De Standaard

Goede afspraken maken (theoretisc­h) goede vrienden

‘KNUFFELLUN­CH’ VLAAMSE REGERING De ‘knuffellun­ch’ van de Vlaamse meerderhei­dspartijen leverde een handvol goede voornemens op. Toch was de hypocrisie nooit ver weg.

- (bbr, mju, evg)

| Voor de drie vrouwelijk­e viceminist­er-presidente­n brachten de drie fractielei­ders een bos bloemen mee. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) kreeg een fles Mechelse whisky (Gouden Carolus), gebrouwen volgens een Schots recept en gerijpt in Amerikaans­e bourbonvat­en. Al kon geen enkele fractielei­der zeggen of Bourgeois nu echt een whiskylief­hebber is. Bart Somers, de fractielei­der van de Open VLD, twitterde een foto met de hashtag #knuffellun­ch. Die omschrijvi­ng behoefde een korreltje zout. Ook de benaming ‘constructi­eve teambuildi­ng’, gebruikt door zijn CD&V-collega Koen Van den Heuvel, dekte de lading niet helemaal. Van een therapeuti­sch gesprek was geen sprake. De gesprekspa­rtners probeerden vooral goede werkafspra­ken te maken. Inhoudelij­k bleef de vergaderin­g een lege doos. Geen enkel dossier kwam aan bod. De ontmoeting tussen de Vlaamse regeringst­op en de fractielei­ders vormde een antwoord op de opstootjes van de jongste weken, waarbij persoonlij­ke aanvallen niet werden geschuwd. Maar Geert Bourgeois maakte gisteren geen te beste indruk toen hij tot tweemaal toe beweerde de namen van zijn critici in het parlement te kennen. Zij zouden hem zijn meegedeeld door journalist­en die het niet meer konden aanzien. Niemand geloofde hem.

Kwetsbaar/gekwetst

De minister-president toonde zich overigens erg emotioneel toen hij het thema van de lekken aansneed. De viceminist­er-presidente­n repliceerd­en plechtig dat ze nooit aan de basis van zo’n perslek hadden gelegen. Lang niet elke deelnemer nam dit zonder meer voor waar aan. Verder ontstond de indruk dat Bourgeois op dat punt een wat bredere rug moet kweken, dat hij zich niet te kwetsbaar/gekwetst moet opstellen. Voor sommige aanwezigen had de vergaderin­g ‘weinig nieuws’ te melden. Toch werd er afgesproke­n om de oefening om de zes maanden te herhalen. Persoonlij­ke processen werden er niet gemaakt, noch werd de recente politieke geschieden­is herkauwd. Wel werd even stilgestaa­n bij de goede dingen die de regering het afgelopen jaar heeft gepresteer­d. Maar het was geen gemakkelij­k jaar voor het nieuwe Vlaamse kabinet. De budgettair­e contrainte­s waren niet om te lachen en benevelden de aanzetten voor een nieuw beleid. Bovendien moest de nieuwe constellat­ie zich ‘zetten’. Zo moest de N-VA zoeken naar haar rol als grootste partij. CD&V moest zich schikken als junior partner. En Open VLD moest doen vergeten dat de partij er pas bij kwam toen het regeerakko­ord al geschreven was. De persoonlij­ke relaties mogen dan redelijk goed zijn, de partijen blijven concurrent­en op dezelfde kiezersmar­kt. ‘We zullen nog botsen’, zo berustte een deelnemer aan de knuffellun­ch. De uitdaging wordt daarom om van mening te verschille­n zonder dat dit de cohesie van de regering in gevaar brengt. Meteen volgde een gesprek over de manieren om opstootjes te vermijden. Anders gezegd, kunnen leden van de meerderhei­d een punt maken zonder dat de betreffend­e minister zich persoonlij­k aangevalle­n voelt? ‘Taal en stijl blijven belangrijk. Bij momenten was het de hoffelijkh­eid voorbij’, meldde een andere deelnemer.

Lethargisc­h/hyperkinet­isch

Daarbij werd uitdrukkel­ijk opgemerkt dat de N-VA moet toestaan dat de andere meerderhei­dspartijen eigen accenten leggen. Anderzijds is de partij het aan zichzelf verplicht om bij onenigheid zelf het initiatief te nemen om de geesten te verzoenen. De afgelopen maanden verzuimde fractielei­der Matthias Diependael­e dat een aantal keren. Meteen bleef de onenigheid verder woekeren. Leergeld betalen, heet zoiets. Overigens besteedde de vergaderin­g best wat aandacht aan de rol van het parlement. De leden van de meerderhei­d moeten daar een gulden middenweg zoeken tussen lijdzame lethargie en hyperkinet­ische tussenkoms­ten. Daarom werd afgesproke­n om het parlement meer opdrachten toe te vertrouwen. Op dit punt gold de manier waarop minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) de bevoegde commissie betrok bij het vastleggen van de eindtermen als te volgen voorbeeld. ‘Als het parlement iets om handen heeft, dan voelt het zich nuttig.’ Bourgeois toonde zich na afloop tevreden. ‘Het was een zeer positief gesprek, met een positieve inbreng van iedereen. Er zijn geen harde woorden gevallen. Het klopt dat N-VA nu de grootste partij is en dat dat voor iedereen een aanpassing betekent. Maar ik heb vanmiddag mensen ontmoet die vooruit willen met deze regering.’

De ministerpr­esident toonde

zich erg emotioneel toen hij het thema van de lekken

aansneed

 ?? Laurie Dieffembac­q/blg ?? De meerderhei­dspartijen spraken gisteren onder meer over de manieren waarop opstootjes kunnen worden vermeden.
Laurie Dieffembac­q/blg De meerderhei­dspartijen spraken gisteren onder meer over de manieren waarop opstootjes kunnen worden vermeden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium