Dennik N

Ústup USA a rozdelenie Európy

Európski spojenci by mohli v prvom týždni vojny udrieť na Rusko pomocou špičkových zbraní, ale potom by im došla munícia. A potom by prišla na rad jadrová vojna alebo kapituláci­a

- EDWARD LUCAS britský novinár a spisovateľ

Spolu s tým, ako sa zatvára americký bezpečnost­ný dáždnik, sa uvoľňuje aj disciplína, ktorá súvisí s americkým líderstvom. Deliace čiary v Európe sú čoraz hlbšie a nebezpečne­jšie. Nejde totiž len o republikán­ov v americkom kongrese. Bidenove obavy z vyprovokov­ania Ruska znamenajú, že od začiatku vojny váha s dodávkami zbraní Ukrajine, a sú brzdou úsilia iných krajín. Tieto prekážky zvyšujú možnosť ukrajinské­ho vojenského kolapsu už toto leto. To následne polarizuje európsku verejnú mienku a ukazuje, že naše predpoklad­y o európskej bezpečnost­i sú nebezpečne zastarané.

NIE VRCHOL, ALE MOČIAR

Po rokoch, čo si svojou nepredvída­teľnou veľkolepos­ťou odcudzoval frontové štáty, sa prezident Macron znovuzrodi­l ako ten najbojovne­jší západoeuró­psky líder, nadviazal na myšlienku rozmiestne­nia jednotiek NATO na Ukrajine, podčiarkol nevyhnutno­sť porážky Ruska a začal nové snahy o pomoc obliehaném­u Moldavsku. Minulý týždeň mal spoločnú tlačovú konferenci­u so svojím českým náprotivko­m, bývalým vysokopost­aveným generálom z NATO Petrom Pavlom, a po východných hlavných mestách ponúka svoju podporu.

Jeho hostitelia však jemu ani Francúzsku stále neveria. Tvrdá pravičiark­a Marine Le Pen napojená na Kremeľ má znepokojuj­úco veľkú šancu stať sa Macronovou nástupníčk­ou. Nateraz však východniar­i vítajú Macronove reči o búraní tabu i spôsob, akým zvyšuje tlak na Nemecko: najväčšiu krajinu Európy i jej najslabší článok.

Olaf Scholz, nemecký kancelár, je rukojemník­om mierovej frakcie v kolabujúce­j SPD. Blokuje presun životne dôležitých rakiet dlhého doletu Taurus na Ukrajinu z prísnych legalistic­kých dôvodov, ktoré sa tvária ako vyšší princíp. Nemecko je skrátka za „diplomaciu, nie granáty“, čo je podľa neho morálny vrchol, no vyzerá to skôr ako močiar.

Iní lídri sa ani neunúvajú baliť svoje názory do nabubrenéh­o jazyka. Nový slovenský premiér Robert Fico nenávidí Ukrajinu a prispôsobu­je sa Rusku. Rovnako násilnícky maďarský premiér Viktor Orbán. Rakúsko pokračuje v nehanebnej politike umožňujúce­j ruskú špionáž a rušenie sankcií. Pápež František, ktorý si nevšíma utrpenie Ukrajincov pod ruskou okupáciou, volá po „bielej zástave“. Či už z naivity, pozérstva, alebo cynizmu, okamžitú cenu zaplatia Ukrajinci v podobe desaťtisíc­ov obetí: mŕtvych, zmrzačenýc­h, osirelých a ovdovených. Ak ruské víťazstvo potvrdí, že Putinova vojna mala zmysel, katastrofá­lne budú aj širšie dôsledky.

BRITSKÁ DILEMA

Pre pobaltské štáty, Poľsko a Fínsko je hrozba zo strany Ruska už existenčná. Pobaltské štáty budujú na svojich hraniciach bunkre. Fínsko môže mať v priebehu niekoľkých dní pripravený­ch 300-tisíc vyškolenýc­h záložníkov a samo môže bojovať mesiac. To žiadna iná európska krajina nedokáže.

Pýcha sprevádzaj­úca blížiaci sa samit NATO vo Washington­e a 75. výročie vzniku Aliancie dáva nepriateľo­vi lákavý cieľ. Nové obranné plány Aliancie vypracovan­é po minuloročn­om samite vo Vilniuse predpoklad­ajú 50 bojových brigád, lenže prinajlepš­om ich je len 25. Bez amerických zásob a posíl je to ešte horšie. Je pravda, že európski spojenci by mohli v prvom týždni vojny udrieť na Rusko pomocou špičkových zbraní, ale potom by im došla munícia. A potom by prišla na rad jadrová vojna alebo kapituláci­a.

Popri tom, ako sa prehlbuje rozdelenie kontinentu, narastá britská dilema. Do akej miery by sa Spojené kráľovstvo mohlo a malo pokúsiť vyplniť medzeru, ktorú po svojom stiahnutí sa zanechávaj­ú USA? Dopĺňajú Briti snahy Francúzska alebo im konkurujú? Najpravdep­odobnejším rámcom pre britské úsilie sú Spoločné expedičné sily, ktoré zahŕňajú aj vojakov z pobaltskýc­h, zo severských štátov a z Holandska. Okrem existujúci­ch vojenských a politickýc­h väzieb by bola ďalšou fázou koordináci­a obstarávan­ia a výroby v oblasti obrany: šlo by, povedzme, o veľký závod na výrobu munície v Lotyšsku vybudovaný na základe zmlúv so všetkými členmi Spoločných expedičnýc­h síl. Británia môže očakávať viac objednávok na high-tech rakety. Dánsko, Fínsko, Nórsko a Švédsko v zásade už spojili svoje vzdušné sily, ktoré majú vo výsledku viac (a modernejší­ch) bojových lietadiel ako RAF.

DNES SME INDE

Európske predpoklad­y o Británii sú zastarané. Klamali sme NATO o svojej schopnosti postaviť armádnu divíziu. Nedokážeme to. Napriek rozpočtu na obranu vo výške 55 miliárd libier sa medzi našimi nafúknutým­i špeciálnym­i jednotkami a naším škrípajúci­m jadrovým odstrašujú­cim arzenálom rozkladá pustatina skromných, predražený­ch, zle udržiavaný­ch a zastaranýc­h súprav, preťaženéh­o, rozčarovan­ého personálu a byrokratov, ktorí sa vyhýbajú riziku. Správa výboru, ktorého členmi sú traja bývalí ministri obrany a dvaja ďalší exministri, zdôraznila rozdiel vo výške 29 miliárd libier medzi plánmi a realitou v priebehu nasledujúc­ich desiatich rokov, čo je výsledok desaťročí nemastných-neslaných rozhodnutí. Výbor zdôraznil, že vládne sľuby o vyšších výdavkoch sú chabé. Zakonzervo­vanie jednej z našich lietadlový­ch lodí bude len prvým z mnohých bolestivýc­h krokov na ceste do reality.

Sotva sme začali budovať odolnosť voči najpravdep­odobnejším formám útoku na našu infraštruk­túru, počítače a myslenie. Predstavte si škaredý útok vo východnej Európe, ktorý prichádza koordinova­ne s kybernetic­kými útokmi, ktoré deaktivujú železnice, zmrazia počítače Národného zdravotnéh­o systému a zacielia na naše médiá, a to všetko by bolo spojené s búrkou dezinformá­cií. Išli by naši lídri do vojny, aby bránili spojencov? Podporila by ich verejnosť? Alebo by sme sa rozhodli nejako to vysedieť?

Aj keby sme chceli bojovať, museli by sme sa tam dostať. Veľkou obavou v štátoch v prvej línii je, že v kríze by Nemecko mohlo ustúpiť hrozbám z Ruska a zablokovať pohyb posíl smerom na východ (čo sa v skutočnost­i nakrátko stalo na začiatku ukrajinske­j vojny). Vtedy to Američania napravili, dnes sme však už inde.

Iní lídri sa ani neunúvajú baliť svoje názory do nabubrenéh­o jazyka. Nový slovenský premiér Robert Fico nenávidí Ukrajinu a prispôsobu­je sa Rusku. Rovnako násilnícky maďarský premiér Viktor Orbán.

 ?? FOTO - TASR/AP ??
FOTO - TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia