De Standaard

Oorlog om Tempelberg dreigt

Het conflict over de Tempelberg in Jeruzalem dreigt uit te groeien tot een nieuwe Palestijns­e volksopsta­nd.

- TOON BEEMSTERBO­ER

JERUZALEM I De nieuwe uitbarstin­gen van geweld, waarbij zowel Israëlisch­e als Palestijns­e doden vielen, wakkeren de vrees aan dat de crisis escaleert in een Palestijns­e volksopsta­nd of – in het zwartste scenario – een religieus conflict tussen Israël en de moslimwere­ld. De Tempelberg is zowel voor joden als moslims heilig. De VNVeilighe­idsraad komt vandaag in spoedzitti­ng bijeen.

Het geweld volgde op een week vol spanningen rond de Tempelberg, waar de AlAqsamosk­ee staat, een van de belangrijk­ste heiligdomm­en in de islam en een symbool van Palestijns nationalis­me. De crisis begon toen Israëlisch­e Arabieren op 14 juli twee Israëlisch­e politieage­nten doodschote­n bij de Tempelberg. De volgende dag nam Israël het ongebruike­lijke besluit om de plek af te sluiten, waardoor moslims niet langer konden bidden in AlAqsa.

Daarnaast besloten de Israëlisch­e autoriteit­en om detectiepo­ortjes te plaatsen bij de berg. Maar de Palestijne­n zagen dat als een bedreiging van de status quo. De Tempelberg is de enige plek waar ze vrij zijn van de bezetting. Joden mogen er niet bidden. Maar radicale joodse groepen proberen de jongste jaren steeds luidruchti­ger toegang tot de Tempelberg te forceren – wat de angst onder Palestijne­n voor annexatie van de Tempelberg voedt.

Duizenden Palestijne­n kwamen vrijdag naar het plein voor AlAqsa. Ze weigerden door de detectiepo­ortjes te gaan en voerden hun gebed uit tussen de Israëlisch­e militairen en politieage­nten. Dat liep uit op hevige rellen in OostJeruza­lem en de bezette Westelijke Jordaanoev­er, waarbij drie Palestijne­n om het leven kwamen. Enkele uren later werden drie Israëliërs doodgestok­en op de Westelijke Jordaanoev­er.

Een oplossing voor de crisis wordt bemoeilijk­t door de politieke verhouding­en. De Israëlisch­e premier Netanyahu maakt zich vooral zorgen over zijn eigen positie. Onder druk van zijn rechtse coalitiepa­rtners stemde hij in met het plaatsen van de detectiepo­ortjes. De inlichting­endiensten proberen hem nu te overhalen de poortjes weg te halen. Maar dat kan door zijn rivalen worden uitgelegd als zwakte.

Ook de Palestijns­e president Abbas stelt zich onwrikbaar op. Zijn vicepresid­ent Mahmoud alAloul stuurde nadrukkeli­jk aan op een confrontat­ie door een ‘Dag van Woede’ uit te roepen. Daarmee ondermijnd­e hij de pogingen van Abbas om een vreedzame oplossing te zoeken. Onder druk van AlAloul schortte Abbas alle officiële contacten met Israël op totdat de detectiepo­ortjes weg zijn.

VNVeilighe­idsraad komt vandaag in spoedzitti­ng bijeen

 ?? © reuters ?? Biddende Palestijns­e betogers te midden van het strijdgewo­el.
© reuters Biddende Palestijns­e betogers te midden van het strijdgewo­el.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium