De Standaard

Goede diplomatie­ke relaties tussen Washington en Peking zijn niet alleen economisch maar ook politiek en militair van groot belang. vraagt zich af hoe verenigbaa­r de ego’s van Trump en Xi zijn. Als de clash tussen twee haantjes

-

Wanneer de t wee machtigste mannen van de planee t, Donald Trump en Xi Jinping, elkaar op hun top in het zomerpalei­s van de Amerikaans­e k eizer ontmoe ten, zullen ze één ding gemeen hebben: allebei stellen ze he t politieke systeem van hun land tot het uiterste op de proef.

Onafhankel­ijke rechtbank en blokkeren T rumps immigratie verbod, zijn eigen inlichting­endiensten sprek en hem tegen als hi j be weert dat Barack Obama zi jn telefoonge­sprekken zou hebben afgeluiste­rd, he t Congres ver werpt zi jn wet die Obamacare moest ver vangen: de e venwichtsm­echanismen van de oudste vri je democratie ter wereld staan zwaar onder druk. Zullen ze sterk genoeg zijn om deze grillige, narcistisc­he, egoïstisch­e bullebak in bedwang te houden, die in geen tijd een moderne versie van The madness of George III aan het vertolken is?

In de andere k eizerlijke hoofdstad bli jft X i meer en meer macht naar zich toe trekken via een leninistis­che par tij die weer op alle vlakken de eerste viool wil spelen. Of zoals de grap in Peking luidt: X i is nu de ceo van C hina, de chairman of everything. De grote vraag is of dat autoritair­e systeem, voor een stuk leninistis­chmaoïstis­chdengisti­sch, voor een stuk keizerlijk C hinees en voor een stuk totaal nieuw , de ont wikkeling van een steeds comple xere economie en maatschapp­ij met succes kan besturen.

De smog van de onzek erheid is dikker in Peking dan in Washington, niet alleen omdat de politiek van de imperiale partijstaa­t achter gesloten deuren wordt bedre ven, maar ook omdat het systeem echt nieuw is. We hebben geen scenario voor de evolutie van een leninistis­ch kapitalism­e. Maar we zien wel wie he t meest te verliezen heef t bi j de strategie van Xi. Vanzelfspr­ekend zijn dat de vele corrupte ambtenaren en zakenmense­n, die sneuvelen in een draconisch­e anticorrup­tiecampagn­e, die tegelijker­tijd een zuivering is. M aar dat zijn ook de progressie ven.

De ver volging van advocaten en activisten die he t opnemen voor de mensenrech­ten, krijgt een bijzondere vermelding in de jaar verslagen van de Chinese opperste volksrecht­bank en de openbare aanklager. Het maatschapp­elijke middenveld wordt onder druk geze t door een we t op buitenland­se ngo ’s, in de sti jl van Vladimir Poetin. Bijna elke dag zi jn er berichten over websites, blogs of onafhankel­ijke posts op Weixin/WeChat die worden gecensuree­rd. P rogressiev­e intellectu­elen trekken zich terug uit het publieke debat. Een academicus grapt dat Xi en Trump nog iets anders gemeen hebben: allebei gaan ze graag te keer tegen progressie­ve intellectu­elen en de media.

Als u he t me t mi j eens bent dat vrije meningsuit­ing essentieel is voor goed bestuur , dan is dat een groot verlies voor de nationale ont wikkeling van C hina op lange termijn. Maar tenzij Xi een wonderlijk­e koerswijzi­ging in pe tto heeft, is he t niet anders.

Denk aan Alber t O . H irschmans beroemde triade van ‘vertrek’, ‘stem’ en ‘ loyauteit’. De stem maakt overuren in het politieke systeem van de Verenigde Staten, zoals hun stichters dat wensten: onaf hankelijke media, onafhankel­ijke rechtbank en en een levendig maatschapp­eli jk midden veld. In China blijft de stem beperkt tot het slaafse gefluister van de hoveling. Het vertrek heeft de wind in de zeilen – ki jk maar hoe i jverig ri jke Chinezen hun geld en hun kinderen naar het buitenland sturen. Een lager par tijlid, een intellec tueel, ver trouwde me toe dat hij een deel van zijn geld naar H ongkong heef t versast – ‘niet zoveel als anderen, maar toch’. Anderzi jds zi jn er nog alti jd machtige reserves van loyauteit, gedragen door de buitengewo­ne economisch­e vooruitgan­g van de jongste 40 jaar en de trots op de manier waarop een verarmd en vernederd land wereldwi jd prestige heef t veroverd.

De vraag is dus of X i’s systeem zich met zijn prestaties kan bli jven legitimere­n, terwijl de middenklas­se groeit. We zien al een hele reeks problemen opdoemen. China heeft zich met massie ve in vesteringe­n en een kredietbel door de economisch­e crisis geslagen. V olgens ramingen van UBS is de totale schuld (van de staat,

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium