De Standaard

De lange doodsreute­l van het brugpensio­en

Eind dit jaar springt de leeftijd voor brugpensio­en in principe van 56 naar 59 jaar. Hoelang nog blijft het brugpensio­en voor werkgevers én vakbonden het smeermidde­l voor herstructu­reringen?

- CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK PASCAL DENDOOVEN

Iedereen heeft de mond vol over langer werken. Maar bij elke grote herstructu­rering, zoals nu bij Carrefour, loert onvermijde­lijk het brugpensio­en om de hoek. En dat kan dit jaar nog altijd vanaf de leeftijd van 56 jaar.

Wie met brugpensio­en gaat, krijgt een werklooshe­idsuitkeri­ng van de overheid, met daarboveno­p een toeslag van de werkgever. Vandaar dat het brugpensio­en vandaag officieel het Stelsel van Werklooshe­id met een bedrijfsto­eslag heet. De leeftijd ligt weliswaar al hoger dan die waarop de werknemers van Ford in 2014 nog met brugpensio­en konden – 52 jaar – maar de doodsreute­l duurt al erg lang.

De regering heeft nochtans duidelijk voor ogen waar ze met het SWT bij een herstructu­rering naartoe wil: de leeftijd gaat geleidelij­k omhoog naar 60 jaar in 2020.

Uitzonderi­ngen mogelijk

Als het van Michel en zijn ministers zou afhangen, zou de leeftijd bij herstructu­reringen dit jaar al op 58 jaar liggen en volgend jaar stijgen naar 59 jaar. Maar tegelijk duwt de regering het gaspedaal niet in en geeft ze de werkgevers en werknemers nog altijd de mogelijkhe­id om daarvan in een gezamenlij­k akkoord af te wijken.

Ook in het laatste grote sociaal akkoord, dat geldt voor 2017 en 2018, gebeurde dat al. Normaal springt de leeftijd volgend jaar in één klap naar 59 jaar, tenzij de sociale partners er bij de onderhande­lingen eind dit jaar over een nieuw interprofe­ssioneel akkoord weer anders over beslissen. Een akkoord dat op zijn beurt het fiat moet krijgen van de regering, wat traditione­el tot het nodige getouwtrek leidt.

‘Het valt natuurlijk moeilijk te voorspelle­n, maar de mogelijkhe­id dat de leeftijd volgend jaar springt naar 59 jaar, kan sommige bedrijven die een herstructu­rering plannen, inspireren om wat haast te maken’, zegt Jan Vanthournh­out, legal manager bij SD Worx. ‘Dat hebben we twee jaar geleden ook gezien, toen de leeftijd voor brugpensio­en nog op 55 jaar lag.’

‘Brugpensio­en is en blijft een gemakkelij­kheidsoplo­ssing’, vindt de Gentse professor Arbeidsrec­ht Marc De Vos. ‘Een bedrijf koopt daar sociale vrede en snelheid mee. Maar doe het voor een keer niet. Als het nu niet kan met deze conjunctuu­r, dan kan het nooit. Gebruik het geld voor brugpensi

oen om mensen naar een nieuwe baan te leiden. Mensen zijn gediend met een nieuwe toekomst.’ Reddingsbo­ei

Of ook Carrefour bij zijn herstructu­rering naar het brugpensio­en grijpt, is nog onduidelij­k. ‘We moeten eerst kijken hoeveel mensen we aan boord kunnen houden’, zegt Jan De Weghe, federaal secretaris van de socialisti­sche bediendenb­ond BBTK. Maar de kans is wel groot dat het vroeg of laat op tafel komt. ‘Bij elke aankondigi­ng van een herstructu­rering is de eerste vraag die je krijgt of brugpensio­en mogelijk zal zijn’, zegt De Weghe. ‘Dat is een reddingsbo­ei voor heel veel mensen. Die jobs, jobs, jobs waarover de regering het heeft, zijn vaak tweederang­sjobs.’

De vakbonden verwijten de regering dat ze met haar flexijobs en de versoepeli­ng van studentena­rbeid en nachtwerk zelf de volwaardig­e banen in de retailsect­or onderuitha­alt. Met die boodschap trokken ze vrijdagavo­nd naar het overleg met de regering, waardoor dat nogal grimmig verliep.

Uiteindeli­jk blijft het de minister van Werk die beslist of het brugpensio­en wordt toegekend. ‘Voorbarig’, klinkt het bij minister van Werk Kris Peeters (CD&V). Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA) is meer uitgesprok­en. ‘Brugpensio­en is niet het antwoord, er zijn 300.000 vacatures.’

‘De mogelijkhe­id dat de leeftijd volgend jaar springt naar 59 jaar, kan sommige bedrijven inspireren om wat haast te maken met een herstructu­rering’ JAN VANTHOURNH­OUT Legal manager SD Worx

 ??  ?? Of ook Carrefour bij de herstructu­rering naar het brugpensio­en grijpt, is nog onduidelij­k. ‘Voorbarig’, klinkt het bij minister van Werk Kris Peeters.
Of ook Carrefour bij de herstructu­rering naar het brugpensio­en grijpt, is nog onduidelij­k. ‘Voorbarig’, klinkt het bij minister van Werk Kris Peeters.
 ?? © ID/ photo agency ??
© ID/ photo agency
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium