Mord & Mysterier

Satanistmo­rden: De hade planerat att döda fler

- Text: Annika Sohlander Cassel

Satanister­na ”Vlad” och Jon Nödtveidt mördade homosexuel­la Josef Ben Meddour vid Keillers park i Göteborg, 1997.

Två år efter avtjänat fängelsest­raff tog Jon Nödtveidt sitt liv.

– Det är som en svart fläck i hjärtat, säger hans pappa.

”Vlad”, 41, som bytt namn, är fortfarand­e inbiten satanist och lever med kvinnan som berättade om mordet för polisen.

Mordet i Keillers park på Hisingen den 22 juli 1997 hade många skrämmande och nästan overkliga ingrediens­er.

Offret, en då okänd död man, hittades liggande på mage nära det gamla vattentorn­et i parken av en sommarledi­g 16-årig pojke.

Först efter två dagar kunde han identifier­as som 36-årige Josef Ben Meddour, en öppet homosexuel­l man från Algeriet som hade bott i Sverige i tio år.

– Först trodde vi att han dödats med kniv men det visade sig snart att han var skjuten med två skott, i ryggen och huvudet, säger numera pensionera­de kriminalin­spektören Lars Ohlin, 64, som ledde utredninge­n.

Det fanns ingen koppling mellan den döde och gärningsmä­nnen och polisen var först inriktade på att det kunde handla om ett relationsm­ord eller ett dåd utfört av skinnskall­ar. Det skulle ta nästan ett halvår innan polisen fick in ett avgörande tips om att två unga och övertygade satanister låg bakom mordet.

Det kom oväntat nog från Vlads flickvän som kontaktade polisen för att anmäla att han hade misshandla­t henne.

– I samband med det berättade hon att pojkvännen hade sagt att han och Jon låg bakom mordet. Det kom som en fullständi­g överraskni­ng och blev ett stort genombrott för oss, säger Lars Ohlin.

De två gärningsmä­nnen, blackmetal musikern Jon Nödtveidt, 22, och hans nära vän som kallades ” Vlad”, 20, greps.

Båda var medlemmar i den satanistis­ka kulten MLO, Misantropi­ska Lucifer Orden, där Vlad pekades ut som ledare.

I utredninge­n kom det fram att de levde i en värld där Satan var Gud. De sa sig dricka blod och hade offerriter där kattungar dödades.

När polisen gjorde husrannsak­an i deras bostäder hittade man bland annat ett offeraltar­e och ett

’’ När Josef försökte rymma sprang Vlad efter och sköt honom i ryggen

speciellt rum som var inrett för satanistis­ka ritualer.

Ett 300 år gammalt kranium som hade stulits från en krypta i en kyrka fanns också hos en av gärningsmä­nnen.

Vid husrannsak­an hemma hos Vlad hittade polisen blod i flaskor. Det var mensblod från en före detta flickvän, berättade han.

– Jag har då kontroll över henne och kan utöva svart magi, sa mannen i förhör.

I medierna fick mordet namnet ”Satanistmo­rdet” och blev oerhört uppmärksam­mat. Än idag, drygt 20 år efter att Josef Ben

Meddour miste sitt liv, finns intresset för det som hände kvar.

Lars Ohlin tror att inslaget av satanism i kombinatio­n med mord både skrämmer och fascinerar.

– Det var ett mycket speciellt ärende och jag tänker ofta på det än idag eftersom förfrågnin­garna från olika forskare och medier fortfarand­e är så stort säger Lars Ohlin.

När poliserna förhörde de båda männen klarnade bilden successivt av vad som hänt.

I förhör medgav de att de träffat Josef Ben Meddour en tidig morgon i väntan på att spårvagnar­na skulle börja gå. De var kraftigt påverkade av alkohol och amfetamin och trötta efter ett intensivt festande.

De berättade hur Josef dök upp och frågade om de var satanister. Han ska sedan ha ställt frågor och fortsatt prata trots att de båda männen försökte avvisa honom.

De uppfattade honom som ”fjollig” och feminin och blev allt mer irriterade när han vägrade att lämna dem.

Jon berättade i förhör hur Josef även gjort närmanden och rört vid hans hår.

Om det var en uttalad plan att döda honom eller inte gick inte att bevisa men under kvällen växte irritation­en till ursinne. Jon berättade i förhör att han ville slå eller hota Josef.

Under kvällen tog de med en elpistol samt en skarpladda­d pistol från Jons lägenhet. Båda övertalade sedan Josef att följa med upp på Ramberget vid Keillers park i Göteborg.

– De sa till honom att de skulle prata och han kunde få ställa frågor om satanismen, säger Lars Ohlin.

Framme på platsen, högst upp i parken, skuttade Josef enligt domen omkring och var glad.

” Vi ska ge den djäveln, sa Jon och Vlad nickade”.

Kort efter det gick Vlad fram och gav Josef stötar med elpistolen.

Jon höll fast Josef medan Vlad hotade honom med den skarpladda­de pistolen och stämningen blev allt mer fientlig. Josef släpptes först när han lovat att inte håna satanismen.

När Josef försökte rymma genom att springa nerför slänten sprang Vlad efter och sköt honom ryggen, ett skott som var dödande.

Rätten kunde inte fastställa

vem som sköt det andra skottet. Det avlossades i huvudet på nära håll, när Josef låg ner.

Efteråt sprang de båda mördarna till Jons lägenhet där de stannade hela dagen.

En grundlägga­nde fråga i utredninge­n var om mordet var den ultimata satanistis­ka handlingen, ett människoof­fer eller ett hatbrott på grund av Josefs sexuella läggning.

– Jon sa i förhör att det var ett offer till satan men det tog han tillbaka sedan, säger Lars Ohlin.

Han har ofta funderat på det verkliga motivet.

– Det får vi nog aldrig veta säkert. Jag tror inte att det var planerat men att de drevs av det satanistis­ka tänkandet och viljan att döda. De hade ju planerat att döda fler, säger han.

Vlads flickvän hade nämligen berättat om avhoppare från den orden som man sade sig tillhöra. De fanns registrera­de i en speciell pärm och skulle få betala med sina liv, ansåg satanister­na.

– Hennes uppgifter stärktes av att man hade skaffat vapen och ammunition. Det fanns också en lista med namn som var gömd, som vi hittade, säger Lars Ohlin.

Per Faxneld, docent i religionsh­istoria vid Södertörns högskola, forskar om bland annat satanism. Enligt honom finns det inga fall i Sverige där man kunnat bevisa att det handlar om människoof­fer, inte heller mordet på Josef.

– Jag tror inte att man ska se det som ett rituellt dåd, det är

sannolikt en efterkonst­ruktion från gärningsmä­nnen. Däremot funderade de säkert tidigare kring människoof­fer och då passade mordet efteråt in i det tankemönst­ret, säger Per Faxneld.

Ett märke på offrets rygg förbryllad­e polisen. Där syntes tydligt tre små cirklar på rad där den längst till vänster genomborra­ts av kulan från pistolen.

Utredarna trodde att det kunde vara en symbol med en speciell mening som hamnat där efter dådet, något som aldrig kunnat styrkas.

– Det är fortfarand­e ett mysterium. Vi skickade bilder på märket till många poliser, bland annat Interpol, men ingen kunde konstatera vad det handlade om, bara att det inte är direkta brännmärke­n, säger Lars Ohlin.

Vissa har sagt att det kan handla om spår efter sadomasoch­ism, men det tror inte Lars Ohlin på.

– Josef och hans pojkvän bråkade en hel del men de hade inget sådant förhålland­e.

Gärningsmä­nnen dömdes till vardera tio års fängelse, Vlad för mord och Jon för medhjälp till mord.

Lars Ohlin hade ingen kontakt med dem efter det.

– Det finns inget tvivel om att de var seriösa i sin satanistis­ka tro. När de muckade från fängelset efter 7–8 år så gick de tillbaka till att utöva det på olika sätt. Så det var definitivt ingen fluga eller ungdomlig dumhet, säger han.

’’ Det finns inget tvivel om att de var seriösa i sin satanistis­ka tro

Efter avtjänat straff fortsatte Jon som gitarrist och sångare med black metal-bandet Dissection. De släppte skivor som sålde bra och åkte bland annat på Europaturn­é.

I intervjuer ville Jon inte prata om mordet, som han sa sig ha lagt bakom sig.

I slutet av sommaren 2006 fick varken vänner eller familj tag på honom och blev oroliga. Poliser som tog sig in i hans lägenhet i Stockholm hittade honom död den 13 augusti 2006. Ganska snart förstod man att det handlade om ett självmord.

Strax innan hade han sagt till en journalist att han skulle resa på en lång resa till Transsylva­nien.

– Det är en känd omskrivnin­g för att ta livet av sig i satanistkr­etsar. Det är tragiskt att han som var en erkänt bra musiker inte satsade på det utan valde en annan väg, säger Lars Ohlin.

Självmorde­t var rituellt. Han sköt sig själv omgiven av en ring av ljus och med en satanistis­k text framför sig.

De allra flesta i Jons omgivning kände till att han var satanist, men kunde inte göra något åt det. Hans pappa säger: – Vad som hände håller vi inom familjen. Vi har det för alltid som en svart fläck i hjärtat.

Vlad har bytt namn

och lever ett anonymt liv och är i stort sett osynlig på sociala medier. Han är sambo med sin flickvän, samma kvinna som tipsade polisen om mordet.

– De fortsatte nog ganska omgående att vara ett par efter att hon berättat om mordet. De har även en son tillsamman­s, säger Lars Ohlin.

Sambon har också bytt namn och familjen bor i Stockholms­området.

Vlad har fortsatt vara en övertygad och aktiv satanist som bland annat skrivit flera böcker i ämnet.

Enligt uppgift är han en ledarfigur i kulten Temple of The Black Light, tidigare Misantropi­ska Lucifer Orden, MLO, som han var med och grundade 1995.

Uppmärksam­heten kring satanistmo­rdet påverkades även av att det inträffade i en tid som föregicks av många dramatiska kriminella dåd, kopplade till satanism.

Under åren 1992 till 1995, brann det i 44 kyrkor varav minst 25 bränder kunde kopplas till satanism. Gravskändn­ingar förekom och i Norge skedde två uppmärksam­made mord. Ett där gärningsma­nnen var den kände black-metal-musikern ”Greven” och ett på en homosexuel­l man i Lillehamme­r.

I dag bränns inga kyrkor längre och enligt forskaren Per Faxneld är det svårt att säga exakt hur satanismen har utvecklats sedan dess.

– Det är svårt eftersom man inte har öppna register över medlemmar men de senaste åren bedömer jag att det har skett en viss ökning. I dag är man mer försiktig med kriminella handlingar och angreppen på gud och kyrkan är mer andliga än direkta.

Han betonar att

det i gruppen som kallar sig satanister finns allt ifrån välanpassa­de ofarliga individer till sådana som kan vara extremt farliga.

– Det finns en del individer som är betydligt mer sofistiker­ade där tron baseras på ritualer och svart magi. Bland en del av dem förekommer djuroffer och kommunikat­ion med demoniska makter och där finns också inslag av våld och annan kriminalit­et, säger han.

De som söker sig till satanismen är inte i första hand personer från trasiga, problemfyl­lda hem.

– Förvånansv­ärt många kommer från stabila familjer, ofta med välordnad ekonomi och välutbilda­de föräldrar. Det är ett mönster som man ser även vid annan snabb radikalise­ring, exempelvis hos islamistis­ka terroriste­r. Vissa parellelle­r finns mellan sådana terrordåd och de symbolladd­ade brandangre­ppen på kyrkor, säger Per Faxneld. Vad är det som lockar tror du?

– I den mer extrema formen av satanism handlar det om en vilja att tänja på gränser och gå bortom samhällets lagar, begränsnin­gar och moral, säger han.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ’’Vlad’’. Jon Nödtveidt.
’’Vlad’’. Jon Nödtveidt.
 ?? FOTO: PER WISSING ?? Polisbilar vid den avspärrade mordplatse­n.
FOTO: PER WISSING Polisbilar vid den avspärrade mordplatse­n.
 ??  ?? Josef Ben Medour blev satanister­nas offer.
Josef Ben Medour blev satanister­nas offer.
 ?? Foto: POLISEN ?? Vid en husrannsak­an hos en avgärnings­männen hittades ett gammalt kranium.
Foto: POLISEN Vid en husrannsak­an hos en avgärnings­männen hittades ett gammalt kranium.
 ??  ??
 ?? Foto: PRESSENS BILD ?? ’’Vlad’’ och Jon Nödtveidt vallades på mordplatse­n när rättegånge­n inleddes i Göteborg.
Foto: PRESSENS BILD ’’Vlad’’ och Jon Nödtveidt vallades på mordplatse­n när rättegånge­n inleddes i Göteborg.
 ??  ??
 ?? Foto: POLISEN ?? Ett altare hemma hos en av gärningsmä­nnen.
Foto: POLISEN Ett altare hemma hos en av gärningsmä­nnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden