De Standaard

GEEN ENKEL SCENARIO IS ZONDER RISICO

- KAREL VERHOEVEN

Politici rekenen er be ter niet op dat een studie hen houvast zal bieden over he t beste energiebel­eid op lange termijn. Alles laten doorrek enen op prijs en be voorrading­szekerheid, klinkt als goed bestuur . Zo hakt de knoop zichzelf bijna door. Helaas. De voorbije twintig jaar sloegen de grote studies de bal grondig mis. Z e gingen uit van wat bestond, de technologi­e, systemen en prijzen. Ze onderschat­ten schromelij­k de in ventivitei­t en hoe snel de markt nieuwe technologi­eën op schaal brengt en de pri js van zon en wind drukt.

Hoe snel he t kan gaan, toont de nieuwe studie van het onderzoeks­centrum Energ yville. Een eerdere versie was door de grootindus­trie besteld. T oen luidde he t besluit dat he t 600 miljoen per jaar goedk oper zou zijn om twee kerncentra­les open te houden na 2025. Ook de

CO2uitstoo­t zou veel lager liggen dan die van de gascentral­es die de k erncentral­es zouden moe ten vervangen. Maar op basis van de recentste prognoses smelt he t prijsvoord­eel weg als sneeuw voor de zon. Het was de milieubewe­ging die de herbereken­ing vroeg. Conclusie: he t kan vriezen of dooien.

Dat brengt ons terug bi j de essentie van he t Energiepac­t. Zo’n pact is een geloofsbel­i jdenis. Het legt een collectief engagement vast, boven meerderhei­d en oppositie, regeringen en deelstaten. H et is een stre ven. Om dat te kunnen volhouden, is een verregaand­e maatschapp­elijke consensus nodig . Daarom heef t de disc ussie die de NV A alsnog afdwong over de k ernuitstap wel degelijk verdienste. Heikele punten moe ten helder uitgediscu­ssieerd zijn, en dat waren ze ondanks de lange aanloop eigenlijk niet. Wars van de politique politicien­ne stelt de par tij een redeli jke vraag: waarom k erncentral­es sluiten die af betaald zijn en dus goedk ope elektricit­eit leveren? Waarom gascentral­es bouwen die CO2 uitstoten? Welk risico lopen we ?

Daar kan de studie die he t Energiepac­t moet beslechten, hopelijk wel een aan wijzing van ge ven. Zo kan het debat helder worden. G een enkel scenario is zonder risico’s. We kunnen ze af wegen. De risico’s van oude kerncentra­les, pannes, he t monopolie, een nucleair ongeval. De nadelen van gascentral­es, de pri js, en vooral de CO2. De angst dat we geen valabele alternatie­ven vinden, ter wijl de dag van een onherroepe­li jk einde van kernenergi­e hoe dan ook nader t, met de fac tuur van de schoonmaak. De oplossing lig t bij voluntaris­me. Zoals de V laamse minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) goed begrepen heef t. Geloven in de kracht van vernieuwin­g en in de hef bomen van een ecologisch gecorrigee­rde vri je markt. Centrumrec­htse regeringen moe ten daar toch weg mee we ten?

Wars van de politique politicien­ne stelt de NVA een redelijke vraag

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium