De Standaard

H&M test met outletstor­e

-

BRUSSEL I Het gaat nie t zo goed met Hennes & Mauritz. De Zweedse keten verdiende het afgelopen jaar 2,5 miljard kroon (250 miljoen euro) minder dan he t jaar voordien. In het vierde kwartaal ging ook de omze t er me t maar liefst 4 procent op achteruit. Het aandeel is in drie jaar tijd meer dan gehalveerd. Gisteren ging er nog eens een kleine 10 procent af .

De formule van de k eten lijkt uitgewerkt. Jonge, frisse mode tegen een lage pri js kan je tegenwoord­ig ook elders vinden. Bij Primark bijvoorbee­ld, en vooral ook online. Consumente­n gaan permanent op zoek naar waar he t nóg goedkoper is.

Vandaar dus dat de k eten van plan is een soor t permanente outletstor­e in he t leven te roepen. De eerste vestiging van Afound gaat nog dit jaar open in Stockholm, parallel met een webshop. H et wordt een ‘ offprice marketplac­e’ voor de eigen merk en van H&M, maar ook voor e xterne labels. Zo wordt een afze tkanaal gecreëerd voor de on verkochte voorraden.

H&M kondigde aan 170 winkels te zullen sluiten en 390 nieuwe te zullen openen. Dat brengt de ne ttoaangroe­i op 220 winkels. Het afgelopen jaar waren dat er nog 388.

In België was de omze tdaling in he t vierde kwartaal dubbel zo groot als gemiddeld. Er werd 8 procent minder verkocht dan he t jaar voordien. Over he t hele jaar bleef de omze t in ons land gelijk. H&M heef t in ons land 97 winkels, 7 meer dan een jaar geleden. (rmg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium