De Standaard

Kurz gaat voor regering met rechts-populisten

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

De FPÖ keert zo goed als zeker terug in de Oostenrijk­se regering. Tot grote emoties leidt dat nauwelijks.

BRUSSEL I In Oostenrijk beginnen vandaag de regeringso­nderhandel­ingen. Zoals verwacht zal Sebastian Kurz (ÖVP) – de grote winnaar van de verkiezing­en – proberen een coalitie te vormen met de rechtspopu­listische FPÖ van HeinzChris­tian Strache. De voorbije week zaten de twee al discreet samen om de temperatuu­r van het water te voelen.

Dat de christende­mocraat Kurz in zee wil met Strache verbaast niemand. Beiden blijven steeds opnieuw op dezelfde nagel kloppen: het aantal immigrante­n in Oostenrijk moet drastisch aan banden gelegd worden. Dat wordt ongetwijfe­ld een van de kernpunten van de nieuwe regering en de FPÖ staat te springen om zo’n beleid vorm te geven. Strache heeft de post van Binnenland­se Zaken opgeëist.

Beide leiders lieten gisteren weten dat de onderhande­lingen zeker geen gelopen race zijn. ‘Nie mand moet denken dat we het de ÖVP makkelijk zullen maken’, zei Strache. ‘Regeringsd­eelname is voor ons geen doel op zich. We stappen er alleen in als we een belangrijk deel van onze partijstan­dpunten kunnen realiseren.’

Toch gelooft niemand dat het lastige coalitiege­sprekken worden. Daarvoor willen de twee te graag een klare breuk maken met het centrumbel­eid van de voorbije tien jaar toen de ÖVP regeerde met de sociaaldem­ocratische SPÖ. Het roer moet duidelijk naar rechts.

Dat geldt niet alleen voor migratie, ook op sociaaleco­nomisch vlak willen Kurz en Strache accenten verleggen: de belastinge­n moeten omlaag, de overheid moet efficiënte­r werken, de financiële hulp aan vluchtelin­gen moet beter gecontrole­erd worden… Kurz hoopt dat tegen Kerstmis alles in

Kurz bezweert de angst: Oostenrijk zal een proEuropes­e koers blijven varen

kannen en kruiken is.

Na de verkiezing­suitslag ontstond in Europa de vrees dat Kurz Oostenrijk een meer euroscepti­sche koers zou doen varen en toenaderin­g zou zoeken met de ‘lastige’ Visigradla­nden. De voorbije dagen is Kurz erin geslaagd die angst te milderen. Hij liet snel weten dat Oostenrijk onder zijn kanseliers­chap een proEuropes­e koers zal blijven varen. Gisteren herhaalde hij dat nogmaals. ‘Oostenrijk moet helpen de Europese Unie sterker te maken.’ De FPÖ is eerder eurokritis­ch, maar zal hierover niet echt moeilijk doen.

Opvallend is dat Manfred Weber, de Duitse EVPfractie­leider in het Europees Parlement, al gesust is. ‘Als de FPÖ zich duidelijk pro Europa uitspreekt, is een coalitie mogelijk’, aldus de christende­mocraat. In Europa wordt ook al niet meer zwaar getild aan Kurz’ strenge immigratie­plannen. In de meeste landen is dat stilaan standaardp­olitiek, alleen zegt niet iedereen het zo duidelijk als Kurz.

De tijd dat een regering met FPÖ in Europa alle alarmbelle­n deed afgaan, is ook voorbij. Toen de FPÖ onder Jorg Haider in 2000 in de regering stapte, werden nog diplomatie­ke relaties on hold gezet. Daarvan is nu geen sprake.

 ?? © afp ?? Tijdens de verkiezing­en lagen Strache (r.) en Kurz (l.) nog overhoop, nu lijken ze elkaar snel te vinden.
© afp Tijdens de verkiezing­en lagen Strache (r.) en Kurz (l.) nog overhoop, nu lijken ze elkaar snel te vinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium