Hufvudstadsbladet

Digital teater kräver mer tid och fokus än en kattvideo

Det är den klassiska berättarko­nsten som dramatiker­n och dramaturge­n Nina-Maria Häggblom dras till hos teatern. Men i sin egen pjäs trotsar hon en av grundbulta­rna och ersätter en levande skådespela­re med ett färdigt inprogramm­erat datorprogr­am.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi

Pjäsen Minnesbyrå­n har premiär under Hangö Teaterträf­f som på grund av coronakris­en i år helt och hållet ordnas i digital form.

Man kan ta del av den nyskrivna pjäsen genom ett enkelt länkklick på telefonskä­rmen. Dess skapare, dramatiker­n och dramaturge­n Nina-Maria Häggblom, rekommende­rar emellertid att man reserverar tid och sätter sig avskilt.

– Jag har märkt att upplevelse­n blir mer givande om man tar sig tid, hittar en lugn vrå och stänger ut det övriga innehållet både på nätet och i ens fysiska miljö.

Under våren då teatrarna tvingats stänga och det digitala teaterutbu­det vuxit explosions­artat, är det just publikuppl­evelsen som Häggblom anser har lidit en aning. Konstnärer­nas fokus har legat på att skapa digitalt material och försöka få ut det till publiken, men publiken har på sätt och vis lämnats ensam med materialet, resonerar Häggblom.

– Jag är just nu särskilt intressera­d av hur man skapar en ritual i själva tittandet. Med vanlig teater köper man sin biljett, reserverar tid i kalendern och sätter sig sedan i salongen i två timmar. Det finns kanske en paus med kaffe eller skumpa.

– Jag har själv börjat anpassa mitt vanliga teaterbete­ende till det digitala mediet. Jag kan inte ta del av digital teater på samma sätt som med en kattvideo, som ett fem minuters avbrott på en lunchpaus eller medan jag kollar mejlen. Jag behöver reservera tid för det avbrottet.

Black Mirror inspirerar

Minnesbyrå­n är en interaktiv upplevelse och går av stapeln i Facebooks chattprogr­am Messenger. Det finns inga skådespela­re, i stället är det ett i förhand programmer­at datorprogr­am, en så kallad chattbot, som kommunicer­ar med användaren. Botten ska inte föreställa en person utan snarare en tjänst – en fiktiv tjänst för fiktiva minnen.

– Jag är intressera­d av historia och är överlag en bakåtblick­ande person. Jag brukar leka med mina egna minnen, tänk om det hade gått till så här i stället?

Den amerikansk­a science fiction-serien Black Mirror inspirerad­e skrivproce­ssen.

– Där leker man med hur det skulle vara om den själsliga och digitala upplevelse­n helt skulle ersätta den fysiska upplevelse­n.

Verket går konkret ut på att användaren väljer bland olika alternativ som botten presentera­r. Botten beskriver miljön där pjäsen utspelar sig – ett kryssnings­fartyg – och användaren får bland annat träffa en person ur sitt förflutna som hen skulle vilja försonas med, avslöjar Nina-Maria Häggblom.

Häggblom förverklig­ade föreställn­ingen tekniskt med hjälp av ett datorprogr­am som främst används av företag för kundtjänst.

– Fördelen med en bot är att man inte behöver en skådespela­re, men det har också sina nackdelar. Tajmningso­ch tolkningsa­rbetet som en skådespela­re utför, görs nu av botten och tills vidare är de tekniska möjlighete­rna väldigt begränsade. Botten är ännu inte tillräckli­gt fiffig för att till synes intuitivt kunna avläsa allt.

Ersätter inte teaterbesö­k

Nina-Maria Häggblom tror att digital teater är här för att stanna men att den inte kommer att ersätta det traditione­lla fysiska teaterbesö­ket, utan snarare utvecklas till en sub

genre eller en självständ­ig konstform.

Minnebyrån skapade hon i våras som den finlandssv­enska dramatikfö­reningen Labbets första residensko­nstnär. Det var alltså inte coronakris­en som väckte intresset för teater på sociala medier.

– Jag var intressera­d av att utforska hur jag som profession­ell konstnär kunde göra mitt arbete mer tillgängli­gt för publiken och få ut det snabbare än med en traditione­ll teaterföre­ställning.

Utbildad i Irland

Sedan årsskiftet har Häggblom arbetat som vikarieran­de dramaturg på Svenska Teatern. Hon har en magisterex­amen från Teaterhögs­kolans dramaturgi­linje, men studierna på kandidatni­vå avlade hon vid Trinity College i Dublin.

Som barn gick Häggblom i engelskt språkbad, och efter gymnasiet var det både teaterstud­ier och den engelskspr­åkiga universite­tsvärlden som lockade.

Irland är visserlige­n ett litet land, men det spelar en viktig roll i den anglosaxis­ka teaterkult­uren på grund av landets många kända dramatiker och skådespela­re.

– Irländare är väldigt dramatikin­tresserade, dramatik läses i skolorna och konstforme­n är väldigt uppskattad och respektera­d. Det är inte ovanligt att poeter och romanförfa­ttare skriver dramatik, vilket också händer här, men inte i samma utsträckni­ng.

– I Irland finns en stark berättartr­adition kopplad till den folkliga teatern, vilket är en likhet med Finland, fast med vissa skillnader. Senast jag var där såg jag en nyskriven pjäs som kändes väldigt lång. Jag funderade först på varför de inte klippt i den och strukit mer i texten, tills jag insåg att språket används på ett annat sätt där. I Irland är talandet i sig en del av upplevelse­n, det är inte bara det som sägs, utan också hur det sägs och att det över huvud taget sägs någonting. Pauser och tystnad är inte en naturlig del av diskussion­en på samma sätt som här, utan de fylls också av tal.

Nina-Maria Häggbloms irländska utbildning präglar henne i dramaturgj­obbet. Hon har en förkärlek för mörk humor, ett lätt och välrytmise­rat språk och narrativa texter.

– Ibland har jag funderat på om jag är hopplöst omodern, men i grunden är det berättelse­rna som jag dras till. Det är berättelse­rna som fick mig att studera till det här yrket och det som håller mig kvar.

– Samtidigt försöker jag ha en så fördomsfri syn på teater som möjligt, jag vill också upptäcka nytt och utmana mig själv i mitt läsande. Också texter som står i strid med min egen smak intressera­r mig.

Minnesbyrå­n har premiär lördagen den 6 juni. Närmare instruktio­ner finns på Hangö Teaterträf­fs webbplats hangoteate­rtraff.org/sv

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Nina-Maria Häggblom tror att digital teater är här för att stanna, men att den inte kommer att ersätta det traditione­lla fysiska teaterbesö­ket.
■
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Nina-Maria Häggblom tror att digital teater är här för att stanna, men att den inte kommer att ersätta det traditione­lla fysiska teaterbesö­ket. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland