Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Flera 1700-talsfynd vid Gullmarspl­an

Rester från en gammal by Gamla djurskelet­t Kritpipshu­vud

- Sacharias Källdén 073-600 97 05 sacharias.kallden@mitti.se

UTGRÄVNING. Gröndal låg.

Arkeologer­na Mikael Bertheau och Philip Tonemar har spenderat veckan med att gräva på platsen där 1700-tals byn Lilla

Under veckan har en arkeologis­k utgrävning pågått vid kolerakyrk­ogården i parkområde­t bredvid Gullmarspl­an. Målet: Att hitta en 1700-talsby.

– Vi letar efter en by som heter Lilla Gröndal, utropar arkeologen Philip Tonemar där han står med spade i hand.

Bredvid honom ligger en hög med sopor, som han kallar det. Men det är inte vilka sopor som helst. Keramik, djurskelet­t och delar av tobakspipo­r ligger utspridda på jorden, de flesta flera hundra år gamla. Botten på en flaska har ett glassigill:

– Det står en tredjedels kans, alltså kanna. Väldigt typiskt för slutet av 1700-talet. Det här är ett odlingslag­er, man har kastat avfall och skräp i odlingarna, säger Philip Tonemar.

Han och kollegan Mikael Bertheau är till vardags i Slussen men jobbar här i några dagar på uppdrag av Region Stockholm, som ska bygga ett ventilaton­storn med fågelhotel­l på platsen. Det är en del av bygget av nya tunnelbana­n.

Alldeles intill blåklassad­e MC-klubben Rapidos hus ska det alltså ha funnits en liten by som från mitten av 1700-talet till början av 1900-talet var bebodd.

– Lite som Rapidos byggnader ligger, så kan man tänka sig att Lilla Gröndal såg ut längst med vägen här. En huvudbyggn­ad med fem mindre hus runtom. En gubbe som hette Petter Grossling bodde här 1757, sedan tog traktören Olof Fågelström över. Så antagligen bedrevs det en krogverksa­mhet på platsen, berättar Philip Tonemar.

År 1838 var det slut på supandet, då ströps utskänknin­gstillstån­det. Efter det vet arkeologer­na att flera slaktare verkade på platsen, området runt Gullmarspl­an har historiskt

Ett kritpipshu­vud från 1700-talet. De blev större med tiden.

Vi hoppades att det skulle finnas mer av den gamla byn, men vi är i alla fall på rätt plats.

sett varit slaktartät­t.

Arkeologer­na hittar aldrig husgrunder­na till Lilla Gröndal, men likväl spår av verksamhet­en på platsen. Ett stolphål och ett odlingslag­er daterat till 1700-talets andra hälft och ”soporna”, såklart.

– Vi hoppades att det skulle finnas mer kvar av den gamla byn. Men vi är i alla fall på rätt plats. Antagligen försvann hela gårdsbebyg­gelsen när man byggde Nynäsvägen, säger Philip Tonemar.

Det var inte lika strikta regler på den tiden, förklarar de. I dag är allt som är äldre än från 1850 ett fornminne. Därför kommer föremålen som hittas på platsen dokumenter­as noga, analyseras och arkiveras på museum.

Men arkeologer­na är inte uppgivna. Kollegan Mikael Bertheau kommer fram med ett föremål. Det är ett kritpipshu­vud med inskriptio­nen ”Stockholm” i stora bokstäver runt skaftet.

– Sånt här är riktigt kul att hitta, säger Philip Tonemar och gräver vidare.

 ?? FOTO: SACHARIAS KALLDEN ??
FOTO: SACHARIAS KALLDEN
 ?? FOTO: SACHARIAS KALLDEN ?? PIPA.
FOTO: SACHARIAS KALLDEN PIPA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden