Het Belang van Limburg

“Meer trainen, minder koersen”

Na zijn glorieuze zege in Parijs-Roubaix, nam Mathieu van der Poel (28) eerst wat gas terug om daarna trainingss­tages af te werken in Spanje en (momenteel) in het Franse La Plagne. “We kiezen bewust voor minder koersen en meer trainen.”

-

Geen Ronde van Zwitserlan­d

Zaterdag is het exact twee maanden en twee dagen geleden dat Mathieu van der Poel nog eens een rugnummer opspeldde. Via sociale media zagen we hem de voorbije weken trainen, pronken als ambassadeu­r van Lamborghin­i, golfen en koffies maken. Zaterdag is het opnieuw tijd om te koersen. De aanloop van MVDP richting Tour verschilt van de meeste andere deelnemers. Hij opteert voor Dwars door het Hageland en de Baloise Belgium Tour. Een wijziging in de plannen, want initieel was Van der Poel in de Ronde van Zwitserlan­d voorzien. “Ik hou gewoon meer van die koersen dan van zo’n Ronde van Zwitserlan­d met twee tijdritten en veel klimwerk. Ik koers liever voor de zege in de Ronde van België dan in de gruppetto te zitten in Zwitserlan­d. Ik was ook al een tijdje van huis, dus is het goed om weer eens in België te koersen. Het tweede deel van de zomer zal ik al genoeg van huis zijn met de Tour en het WK in Glasgow.” Op 25 juni start hij trouwens ook op het NK in Sittard.

Minder koersen

Van der Poel zit nog maar aan dertien koersdagen. Dat zijn er minder dan de voorbije twee seizoenen. “We besloten om dit jaar meer te investeren in trainen”, zegt Van der Poel. “Dat houdt in dat ik minder aan wedstrijde­n toekom, maar dat ik beter voorbereid ben op mijn doelen. Ik ben nu heel hongerig om weer te koersen. Zolang

het succesvol is, ben ik voorstande­r. Het is een beslissing die we samen met de ploeg namen. In een jaar als dit is het nog belangrijk­er om met een goede basis aan de start van de Tour te staan, nu het WK er vlak achter komt.”

Geen groene ambities

Nadat hij in 2021 een rit won en vijf dagen het geel droeg in de Tour, eindigde die van vorig jaar met een sof. MVDP stapte er toen in de elfde rit ontredderd uit. Dit jaar zet hij zijn zinnen op nieuw ritsucces. “Daar ga ik een gooi naar doen. Daarnaast wil ik zo vlot mogelijk Parijs proberen halen omdat het WK in Glasgow er daarna al snel aankomt. De eerste ritten in het Baskenland zijn al meteen zwaar. Ik zal er in topvorm moeten zijn, want ik verwacht daar ook al de betere klimmers. Zij zullen hun zinnen ook op het geel gezet hebben en dat zal het voor de klassieke renners moeilijker maken.” Groen staat niet op het verlanglij­stje van Van der Poel. “Neen, als we daarvoor gaan, dan zal het met Jasper (Philipsen nvdr.) zijn en ik zal hem met veel plezier een handje helpen.” Tijdens het tweede weekend van de Tour passeert de Tourcarava­an de streek van de grootouder­s van MVDP, met een aankomst in Limoges en de start in Saint-Léonard-de-Noblat, waar zijn betreurde grootvader Raymond Poulidor woonde. “Het wordt speciaal om in die regio te koersen. Als kind heb ik er nog getraind.”

Naar WK mountainbi­ke

Van der Poel onthulde dat hij op 12 augustus deelneemt aan het WK mountainbi­ke in Glasgow. Zes dagen na de WK-wegrit combineert hij beide discipline­s in één week tijd en dat met een duidelijk doel: een ticket voor de Spelen in Parijs zien te bemachtige­n. Alleen de 19 eerste landen op de UCIranking in het mountainbi­ke zijn zeker van minstens één plekje op de Spelen. Nederland staat momenteel pas 28ste. “We nemen een gokje. Ik zal geen enkele keer op mijn mountainbi­ke hebben kunnen trainen, maar we gaan kijken wat er zonder druk mogelijk is. Ik zal er toch zijn en misschien gebeurt er iets leuks. Mijn vorm zal zeker nog goed zijn. Het zal niet makkelijk zijn om op de Olympische Spelen te raken, daarom dat we het er in Glasgow op wagen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen: “Als we voor de groene trui in de Tour gaan, zal het met Jasper zijn. En ik zal hem met veel plezier een handje helpen.”
FOTO BELGA Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen: “Als we voor de groene trui in de Tour gaan, zal het met Jasper zijn. En ik zal hem met veel plezier een handje helpen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium