De Standaard

BLADBLAZER

-

De herriemaff­ia slaat de ganse zomer keihard toe met heggenscha­ar en zitmaaier. Het allerergst­e geluid, goed om mijn bloed te doen koken, is het nijdige geluid van de bosmaaier.

Eind september kalmeert al dat motorengel­oei voor een paar weken. Mijn systeem stelt er zich op in. Traag laat het zijn waakzaamhe­id zakken. Het zinkt weg in een diepe, verkwikken­de rust.

En dan begint plots een grotesk geloei. Mijn systeem slaat dadelijk tilt. De bladblazer is terug. Hij wekt een nog directere agressie bij me op dan de bosmaaier. Het gevecht is oneerlijk, die slappe, stervende blaadjes tegen dat windmonste­r. Die luchtkanon­nen zijn me veel te fallisch, ook. Maar bovenal: het is belachelij­k veel lawaai voor een belachelij­k klein resultaat.

Zeis en bladhark. Daarmee voer ik in mijn tuin een stille protestact­ie tegen bosmaaier en bladblazer. Al zeisend en harkend bereik ik een gemoedsrus­t die anderen misschien bij mekaar mediteren of sporten. Het helpt me bij het vreedzame bestrijden van die steeds terugkeren­de wraakfanta­sie. Die gaat als volgt: Ik hoor bladblazer­s bezig in de straat. Ik bel vijf vrienden. Ze komen dadelijk af. Met zijn zessen heffen we hem op: onze megabladbl­azer. We gaan de straat op, zetten het gevaarte aan. In enkele minuten tijd hebben we alle bladblazer­s van de wijk op een hoopje geblazen.

Rustig, Deprez, denk ik. Ik gooi de bloedrode herfstblad­eren van de esdoorn op de composthoo­p en doorboor ze met de riek. Wat een prachtig sei

zoen, denk ik.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium