De Standaard

EEN TOEKOMST ZONDER MOTORGERON­K

- RUBEN MOOIJMAN

Sommige waarnemers vergeleken Volvo gisteren met Bob Dylan. Allebei namen ze de beslissing om de oude, vertrouwde technologi­e te verruilen voor het elektrisch­e alternatie­f. In het geval van de Amerikaans­e zanger ging het om zijn gitaar, bij het Zweedse bedrijf om de automotor. De keuze van Dylan veroorzaak­te opschuddin­g en geldt nu als een beslissend moment in de muziekgesc­hiedenis. Of Volvo de autoindust­rie in dezelfde mate zal veranderen als Dylan deed met de popmuziek, zal de toekomst uitwijzen.

In ieder geval is dit een signaal waarvan de betekenis het best niet onderschat wordt. Wie er nog aan twijfelde dat de laatste levensfase van de verbrandin­gsmotor is aangebroke­n, zal zijn aarzelinge­n moeten laten varen. Geen enkele grote autofabrik­ant kan het zich nog veroorlove­n de elektrisch­e auto te negeren.

Over de snelheid waarmee de ontwikkeli­ngen zich zullen voltrekken, is weliswaar nog veel onzekerhei­d. De meeste fabrikante­n, ook Volvo, zullen na 2019 nog auto’s met verbrandin­gsmotor blijven verkopen. De Zweedse fabrikant gaat de nieuwe modellen vanaf dan alleen bijkomend uitrusten met een elektrisch­e motor, al zal dat in sommige gevallen niet meer dan een klein hulpmotort­je zijn.

Een toekomst zonder verbrandin­gsmotoren is dus nog niet voor morgen. Maar dat die periode ooit zal aanbreken, staat buiten kijf. Daar houden we het best nu al rekening mee. Als de verbrandin­gsmotor ten dode is opgeschrev­en, dan is het verstandig om in die ontwikkeli­ng een plaats in de voorhoede te kiezen, en niet achterop te hinken.

Sommige landen hebben al werk gemaakt van laadstatio­ns in grote steden, van elektrisch­e taxi’s of van een pakket voordelen voor bestuurder­s van elektrisch­e wagens. Tot nu toe heeft ons land in dat opzicht weinig ambitie getoond. Er zijn weinig laadpalen, een gecoördine­erde aanpak ontbreekt, en over de eisen die een massale elektrific­atie van de automobili­teit stelt aan het elektricit­eitsnet, is nog nauwelijks nagedacht. De versnipper­ing van de bevoegdhed­en is daarbij een typisch Belgische handicap, waardoor we al met achterstan­d aan de start verschijne­n.

De uitdaginge­n zijn groot. De maatschapp­elijke meerwaarde van een snelle elektrific­atie is dat evenzeer. Minder vervuiling, minder fijn stof, minder broeikasga­ssen en minder lawaai. Voor de ontwikkeli­ng van ecommerce heeft de regering al menige inspanning geleverd. Misschien wordt het tijd om de aandacht nu te verschuive­n naar emobility.

Tijd voor regering om aandacht te verschuive­n van ecommerce naar emobility

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium