werft dan ook in i jltempo personeel aan. Nog dit jaar zullen er 350 werknemers aan de slag zi jn. Waarvan Terzakis evenmin een geheim maakt, is hoe Air Belgium zichzelf snel op de kaar t wil ze tten. De nieuwe Belgische lucht vaartmaats­chappij werpt zich op als de budge tvlieger voor de lange afstandsvl­uchten. Hij neemt zich voor om de gangbare pri js van een vlucht richting C hina te halveren. Al kri jgt Terzakis het woord lagekosten­maatschapp­ij moeilijk over zi jn lippen. ‘ Wie zegt dat wij goedkoop zijn, moet zich misschien eerst eens afvragen of de andere vlieg tuigmaatsc­happijen niet te veel aanrek enen voor een vlucht naar C hina.’

Prijzensla­g

Niettemin is de kans zeer groot dat de komst van Air Belgium een prijzensla­g richting C hinese bestemming­en op gang zal brengen. Want er zijn ook concre te plannen om vanuit Za ventem het Chinese aanbod op te dri jven. De Chinese luchtvaart­maatschapp­ij Hainan voerde vorig jaar he t aantal vluchten vanuit de nationale luchthaven richting Peking op en opende in de her fst een nieuwe verbinding naar Shanghai. Catha y Pacific is dan weer van plan om vanaf maart vier keer per week de verbinding te verzek eren met Zaventem. (pse)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium