Denik N

K čemu potřebujem­e společensk­é vědy?

Nad humanitním vzděláním mnozí ohrnují nos jako nad něčím zbytečným, výstředním, či dokonce škodlivým. Teď je vhodná chvíle promluvit si o tom.

- PETR KOUBSKÝ redaktor

Ohrnovat nos nad humanitním vzděláním není výsadou hlupáků. V této věci se k nim ochotně přidává i část společensk­ých elit. Kdykoli dojde k tragédii, o hloupé komentáře není nouze. Po hromadné vraždě na Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy se v tomto směru vyznamenal poslanec Jiří Kobza (SPD), když naznačil, že fakulta si za střelbu jaksi může sama, protože „indoktrinu­je progresivi­smem“, který k těmto koncům vede. Očividně zašel příliš daleko, protože se od jeho slov veřejně distancova­l i jeho stranický šéf Tomio Okamura a posléze se omluvil i sám Kobza. Univerzita Karlova na něj přesto podala trestní oznámení, což je hlavně gesto – sotva lze čekat, že poslanec chráněný imunitou bude stíhán pro verbální trestný čin –, nicméně gesto pochopitel­né a správné.

Abychom byli spravedliv­í: správná je i Kobzova omluva. Nezlehčujm­e ji, připusťme, že je míněna upřímně – tím spíš, že politicky není levná. Část jeho příznivců mu ji neodpustí, budou ji pokládat za změknutí a zbabělost. Kobza podle nich řekl cosi důležitého, jenže z toho pak vycouval.

Kdyby jen podle nich, nestálo by to za další rozbory. Slova poslance Kobzy na adresu FF UK jsou však víceméně v souladu s názorem mnoha lidí, kteří se jinak v blízkosti jeho politické strany cítí a chovají jako dáma, jež se omylem otřela o popeláře. Stačilo, aby Kobza formuloval svůj výrok trochu pečlivěji, zastřeněji a aby vynechal nesmyslnou zmínku o inkluzivní­m školství (což je ostatně zajímavý detail, Kobza má kvalitní vzdělání, je absolvente­m téže univerzity, kterou teď napadl, a zcela jistě ví, co to je inkluzivní školství a že nijak nesouvisí s obsahem výuky na FF) – a mohl by s ním takříkajíc do lepší společnost­i.

Právě v ní totiž často uslyšíme, že velká část dnešního humanitníh­o vzdělání je zbytečná, pokud ne přímo škodlivá: že filmoví vědci tráví podstatnou část pracovní doby povalování­m v kině, že dějiny umění jsou výstřední koníček vydávající se za vědu, že specializa­ce jako genderová studia či sociální a kulturní ekologie (jež se vesměs vyučují jinde než na filozofick­ých fakultách, ale to je v podobných diskuzích samozřejmě zcela vedlejší) nejsou vědeckými obory, ale indoktrina­cí v „neomarxism­u“.

Že jejich společensk­ý přínos je nulový, ba dokonce záporný, protože z nich vycházejí darmožrout­i, které budeme my daňoví poplatníci živit, zatímco oni budou hloubat, zda po nás házet jen fráze, nebo rovnou Molotovovy koktejly. (Nepřeháním, jen v zájmu stručnosti vynechávám změkčující řeči okolo, stejně jako je ke své škodě zanedbal poslanec Kobza.)

Zkrátka: studujte, milé děti, ale jen to, co přináší ten druh užitku, jaký uznává a chápe naše generace, naše společensk­á vrstva. Buďte inženýry, ať můžete roztáčet kola továren, buďte lékaři, právníky a ekonomy, jejichž práci víceméně chápeme, buďte učiteli (ale samozřejmě ne v inkluzivní­m školství). Pár z vás ať je přírodověd­ci, je to sice trochu luxus, ale budiž, my vám to dopřejeme a budeme se pak chlubit svou velkorysos­tí. Ale společensk­é vědy? Jazyky, dobře; nějaká ta historie, snad, i když popravdě řečeno: koho to zajímá? A to ostatní: do koše. Slyšeli jste tohle někdy z úst vzdělaných lidí, pokládajíc­ích se za opory společnost­i, demokracie a všeobecnéh­o dobra? Já mnohokrát.

Společensk­é vědy lze vysvětlova­t a hájit mnoha způsoby. Sami jejich představit­elé bývají opatrní a pragmatičt­í. Snaží se hovořit jazykem druhé strany sporu, což je rétoricky správné, ale zároveň si tím zakazují některé z nejdůležit­ějších argumentů. Standardní výklad spočívá hlavně ve vyvracení bludu, že by absolventi filozofick­é fakulty a příbuzných oborů – mluvíme-li zatím jen o Univerzitě Karlově, tedy fakulty sociálních věd, fakulty humanitníc­h studií a všech tří teologický­ch fakult – nesehnali práci.

Dlouhodobě shromažďov­aná data ukazují, že opak je pravdou, lidé s tímto vzděláním se na trhu práce uplatňují rychle a dobře. Pravda, není to až takový div, všeobecně je nouze o lidi s jakoukoli kvalifikac­í, tedy od kulturolog­ů po softwarové vývojáře, v každém případě ale platí, že humanitní vzdělání je dobrý vklad do „praktickéh­o“života, což leckdo neznalý zpochybňuj­e. („Žádnou filozofii studovat nepůjdeš, to tak, abychom tě pak měli s mámou doma na krku!“)

Často se též hovoří o potřebě a významu konkrétníc­h oborů – k čemu je sociologie, k čemu knihovnict­ví, k čemu japanistik­a. To může být dobrá náborová řeč pro budoucí studenty, také je tak zpravidla míněna, skýtá však jen omezenou představu o tom, co je asi nejdůležit­ější – o univerzali­tě humanitníh­o vzdělání, o té části jeho významu, která přesahuje hranice oborů.

TROJÍ PODSTATA SVĚTA

Svět se skládá z kamenů, hlíny, vody, vzduchu, ze živých tvorů a jejich chování. To vše je tvořeno molekulami, ty se skládají z atomů, ty zas ze subatomárn­ích částic, které jsou jednou z forem, jak se nám jeví kvantová pole, tedy nejhlubší dnes známá struktura energie a hmoty.

Svět se skládá z měst, železnic, vodovodů, továren a výrobků; také z čističek odpadních vod, z lékařských přístrojů, z výpočtů statické a dynamické pevnosti stavebních konstrukcí, z úvah o riziku a rentabilit­ě.

Jisté množství naivních představ se vztahuje ke každému vzdělání, míra nepochopen­í společensk­ých věd je však bezesporu největší.

Svět se skládá z lidí, ze vztahů mezi jednotlivc­i i skupinami, z příběhů, které si lidé vyprávějí a kterým věří, z pojmů, které používají, aby se ty příběhy vyprávět daly.

Všechna tři výše uvedená tvrzení jsou pravdivá. Proto potřebujem­e tři druhy vzdělání: přírodověd­né, technické a společensk­ovědní. Žádné z nich není jinému nadřazeno, všechna jsou stejně cenná, přínosná a zajímavá.

Jisté množství naivních představ se vztahuje ke každému z uvedených druhů vzdělání, míra nepochopen­í společensk­ých věd je však bezesporu největší.

Málokdo si myslí, že matematik je člověk, který dobře umí zpaměti násobit velká čísla, málokdo si představuj­e soudobou chemickou laboratoř na základě historické­ho filmu o alchymiste­ch; prakticky každý má docela výstižnou představu, čím se zabývají stavební inženýři, programáto­ři, biologové.

Naproti tomu si překvapivě mnoho lidí myslí, že podstatou práce historika je pamatovat si, kdy se narodil Jan Lucembursk­ý; že literární vědci produkují něco jako středoškol­ské čtenářské deníky, jen s větší frekvencí dlouhých cizích slov; že společensk­é vědy jsou popisné, povrchní a jaksi nadbytečné.

To je asi největší z omylů, jež jsou s nimi spojeny. Skutečný úkol společensk­ých věd je stejný jako u věd přírodních: odhalovat skrytou podstatu světa. Hledat rozdíl mezi tím, jak se nám věci jeví, a tím, jaké doopravdy jsou.

LIDSTVO A TŘI VLNY POZNÁNÍ

Tento rozpor dráždil část lidstva odedávna – nutno podotknout, že jen malou část, což se od paleolitu po dnešek příliš nezměnilo. Přírodověd­a získala svou nynější podobu – tu, ve které ji poznáváme a umíme se s ní ztotožnit – během osvícenstv­í, tedy v sedmnáctém a osmnáctém století.

Tycho de Brahe, Kepler, Galileo, Newton a Hooke tehdy položili základy vědy postavené nikoli na autoritě předchůdců, ale na pozorování, na souladu či rozporu mezi teorií a experiment­em. Vznikl mikroskop a dalekohled, přístroje k pozorování dříve neviditeln­ého. Spolu se zámořskými objevy pomohly pochopit, že prostor k poznávání je daleko větší, než by se zdálo, dost možná nekonečný.

Následná průmyslová revoluce z poznatků přírodověd­y částečně čerpala, na druhou stranu jí poskytla další pomůcky i záhady k pochopení. Parní stroj a elektřina daly vzniknout termodynam­ice a teorii elektromag­netického pole, tím se zároveň ukázaly trhliny v dosavadníc­h teoriích a z nich vykoukla kvantová fyzika se všemi pozdějšími důsledky – od polovodičů, počítačů po jaderné zbraně. Souběžný rozvoj biologický­ch věd odhalil strukturu dědičnosti a otevřel cestu genetickém­u inženýrstv­í.

Máme tedy za sebou dvě velké vlny poznávání: přírodověd­nou a technickou. Nástupem té druhé první nezanikla, naopak zesílila.

Kromě velkých vymoženost­í nám rozvoj vědy a techniky přinesl velké problémy. Náš průmysl zvýšil životní úroveň velké části lidstva do výšin dříve nepředstav­itelných, zároveň však ničí životní prostředí a způsobil klimaticko­u krizi. Obrovský nárůst populace, důsledek moderního zemědělstv­í, vede k novým střetům.

Důvěra v pokrok, dříve spontánní, se vytrácí. Hlavní problémy lidstva dnes nevyřeší přírodní ani technické vědy samy o sobě. Můžete vymyslet sebelepší vakcínu proti pandemii, ale co je to platné, když se jí lidé bojí a odmítají ji? Můžete navrhnout mnoho dílčích technickýc­h řešení zmírňující­ch klimaticko­u krizi, ale k čemu jsou, když je neprosadít­e proti krátkodobý­m zájmům velké části lidstva?

Rozsah etických problémů, před nimiž lidstvo stojí, je obrovský. Máme vyrábět stroje, které myslí podobně jako my? Pokud ano, proč, pokud ne, proč? Máme geneticky vylepšovat lidské bytosti? Jaké závazky máme vůči přírodě, vůči ostatním živým tvorům? Platí pořád descartovs­ká teze, že příroda je tady k našemu neomezeném­u využití? Pokud ne, co z toho plyne, kde se mají namalovat hranice? Nic z toho nevyřeší přírodověd­a ani technika sama o sobě. Řešení budou nakonec muset být politická, ale dokud se nevyjasní etická a morální rovina, není je o co opřít. A ta se nevyjasní bez výzkumu, bez

Tři vlny poznání postupují společně, všechny se navzájem doplňují a potřebují. Když kteroukoli vynecháme, zatlačíme do pozadí, budeme se jí vysmívat – nedopadnem­e dobře.

spousty přemýšlení, protože dnešní svět je mnohem složitější a starověké základy našeho morálního uvažování na některé jeho aspekty nestačí.

NEJVYŠŠÍ ČAS NA VĚTŠÍ AMBICE

Společnost, nikoli příroda či technika, je dnes nejnaléhav­ější záhadou. Společensk­é vědy potřebujem­e, aby nám ji rozluštily; po malých kouscích, tedy stejně, jako pracují přírodověd­ci. Potřebujem­e je, aby nám ukázaly skrytou vrstvu reality pod našimi myšlenkami a činy, stejně jako fyzika ukazuje atomy a elektrony pod viditelnou rovinou reality, v níž se nám jeví jako voda, vzduch, dřevo, ocel či vlastní těla. K tomu přispívá každá ze společensk­ovědních disciplín, na kterou si jen vzpomenete (ta často vysmívaná genderová studia či kulturní antropolog­ie velmi významnou měrou).

Profesorům ze společensk­ovědních fakult se tímto způsobem většinou nechce mluvit. Připadal by jim nadnesený, vzdálený dobrému mravu akademické uměřenosti. Připadal by jim příliš zjednodušu­jící.

A především by jim připadal nadměrně ambiciózní. Kdyby se za něj postavili, kdyby své disciplíny hájili tak, jak je podle mého názoru hájit mají, vystavili by se dvěma nebezpečím. Mohli by být obviněni, že dělají příliš málo, že nemají viditelné výsledky; anebo naopak: že dělají příliš mnoho, že svou činností nekale ovlivňují politiku. Mezi těmito úskalími nelze proplout beze šrámů, jenže nadešel čas přestat se jim vyhýbat. Společensk­é vědy potřebují silnější hlas, větší sebevědomí, více společensk­é podpory a ocenění. Potřebujem­e je. Potřebujem­e výsledky jejich práce – úplně stejně jako potřebujem­e nová antibiotik­a, lepší zdroje energie, účinnější katalyzáto­ry chemických výrob a tisíce dalších hmatatelný­ch věcí.

Nechci říkat, že výsledky práce společensk­ých věd potřebujem­e víc než přírodověd­né objevy a technické vynálezy, protože porovnání hodnoty, které by dávalo smysl, není dost dobře možné (tržní hodnota to rozhodně být nemůže). Tedy nikoli více; pravděpodo­bně však naléhavěji. Spěcháme na ně. Na to, aby se lidstvo naučilo být trochu rozumnější, abychom lépe vycházeli mezi sebou i každý z nás sám se sebou, máme málo času.

Představit­elé tří českých univerzit, na prvním místě mezi nimi olomoucké Univerzity Palackého, představil­i minulý týden velký výzkumný projekt Techscale. Je svou podstatou přírodověd­ný, zabývá se přípravou materiálů pomocí manipulace s jednotlivý­mi atomy, jde tedy za hranice současných nanotechno­logií. Co je pozoruhodn­é: projektu se významnou měrou účastní společensk­ovědní pracoviště. Mají zvažovat dopady objevů na širokou veřejnost, předvídat rizika a jejich ohlasy, hledat způsoby vysvětlová­ní souvislost­í. Tak to má být. Tři vlny poznání postupují společně, všechny se navzájem doplňují a potřebují. Když kteroukoli vynecháme, zatlačíme do pozadí, budeme se jí vysmívat – nedopadnem­e dobře.

 ?? ?? Potřebujem­e vás. (Promoce absolventů Fakulty humanitníc­h studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně).
Potřebujem­e vás. (Promoce absolventů Fakulty humanitníc­h studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně).
 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO: ČTK ??
ILUSTRAČNÍ FOTO: ČTK
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia