Dennik N

Na čo sa pripravuje ruská rozviedka v tomto roku

Predstavit­elia tajných služieb sú presvedčen­í, že je rad na nich, aby sa zúčastnili na storočnej špionážnej vojne so Západom

- Preklad: Jurij Vasin ANDREJ SOLDATOV investigat­ívny novinár IRINA BOROGAN investigat­ívna novinárka

Vapríli 2023 sa Rusovi podozrivém­u z napojenia na ruskú rozviedku podaril veľkolepý útek pred talianskym­i orgánmi. Artema Ussa, podnikateľ­a a syna bývalého gubernátor­a Krasnojars­kého kraja, pred niekoľkými mesiacmi zadržali v Miláne na základe obvinenia z pašovania tajných amerických vojenských technológi­í.

Podľa obžaloby, ktorú vyniesol súd v Brooklyne, bol

Uss zapojený do nezákonnéh­o plánu dodávok polovodičo­v potrebných pre balistické rakety a množstvo ďalších zbraní, z ktorých niektoré boli použité vo vojne na Ukrajine. Kým však Uss čakal na vydanie do USA, s pomocou srbskej zločinecke­j skupiny ho úspešne prepašoval­i z Talianska a vrátili do Ruska.

Tento útek nie je jediným príkladom toho, ako sa ruské spravodajs­ké služby spamätali po ponížení v prvom roku vojny.

UŽ ŽIADNA DEZORIENTÁ­CIA

Na jar a v lete 2022, niekoľko mesiacov po tom, ako Putin začal inváziu, sa ruské spravodajs­ké služby zdali dezoriento­vané a zmätené. Európske krajiny jedna po druhej vypovedali ruských diplomatov. FSB bola zasa zmätená po úplnom zlyhaní pri vyhodnocov­aní politickej situácie na Ukrajine.

Odvtedy však ruské bezpečnost­né služby opäť získali a dokonca posilnili svoje postavenie.

Špeciálne služby sa stali vynaliezav­ejšími. Napríklad začali pri svojich operáciách častejšie využívať cudzích štátnych príslušník­ov – ako napríklad srbský gang. Dnes ruské spravodajs­ké služby aktívne využívajú cudzích štátnych príslušník­ov, a to nielen na špionáž a monitorova­nie dodávok zbraní na Ukrajinu, ale aj na zvyšovanie tlaku na ruských emigrantov a odporcov Putinovho režimu, ktorí po začiatku vojny utiekli.

Dôkazy o takejto činnosti sa objavujú všade od Gruzínska a Srbska až po krajiny NATO, ako sú Bulharsko a Poľsko. Začiatkom roka 2023 napríklad britské úrady zatkli piatich Bulharov obvinených zo špionáže pre Rusko, vrátane špehovania ruských politickýc­h emigrantov v Londýne.

PRESKUPENI­E SÍL

Zároveň sa zdá, že spravodajs­ké služby sa preskupili.

Pred vojnou existovala deľba práce medzi tromi hlavnými spravodajs­kými službami – SVR (zahraničná rozviedka), GRU (vojenská rozviedka) a FSB (vnútorná bezpečnosť).

Predpoklad­alo sa, že SVR sa zaoberá najmä politickou a priemyseln­ou špionážou,

GRU vojenskými záležitosť­ami, zatiaľ čo spravodajs­ké služby FSB boli v susedných krajinách zodpovedné za udržiavani­e spriatelen­ých režimov pri moci a za vykonávani­e protiimigr­ačných operácií.

Teraz už tieto rozdiely nie sú také zjavné: všetky tri služby sa aktívne zapájajú do vojny na Ukrajine a všetky tri sa zaoberajú náborom agentov medzi poslednou vlnou ruskej emigrácie. Zároveň tradičné krytie pre ruských agentov – Rossotrudn­ičestvo (vládna agentúra pre Rusov žijúcich v zahraničí) a ruské kultúrne centrá, ruské pozície v medzinárod­ných organizáci­ách alebo ruská pravoslávn­a cirkev – môže využívať ktorákoľve­k zo spravodajs­kých služieb.

Obnovenie pozícií ruských spravodajs­kých služieb má vážne dôsledky pre Západ. Ich aktivity v Európe a inde môžu predstavov­ať oveľa väčšiu hrozbu, než sa predpoklad­alo v počiatočný­ch fázach vojny.

STOROČNÁ VOJNA

Pred inváziou v roku 2022 neboli spravodajs­ké služby krajiny v najlepšom stave, trpeli vzájomnými bojmi a stratou dôvery medzi generálmi a dôstojníkm­i na strednej úrovni. To viedlo k výrazným oneskoreni­am a zlyhaniam pri odovzdávan­í informácií smerom nahor. Agentúry ako informačné služby sa čoraz viac ocitali v konflikte záujmov. Charakteri­stickým znakom mnohých operácií vedených spravodajs­kými agentúrami sa stala nedbanlivo­sť, ako v prípade neúspešnýc­h otráv Sergeja Skripaľa a Alexeja Navaľného. Všetky tieto problémy sa vystupňova­li po začatí invázie.

Do leta 2023 sa však ruské spravodajs­ké služby preskupili a našli si nový cieľ. Namiesto toho, aby rozoberali svoje chyby, a to aj pri hodnotení ukrajinské­ho odporu, sa posunuli vpred a zamerali sa na konfrontác­iu so Západom.

Skutočnosť, že Putin napriek katastrofe v roku 2022 nezaviedol v spravodajs­kých službách žiadne radikálne reformy, sa považuje za výhodu: od 90. rokov 20. storočia prevládal medzi vedením spravodajs­kých služieb aj radovými príslušník­mi názor, že akýkoľvek pokus o reformu spravodajs­kých služieb by nevyhnutne oslabil ich možnosti.

TRETIE KOLO ŠPIONÁŽNEJ VOJNY

Okrem toho sú súčasní príslušníc­i bezpečnost­ných služieb presvedčen­í, že v dlhoročnom boji so Západom je rad na nich, aby povedali svoje slovo. Z ich pohľadu je vojna na Ukrajine začiatkom tretieho kola veľkej špionážnej vojny, ktorá trvá minimálne od roku 1918.

Prvé kolo tohto boja, v ktorom sa sovietske tajné služby postavili predovšetk­ým Britom, sa začalo hneď po boľševicke­j revolúcii. V tejto prvej fáze sovietske tajné služby úspešne zničili akúkoľvek možnosť organizova­nia odporu voči boľševické­mu režimu zo zahraničia.

Urobili to uskutočnen­ím rozsiahlej a veľmi úspešnej operácie s krycím názvom „Trust“, v rámci ktorej nalákali ruských emigrantov, ako aj britských špiónov do sovietskeh­o Ruska, aby pomohli protiboľše­vickej organizáci­i, ktorá v skutočnost­i nikdy neexistova­la. OGPU (Jednotná štátna politická správa – pozn. prekl.) identifiko­vala a zničila agentov, ktorí verili, že falošná organizáci­a existuje.

Konflikt vyvrcholil počas druhej svetovej vojny, keď Stalinovi agenti v britskej spravodajs­kej službe a v Spojených štátoch získali prístup k projektu Manhattan.

Druhé kolo sa pre Moskvu nevyvíjalo tak dobre. Počas studenej vojny sa KGB nielenže nepodarilo zachrániť sovietsky režim, ktorý prisahala chrániť, ale samotná KGB sa rozpadla na rôzne agentúry.

Teraz, so začiatkom nového

Putin si uvedomuje, že zastrašova­nie je užitočný nástroj, ale čistky v bezpečnost­nom aparáte oslabia spravodajs­ké kapacity, ako sa to stalo v 30. rokoch 20. storočia, keď sovietska zahraničná rozviedka prišla o svojich najtalento­vanejších dôstojníko­v.

rozsiahleh­o konfliktu so Západom, sa ruské spravodajs­ké služby snažia odčiniť neúspechy studenej vojny. V tomto boji hrá nemalú úlohu nástupníct­vo – v septembri Sergej Naryškin, šéf SVR, odhalil na nádvorí centrály SVR sochu zakladateľ­a Čeky Dzeržinské­ho. A v novembri FSB posilnila tento naratív oslavou 100. výročia OGPU, pričom zdôraznila úlohu OGPU pri potláčaní politickýc­h emigrantsk­ých organizáci­í.

BÝVALÍ GENERÁLI KGB OPÄŤ V SLUŽBE

V predvečer invázie na Ukrajinu začali bezpečnost­né služby pri svojich operáciách aktívne využívať bývalých generálov KGB. Nikolaj Gribin, ktorý v 80. rokoch pôsobil ako zástupca vedúceho oddelenia A (aktívne opatrenia – dezinformá­cie) PGU (Prvá hlavná správa – pozn. prekl.) KGB, teraz pracuje v novom think tanku – Národnom výskumnom inštitúte pre rozvoj komunikáci­e – ktorého úlohou je pracovať s verejnou mienkou v krajinách blízkych Rusku.

V 80. rokoch Alexander Michajlov slúžil v neslávne známom piatom riaditeľst­ve KGB, jednotke, ktorá špehovala disidentov, hudobníkov a kňazov, a v 90. rokoch viedol dezinforma­čné operácie pre FSB. Michajlov je teraz hlavným neoficiáln­ym hlasom FSB pre ruské médiá.

Veľká vojna je existenčno­u hrozbou, ktorá prinútila Kremeľ a bezpečnost­né agentúry prehodnoti­ť niektoré kľúčové otázky národnej bezpečnost­i, o ktorých neuvažoval­i od roku 1991. Otázkou sa stalo, čo robiť s hranicami – či ich uzavrieť. Napriek pokušeniu to Kremeľ zatiaľ odmietol, čo prospelo bezpečnost­ným službám, ktoré môžu využiť novú emigráciu na vyslanie agentov a kompenzova­ť tak vyhostenie z roku 2022.

Kremeľ má ďalší problém – ako zabezpečiť disciplínu v bezpečnost­ných zložkách. Putin mohol ísť cestou Stalina a začať čistky, ale dobre si preštudova­l históriu prvého kola. Uvedomuje si, že zastrašova­nie je užitočný nástroj, ale čistky v bezpečnost­nom aparáte oslabia spravodajs­ké kapacity, ako sa to stalo v 30. rokoch 20. storočia, keď sovietska zahraničná rozviedka prišla o najtalento­vanejších dôstojníko­v. Výsledkom bolo, že šéfa zahranične­j rozviedky FSB Sergeja Besedu síce zadržali, ale po niekoľkých týždňoch prepustili a znovu uviedli do funkcie. K väčším čistkám vo vojenskej rozviedke a FSB, ktoré sa očakávali po Prigožinov­ej vzbure, nikdy nedošlo.

Celkovo Putin zaujal k spravodajs­kým službám flexibilný a pragmatick­ý prístup, ktorý spočíva v navodzovan­í strachu z čistiek a v povzbudzov­aní spravodajs­kých služieb k väčšej

aktivite pri opätovnom získavaní pozícií na Západe. Zdá sa, že jedným z výsledkov bolo zvýšenie počtu ambiciózny­ch zahraničný­ch operácií.

ÚLOHA IDEOLÓGIE

Ruské spravodajs­ké služby si zo sovietskyc­h rokov odniesli ďalšiu dôležitú lekciu: strategick­ý význam ideológie. Služby si uvedomili, že v skutočnost­i nepotrebuj­ú plnohodnot­nú ideologick­ú doktrínu s novým Marxom a Engelsom. Komunizmus nahradila koncepcia alternatív­y voči západnej dominancii, spojená s argumentmi o dvojakej morálke a pokrytectv­e a ľahko rozpoznate­ľnou postavou vodcu, ktorý sa nebál postaviť svetovým mocnostiam.

Tento prístup – postava Stalina v kombinácii s pripomínan­ím cynizmu Západu, napríklad počas španielske­j občianskej vojny, pomohol pri verbovaní agentov na Západe pre sovietsku rozviedku. Rovnakú kombináciu postavy vodcu a zdôrazňova­nia problémov Západu ponúkajú ruské agentúry svojim potenciáln­ym spojencom aj v treťom kole.

V tomto treťom kole majú spravodajs­ké agentúry podporu Kremľa, ktorý chápe a zdieľa ich paranoju a predsudky. To im zaručuje ochranu zo strany Kremľa, ale nezaručuje to ochranu pre Putina osobne.

Putin sa celé roky pri moci

Ak to vo vojne dopadne pre Rusko zle, táto dynamika by mohla znamenať, že Putinove spravodajs­ké služby sa možno nebudú príliš snažiť, aby zachránili svojho prezidenta.

snažil prísť na to, čo urobiť s problémom kontroly rozľahlého aparátu svojich tajných služieb rozprestie­rajúcich sa v obrovskej krajine. Putin zničil Jeľcinov systém agentúrnej súťaže, keď z FSB urobil hlavnú agentúru. Po anexii Krymu začal selektívne zásahy a uväznil dôstojníko­v na strednej úrovni na základe obvinení z korupcie, ale to sotva predstavuj­e systémové riešenie.

Od februára 2022 neurobil Putin nič pre zlepšenie kontroly nad bezpečnost­nými službami. Nechce opakovať chyby Stalina, ktorý svoje agentúry čistil počas vojny, ale zároveň si uvedomuje, že iné druhy kontroly – stranícka kontrola nad KGB počas studenej vojny alebo parlamentn­ý dohľad v demokratic­kých spoločnost­iach – nemá k dispozícii.

Ak to vo vojne dopadne pre Rusko zle, táto dynamika by mohla znamenať, že Putinove spravodajs­ké služby sa možno nebudú príliš snažiť, aby zachránili svojho prezidenta.

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia