De Standaard

LAAT DE BURGEMEEST­ERS HUN WERK DOEN

- BART BRINCKMAN

Een ad hoc-wet wordt snel bedacht maar uiterst moeilijk afgeschaft. In de 19de eeuw maakte de Belgische regering het beledigen van buitenland­se staatshoof­den strafbaar. De aanleiding vormde de ballingsch­ap van Victor Hugo in Brussel. Die maakte de Franse keizer Napoleon III in zijn geschrifte­n totaal belachelij­k. De Belgische autoriteit­en wilden de Franse elite wat graag ter wille zijn.

Niemand dacht eraan om na het verdwijnen van Napoleon III het onding weer af te schaffen. Meer dan 100 jaar later riep de Congolese president Joseph-Désiré Mobutu de wet in om Belgische kritiek in de kiem te smoren. Naar aanleiding van het pausbezoek in 1985 gebruikte minister van Binnenland­se Zaken Charles-Ferdiand Nothomb de wet zelfs als basis om pausonvrie­ndelijke affiches politionee­l te laten verwijdere­n. Pas in 2005 doekte het parlement de wet op.

Laat het een interessan­te les zijn voor politici die vanuit de losse pols met een speciaal bedachte wet Turkse politici willen verhindere­n hier campagne te voeren. In april organiseer­t Turkije een referendum dat president Recep Tayyip Erdogan meer macht moet geven. Daarvoor wordt bij de Turkse diaspora in Europa flink gelobbyd. Terecht creëert dat een ongemakkel­ijk gevoel. Met dergelijke manifestat­ies exporteren Turkse politici de interne troebelen naar de nieuwe thuislande­n van hun uitgeweken burgers. Het versterkt verder de indruk dat de Turkse expats hun Turkse identiteit verkiezen boven de integratie in West-Europa.

Toch vloekt zo’n mogelijke wet met de vrijheid van meningsuit­ing en de vrijheid van vergaderin­g die onze Grondwet garandeert. Bovendien creëert het ongetwijfe­ld vervelende neveneffec­ten. Heel wat buitenland­se ministers of premiers fleuren de verkiezing­smeetings van hun Belgische zusterpart­ijen op. Zetten we Geert Wilders straks over de grens wanneer hij in de Antwerpse binnenstad hengelt naar Nederlands­e stemmen? Of mag de paus als buitenland­s staatshoof­d hier niet meer prediken voor de katholieke gelovigen?

Bovendien zijn lokale besturen perfect gewapend om in te grijpen wanneer de openbare orde in het geding komt. Wanneer meetings uit de hand dreigen te lopen of de veiligheid van de aanwezigen in het gedrang komt, kan en moet de burgemeest­er zijn verantwoor­delijkheid nemen. Zo blijven we verlost van een zoveelste wet die een parlements­lid misschien wat aanzien bij de eigen achterban oplevert, maar voor de rest enkel bijdraagt tot de wetgevende verrommeli­ng van dit land.

Verbod campagnes Turkse politici overbodig en onwenselij­k

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium