Het Belang van Limburg

Arnaud De Lie, pas 21 maar steeds belangrijk­er voor Lotto Dstny

VLAAMS OPENINGSWE­EKEND

- Stijn Joris

Lotto Dstny legt vanaf dit jaar zijn boontjes nog iets meer te weken bij boerenzoon Arnaud De Lie. Het team van de nationale loterij oriënteert zich bijna volledig rond de Ardennees die op zijn 21ste al op zijn eigen ongedwonge­n manier zijn stempel drukt.

Met het afscheid van Caleb Ewan sloeg Lotto Dstny een bladzijde om. Het nieuwe tijdperk staat en valt met Arnaud De Lie. De inzet is hoog. Dit jaar hopen ze met hem een eerste voorjaarsk­lassieker te winnen. Hij zal de ploeg iets meer op zijn robuuste schouders moeten nemen, maar die ploeg stapt op haar beurt steeds meer mee in zijn verhaal. “Arnaud en ik hangen geregeld met mekaar aan de telefoon”, zegt CEO Stéphane Heulot. “Hij stelt geen eisen, maar geeft wel aan hoe hij het ziet. Hij denkt daarbij altijd in functie van de ploeg. Uiteindeli­jk beslissen wij als management, maar het spreekt voor zich dat we naar Arnaud luisteren.”

Lotto Dstny doet er alles aan om het De Lie zo veel mogelijk naar zijn zin te maken. Twee jaar geleden dook David Thomson voor het eerst op. Intussen is de persoonlij­ke osteopaat van De Lie een volwaardig lid van het team en werd de medische staf op zijn aangeven nog versterkt. Ook de bikefitter van De Lie is nauw betrokken bij de ploeg.

Campenaert­s en De Buyst

Op zijn 21ste is De Lie niet de ervaren routinier die zijn wetten stelt. Hij luistert, wikt en weegt en leunt op de ervaring van onder meer Victor Campenaert­s en Jasper De Buyst. Als het op aspecten als materiaal en voeding aankomt, zijn die twee zijn ‘go to guys’. Vervolgens maken ze aan CEO Heulot over waar er nog ruimte is voor marginal gains.

Zo kreeg De Lie vetorecht in de keuze van de nieuwe f iets. Na het verbreken van het contract met Ridley was hij één van de renners die enkele nieuwe merken testte. Dat de ploeg net bij Orbea uitkwam, is geen toeval. De Lie koerste bij de junioren al op het Spaanse merk. “Arnaud denkt uiteraard mee over het materiaal”, vertelt Heulot. “Maar bijvoorbee­ld Van Eetvelt is nog meer bezig met hoe we onze fiets lichter kunnen maken. Campenaert­s bestudeert waar we op het vlak van aerodynami­ca nog winst kunnen boeken. Zij koppelen terug met Nikolas Maes en zo kaarten we bij Orbea aan hoe we nog stappen kunnen zetten.”

Vanzelfspr­ekend heeft De Lie meer dan zijn zeg in het programma dat hij rijdt en met wie hij die koersen afwerkt. Ook zijn lead-out stelt hij mee af. De Lie gaf in het tussenseiz­oen aan wie hij er graag bij wou. Lionel Taminiaux kwam op zijn vraag. Oliver Naesen benaderde de ploeg op zijn wens, maar die had zijn woord al gegeven aan DecathlonA­G2R. Dat de contractve­rlengingen van Beullens, Van Moer en De Buyst ongeveer in dezelfde periode als die van De Lie bekendraak­ten, is geen toeval. De Lie stond erop dat zij bleven. Meer dan op het f inanciële, hamerde hij bij de onderhande­lingen op de ploeg rondom hem. Jasper De Buyst is de enige renner in de ploeg die net als De Lie tot 2026 vastligt. De volgende contractve­rlengingen waar De Lie op hoopt, zijn die van Campenaert­s, Vermeersch, Grignard en Eenkhoorn.

Frison ompraten

Met Frederik Frison verliet deze winter wel één van de kompanen van De Lie de ploeg, maar niet zonder dat de kopman nog een ultieme poging deed om hem van gedachten te doen veranderen. “Zonder me te willen pushen”, zegt Frison. “Hij gaf aan dat hij graag had dat ik bleef, maar dat ik zelf mijn keuze moest maken en me niet verplicht moest voelen omdat hij het vroeg. Toen ik toch bij mijn beslissing bleef, heeft hij me nog uitgebreid bedankt voor alles wat ik voor hem in koers gedaan heb.”

Daarnaast zet De Lie in op de vriendscha­p binnen het team. Iedereen schuift hem naar voor als één van dé sfeermaker­s. Op teamstage organiseer­t hij bijvoorbee­ld al eens een FIFA-toernooi om het ’s avonds luchtig en plezant te houden. Ook de speelsheid en de humor van de kopman van Lotto Dstny krijgen iedereen aan het lachen. Zo waakt hij op natuurlijk­e wijze over de kameraadsc­hap binnen de ploeg.

“Arnaud kent de waarde van een goede knecht in de klassieker­s”, zegt Campenaert­s. “In een grote ronde teren die in het hooggeberg­te voor 90 procent op hun fysieke vermogen. In de klassieker­s moet je ook risico’s durven nemen. Daar gaat het voor 60 procent over fysieke capaciteit­en en voor 40 procent over wilskracht. Dat ploegmaats echt voor hem door het vuur gaan dwingt hij als leider af door het respect en de kameraadsc­hap die we van Arnaud krijgen.”

 ?? © PHOTO NEWS ?? Arnaud De Lie is een van de sfeermaker­s in het team.
© PHOTO NEWS Arnaud De Lie is een van de sfeermaker­s in het team.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium