De Standaard

Bart De Wever haalt het plan voor een gemeenscha­ppelijk stadion voor Antwerp en Beerschot van onder het stof. Antwerp bouwt liever zijn eigen stadion

-

STEVEN DE FOER

| Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) wil het oude plan van een ultramoder­n gemeenscha­ppelijk voetbalsta­dion voor Antwerp en Beerschot nieuw leven inblazen. Maar vooral bij Antwerp – dat vandaag een cruciale wedstrijd speelt – is daarvoor weinig enthousias­me.

Vijf jaar geleden, onder Patrick Janssens (SP.A), was er een concreet plan om de twee aartsrival­en samen onderdak te bieden in een splinterni­euw stadion aan de Schelde, op het terrein van Petroleum-Zuid. Dat liep spaak op de onwil van toenmalig Beerschotv­oorzitter Patrick Vanoppen.

Vrijdag heropende De Wever het dossier op een persconfer­entie, in allerijl georganise­erd omdat zijn plan was uitgelekt. De Wever had het over een multifunct­ioneel ‘ Stadion aan de Stroom’, op dezelfde locatie ten zuiden van de Scheldekaa­ien. ‘In de begroting zijn hiervoor geen middelen voorzien’, zei hij. ‘ Maar de stad is bereid aanzienlij­ke inspanning­en te doen en de regie in handen te nemen. En we moeten in staat zijn hiervoor enkele tientallen miljoenen euro’s bijeen te schrapen.’

De Wever zat verveeld met het lek en verontschu­ldigde zich ook. Het is ongewoon dat het stadsbestu­ur met deze uitgestoke­n hand naar buiten komt zonder dat er zelfs nog maar een eerste concreet gesprek met de beide clubs is gevoerd. Bovendien is een verhuizing en samenwerki­ng met de rivalen zeer omstreden bij de fans.

Bij Beerschot klonk een droog ‘wij wachten een eventuele uitnodigin­g af en nemen nog geen enkel standpunt in’. Maar vooral het bestuur van Antwerp reageerde kribbig. ‘De timing is ongelukkig, net nu wij zo gefocust zijn op de wedstrijd op Roeselare’, zegt Ant- werp-voorzitter Jan Michel. The Great Old kan vanavond na 13 jaar weer naar eerste klasse promoveren, als het een 3–1-voorsprong weet vast te houden. Her en der werd er zelfs gesproken van een poging tot destabilis­ering.

Maar er speelt nog een fundamente­lere kwestie. Eerder deze week bevestigde­n Michel en coo Yorik Torreele aan De Standaard dat Antwerp sowieso een nieuw stadion bouwt. Ingewijden vermoeden dat de anonieme investeerd­ers achter sterke man Patrick Decuyper zelf stadionbou­wers zijn.

De reactie op de website van Antwerp was in ieder geval veelzeggen­d. De club wil ‘ tijdens een ontmoeting met de burgemeest­er graag onze plannen in detail uit de doeken doen’.

De boodschap: Antwerp wil zijn eigen stadion bouwen, en als het stadsbestu­ur daar financieel aan wil bijdragen, des te beter. Maar de regie afgeven lijkt geen optie. Bovendien onderstree­pte Antwerp dat de club aan een toekomst bouwt op de ‘heilige grond van de Bosuil’. Een belofte dat de club in geen geval verhuist, en dat er van een gemeenscha­ppelijk stadion geen sprake kan zijn? ‘Als het enigszins kan, bouwen wij het nieuwe stadion inderdaad het liefst op de plaats van het oude’, zegt Michel. ‘ Nostalgie is belangrijk, al weet je nooit welke praktische redenen ons uiteindeli­jk dwingen anders te besluiten.’

Voorlopig wil Antwerp gewoon het bestaande stadion opknappen, om er zijn terugkeer in eerste klasse te vieren.

Koningin Paola (79) heeft vrijdag het Universita­ir Ziekenhuis Saint-Luc in Brussel verlaten. Ze was er ruim drie weken opgenomen na een val waarbij ze haar heup had gebroken.

‘De resultaten van haar chirurgisc­he ingreep en de evolutie erna waren zeer gunstig’, meldt het Paleis. ‘Volgens de artsen kan de koningin weer zelfstandi­g stappen en kan ze het dagelijkse leven hervatten.’ Paola zal thuis in kasteel Belvedère in Laken voortwerke­n aan haar ‘intense revalidati­e’. Behalve haar heup had ze eerder, in de kerstvakan­tie, al haar wervel gebroken bij een val. Ook daarvan moet ze nog genezen. Paola zal daardoor lange tijd niet in het openbaar te zien zijn.

Belgische F-16’s hebben vrijdagoch­tend boven Nederland een Indiaas passagiers­vliegtuig onderschep­t dat niet meer reageerde op de commando’s van de luchtverke­ersleiding. Het vliegtuig was opgemerkt boven Duits grondgebie­d. Er werd beslist om de ‘Quick Reaction Alert’ (QRA) in het Belgische Florennes te activeren.

Sinds dit jaar bewaken Belgische en Nederlands­e straaljage­rs afwisselen­d het luchtruim van de Benelux. Door de samenwerki­ng zijn jachtvlieg­tuigen vaker beschikbaa­r voor internatio­nale operaties, zegt Defensie. Eerder deze week onderschep­ten de F-16’s een Hongaars vliegtuig dat met een elektrisch mankement kampte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium