De Standaard

Minder kankerdode­n bij oudste mensen

Als mensen op hun 65ste nog niet van kanker zijn doodgegaan, stijgt de kans dat ze aan hartziekte zullen overlijden.

- WIM KÖHLER

Als de celdeling actief is, groeit de kanker sneller. In het andere geval vindt er te weinig herstel plaats en ontstaan chronische ziekten

Het lichaam van ouder wordende mensen staat of wel in een stand die de kans op kank er vergroot, ofwel in de stand die naar chronische verouderin­gsziekten leidt, zoals hartziekte­n of dementie. Hoe ouder een mens wordt – voorbij het zestigste le vensjaar – hoe meer het lichaam in de ‘chronische­ziektestan­d’ komt.

Dat nieuwe inzicht onderbouwt een groep van 28 onderzoeke­rs van overwegend Duitse instituten in een ar tikel in Nature Communicat­ions. De onderzoeke­rs maten de activiteit van genen op verschille­nde leef tijden bi j honderden individuen van vier gewervelde diersoorte­n. Ze bestudeerd­en mensen, muizen en zebravisje­s. Die organismen zi jn al lang onder werp van verouderin­gsonderzoe­k. Als vierde organisme namen ze een lid uit de familie van de killivisje­s.

Dat killivisje (Nothobranc­hius furzeri) leeft maar drie maanden en is daarmee he t kortst levende gewervelde dier . H et zwemt in poeltjes in Zimbabwe en Mozambique waar een paar maanden per jaar water in staat. Ze moeten opschieten met uit het ei kruipen en eitjes nalaten.

De Duitse groep probeerde een oplossing te vinden voor een groot probleem in het genetische verouderin­gsonderzoe­k. Dat probleem is dat uit grote onderzoeke­n naar genmutatie­s die belangri jk zi jn voor ouderdomsz­iekten en levensduur slechts t wee genen als erg belangrijk naar voren k omen: ApoE en FO XO3A. Die kunnen niet me t zi jn t weeën, te midden van 20.000 andere genen, de grote individuel­e verschille­n in verouderin­g en doodsoorza­k en bepalen, is he t idee.

Maar hoe zit het dan? Verouderin­g en ouderdomsz­iekten moe ten ergens in de genen, of in de genactivit­eit te zien zi jn.

Misschien, veronderst­elden de Duitse onderzoek ers, zi jn er genen die verminderd actief het risico op kanker verhogen. En als ze verhoogd ac tief zi jn de kans op chronische verouderin­gsziekten vergroten. Of andersom.

Het lijkt er sterk op dat dit een rol speelt. Als de genen voor he t afweersyst­eem weinig ac tief zi jn bijvoorbee­ld, is de beschermin­g tegen beginnende kank er zwak. Maar als he t af weersystee­m erg actief is, zoals vaak bij oude mensen, dan bevordert dat diabetes en vaatziekte­n. En, ander voorbeeld, actieve genen voor de celdeling drijven de kankergroe­i aan. Maar als de celdeling inactief is, vindt er te weinig herstel plaats en ontstaan er chronische ziekten.

De onderzoek ers beschri jven tientallen stof wisselings­processen die actief een organisme naar de ene verouderin­gsroute sturen en inac tief naar een andere. En hoe ouder mensen worden, hoe meer hun genac tiviteit iemand ‘geschikt’ maakt voor degenerati­eve ziekten, concludere­n ze.

 ?? © epa ?? De 116jarige Emma Morano zit op haar bed naast haar portret waarop ze nog als jonge vrouw staat.
© epa De 116jarige Emma Morano zit op haar bed naast haar portret waarop ze nog als jonge vrouw staat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium