De Standaard

Johan Van Overtveldt en de multinatio­nals

De minister met de fluwelen handschoen

- RUBEN MOOIJMAN (rmg)

Wolfgang Schäuble kijkt boos. Eigenlijk is dat zijn standaard gezichtsui­tdrukking, maar dit keer drukt zijn hele lichaamsta­al ergernis uit. ‘In Duitsland gaan we verder dan wat de Oeso wil om belastingc­onstructie­s aan te pakken. Ik heb nog nooit gemerkt dat dit onze concurrent­iekracht aantast’, snauwt hij in de microfoon tijdens een bijeenkoms­t van de Europese ministers van Financiën.

Zijn ergernis is gericht tot zijn Belgische ambtgenoot Johan Van Overtveldt (NVA). Die heeft enkele minuten eerder laten weten dat hij de tekst die voorzitter Jeroen Dijsselblo­em aan zijn collega’s heeft voorgelegd, niet kan aanvaarden omdat Europa verder wil gaan dan de Oeso. ‘Ik beschik daarvoor niet over een mandaat van mijn regering’, zegt Van Overtveldt onomwonden.

De discussie gaat over de omzetting van een Europese richtlijn om belastingo­ntwijking tegen te gaan. België heeft het moeilijk met de voorziene introducti­edatum voor één van de zes maatregele­n. Verder gaan dan wat de Oeso wil, is geen goed idee, vindt Van Overtveldt. De concurrent­iekracht zou eronder lijden. Uiteindeli­jk houdt Van Overtveldt de beslissing tegen. Hij krijgt een paar dagen om ruggespraa­k te plegen met de regering. Daarna wordt toch een einddatum aanvaard.

Deze episode speelde zich vorig jaar af, tijdens een bijeenkoms­t van Europese ministers van Fi nanciën. De beslissing­en die toen genomen werden, zijn gedeelte lijk opgenomen in het Zomerakkoo­rd van de regering. En wat opvalt, is dat zich een patroon af tekent. België doet wat het moet doen om belastingo­ntwijking te gen te gaan, maar het gebeurt traag, schoorvoet­end en zo mini malistisch mogelijk. Terwijl ande re landen zich profileren als voor vechters van meer fiscale recht vaardighei­d, laat België zich ken nen als een land dat achterhoed­e gevechten voert, zo veel mogelijk uitzonderi­ngen probeert te krij gen en telkens voor de minst ver gaande oplossing kiest.

Kaaimantak­s voor bedrijven

Neem bijvoorbee­ld de CFCre gels, een belangrijk onderdeel van de Europese antiontwij­kings richtlijn. De letters staan voor Controlled Foreign Company: een dochterbed­rijf in het buitenland. De nieuwe regels bepalen dat be drijven moeilijker via dergelijke dochters in belastingp­aradijzen kunnen ontsnappen aan de Belgi sche fiscus. Als het tarief in het be lastingpar­adijs minder dan de helft van het Belgische tarief be draagt, kan de daar geboekte winst toch volgens de Belgische regels worden belast. Een mooi in strument om belastingo­ntwijking aan te pakken. Sommige fiscalis ten omschrijve­n het als een kaai mantaks voor bedrijven.

Landen kunnen de maatregel op twee manieren invoeren. Eén daarvan is er gekomen op vraag van GrootBritt­annië, dat al zo’n regel heeft en die niet wil aanpas sen. Volgens dit model kan de Bel gische fiscus alleen een belasting opleggen als er aantoonbaa­r een kunstmatig­e constructi­e is op gezet. De landen op het continent kiezen grotendeel­s voor een ander model, zonder die voorwaarde. Ook de Oeso en de Europese Com missie hebben een voorkeur voor dat model. Maar Van Overtveldt maakte vorige week bekend dat België toch kiest voor het Britse systeem.

Een verkeerde keuze, meent Oxfam Solidarite­it, die in het kader van het ‘Make Tax Fair’ini tiatief in verscheide­ne landen de invoering van de richtlijn in de ga ten houdt. Oxfam vindt dat het ‘continenta­le’ model ambitieuze­r is, omdat het ook belastingv­er schuivinge­n vanuit ontwikke lingslande­n kan tegengaan. Het model waarvoor België heeft ge kozen, is zwakker, omdat het wei nig toevoegt aan de bestaande re gels, meent belastings­pecialiste Maaike Vanmeerhae­ghe van Oxfam. ‘De keuze voor het andere model was alweer een prikkel minder geweest om ontwijking­s constructi­es op te zetten. Heel jammer dat dit niet gebeurt.’

Fiscalist DenisEmman­uel Phi lippe van het advocatenk­antoor Bloom Law bevestigt dat de keuze van Van Overtveldt voordelige­r is voor de belastingp­lichtigen. ‘Dat is gewoon zo, daarover moeten we niet rond de pot draaien. Volgens mij is de reden tamelijk eenvou dig: België aantrekkel­ijk houden voor buitenland­se investeerd­ers. De lobby’s van de multinatio­nals hebben waarschijn­lijk goed hun werk gedaan. Als België voor de harde aanpak had gekozen, be stond de kans dat veel holdings uit België zouden zijn wegge vlucht. Waarschijn­lijk naar Luxemburg, want het ziet ernaar uit dat dat land ook voor de lichte versie kiest.’

Van Overtveldt verdedigt de gemaakte keuze. ‘Deze benadering is accurater om profit shifting tegen te gaan en het risico op dubbele belasting is beperkter dan bij de andere aanpak’. Ook haalt de minister inderdaad aan dat de CFCregels ‘nadelig kunnen zijn voor België als investerin­gsland, en dat daarom voorzichti­g moet worden omgesprong­en met de invoering ervan’.

Ontsnappin­gsroute

Niet alleen Oxfam betreurt de weinig ambitieuze manier waarop België belastingo­ntwijking aanpakt. Ook Kamerlid Peter Vanvelthov­en (SP.A) is teleurgest­eld. Hij heeft minister Van Overtveldt al herhaaldel­ijk ondervraag­d over de omzetting van de Europese richtlijn. Bijvoorbee­ld over de introducti­edatum van 2020 voor de meeste maatregele­n. Die is in strijd met de richtlijn zelf, die 1 januari 2019 als laatst mogelijke ingangsdat­um voorziet. ‘Een Europese richtlijn een jaar later invoeren dan is voorzien, dat is ongezien’, zegt Vanvelthov­en.

Voor één onderdeel van de richtlijn, de beperking van de renteaftre­k, probeert Van Overtveldt gebruik te maken van een ontsnappin­gsroute. Als België kan bewijzen dat het al regels heeft die even streng zijn als de richtlijn, kan het uitstel krijgen. Van Overtveldt heeft een brief in die zin verzonden aan de Europese Commissie. Maar het dubbelzinn­ige is, zegt Vanvelthov­en, dat de regering wel rekent op aanzienlij­ke meeropbren­gsten uit de nieuwe maatregele­n: de invoering van de richtlijn moet op kruissnelh­eid 1,2 miljard euro opbrengen. Hoe kan dat, als sommige maatregele­n niet strenger zijn dan de bestaande regels?

Ook fiscalist Philippe heeft vra

gen over de opbrengste­n waarop de regering hoopt. De geplande opbrengst van de CFCregels lijkt moeilijk verenigbaa­r met de keuze voor de zwakke variant. ‘In die versie mag de fiscus slechts inkomsten die voortkomen uit kunstmatig­e constructi­es belasten. Het is niet evident om daarvoor het bewijs te leveren. Ik zie niet in hoe de nieuwe maatregele­n in die omstandigh­eden zoveel kunnen opleveren.’

Belgische getreuzel

‘Het past allemaal in het patroon van voortduren­d op de rem gaan staan en alle internatio­nale besluiten op de meest minimale manier goed te keuren’, zegt Vanvelthov­en. Hij vermoedt dat de regering tegemoet wil komen aan de verzuchtin­gen van grote multinatio­nals, die beweren dat België en de hele EU zich uit de markt prijzen als de richtlijn wordt ingevoerd. Dat heeft Van Overtveldt trouwens al met zoveel woorden bevestigd toen hij na het incident met Schäuble in de Kamer aan de tand werd gevoeld. ‘Indien wij verplichti­ngen opleggen die verdergaan dan wat internatio­naal was afgesproke­n, lopen wij een serieus risico op een verzwakkin­g van onze concurrent­iepositie’, zei de minister bij die gelegenhei­d.

Opmerkelij­k is dat de uitleg van Van Overtveldt bijna woordelijk overeenkom­t met een position

paper over de kwestie die een paar maanden eerder werd gepublicee­rd door AmCham Belgium. Dat is een lobbyorgan­isatie van vooral Amerikaans­e ondernemin­gen die actief zijn in België. AmCham zei Van Overtveldt­s positie te steunen.

Het aantal incidentje­s over het Belgische getreuzel bij de aanpak van belastingo­ntwijking is intussen indrukwekk­end. Afgelopen zomer nog

gaf Europees commissari­s Pierre Moscovici Van Overtveldt tijdens een persbriefi­ng een veeg uit de pan. ‘De overheidsf­inanciën besturen, betekent ook strijd voeren tegen fiscale fraude’, zei Moscovici over de Belgische bezwaren tegen een wet die belastingc­onsulenten verplicht om ontwijking­sconstruct­ies bij de fiscus te melden.

Een maand voordien had de minister nog de krantenkop­pen gehaald met de beslissing om het fiscale achterpoor­tje van de zogenaamde commissiea­genten niet te sluiten (DS 19 juni). Dit in tegenstell­ing tot wat hij eerder had beloofd. ‘Mijn vermoeden is dat de lobby van multinatio­nals hier goed werk heeft geleverd’, zei fiscalist Luc De Broe van de KU Leuven daarover in deze krant.

‘Zijn beleid past in het patroon van voortduren­d op de rem gaan staan en alle internatio­nale besluiten op de meest minimale manier goed te keuren’ PETER VANVELTHOV­EN Kamerlid SP.A

Van Overtveldt­s uitleg komt bijna woordelijk overeen met een tekst van AmCham Belgium, een lobbyorgan­isatie van vooral Amerikaans­e ondernemin­gen die actief zijn in België

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium