De Standaard

ING zet 900 werknemers betaald thuis

ING heeft al aan negenhonde­rd 55plussers toegezegd dat ze geld krijgen om thuis te blijven. De werknemers van Record Bank, de zelfstandi­ge divisie van ING, krijgen die voordelen niet.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I Het verschil in behandelin­g tussen de werknemers van ING Bank en die van Record Bank – e veneens ING – wordt steeds zichtbaard­er . ING Bank heeft al aan 897 oudere werknemers, in principe allemaal 55 plussers, toegezegd dat ze thuis kunnen bli jven me t behoud van het gros van hun nettoloon. Al 138 werknemers worden vandaag op die manier betaald, nog eens 759 hebben aangegeven om voor eind 2021 van die regeling gebruik te zullen mak en. V oor de regeling kwamen 1.500 mensen in aanmerking, met de bedoeling zo veel mogelijk gedwongen ontslagen te vermijden. ING verwacht dat het tussentijd­se ci jfer nog zal toenemen.

448 werknemers hebben dan weer erkend of vri jwillig ver trek gekregen. In 2017 vielen 120 ontslagen. ING hielp 55 mensen een eigen zaak te star ten. Erik V an Den Eynden, ceo van ING België, zegt dat de bank op schema zit om tegen eind 2021 3.000 van de 9.000 functies te schrappen.

Hangmatpak­ket

Van Den E ynden zeg t dat niemand van de 55plussers verplicht wordt he t (hangmat) pakk et te aanvaarden. ‘ De werknemers kiezen zelf.’ Het arrangemen­t staat in schril contrast me t dat voor de werknemers van ING divisie Record Bank. H et personeel dat in het zelfstandi­ge kantorenne t werkt, heeft geen recht op een bijbehoren­d sociaal plan of – in he t geval van ie ts oudere werknemers – een thuispremi­e.

Van Den E ynden zeg t nie t te weten hoeveel werknemers bij Record Bank werk en. De beroepsver­eniging BZB schat hun aantal op 1.000 tot 1.500. Een groot deel van dat personeel wordt overbodig doordat ING he t net van Recordbank­iers opdoekt. ING wil slechts 71 agenten overhouden om onder de naam ING Bank voort te bankieren. Ter vergelijki­ng: eind vorig jaar waren er 467 kantoren onder de naam Record Bank.

Rond april vindt de juridische fusie van ING en Record plaats, waarna alle Recordklan­ten – tus sen april en juni – overgaan naar ING. Het afgelopen jaar probeerde ING om me t Recordbank­iers tot een minneli jk afscheid te k omen, maar slechts een minderheid tekende zo’n akkoord. ‘In februari ontvangen de agenten he t opzegcontr­act. W e hebben daar voor geen handtek ening nodig ’, zegt Van Den Eynden.

Opnieuw solliciter­en

Na de opslorping van Record zal ING Bank in België 670 kantoren tellen, waarvan 450 uitgebaat als zelfstandi­g net. De herstructu­rering bi j ING Bank gebeurt op drie fronten: bij de centrale diensten, in het eigen kantorenne­t en in het Recordnet.

‘We voeren een van de grootste transforma­ties ooit uit op de Belgische markt’, zegt Van Den Eynden. Bij die oefening was er voor niemand zek erheid. 5.000 werknemers moesten opnieuw solliciter­en om bij ING te mogen blijven werken, volgens he t nieuwe zakenmodel. 4.000 onder hen kozen daarvoor. Men kon voor meerdere functies solliciter­en. 70 procent van wie slaagde kreeg de eerste keuze toegek end. De nieuwe werkmethod­e wordt sinds afgelopen kwartaal uitgerold: intussen zijn al 2.200 werknemers opgeleid.

Sociaal pakket voor INGpersone­el steekt schril af bij dat voor personeel van Record Bank

 ?? © Jimmy Kets ?? Na de opslorping van Record zal ING Bank België 670 kantoren tellen. ‘We voeren een van de grootste transforma­ties ooit uit op de Belgische markt.’
© Jimmy Kets Na de opslorping van Record zal ING Bank België 670 kantoren tellen. ‘We voeren een van de grootste transforma­ties ooit uit op de Belgische markt.’
 ?? © Jimmy Kets ?? Het afgelopen jaar probeerde ING om met de Recordbank­iers tote en minnelijk afscheid te komen, maar slechts een minderheid tekende zo’n akkoord.
© Jimmy Kets Het afgelopen jaar probeerde ING om met de Recordbank­iers tote en minnelijk afscheid te komen, maar slechts een minderheid tekende zo’n akkoord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium