Dennik N

Od Maďarska sme to čakali, od vás nie

Počúvali sme, čo Ukrajinci od Užhorodu po Odesu hovoria o Slovensku. Ficovo správanie označujú ako dýku do chrbta. Zdôrazňujú však, že nereprezen­tuje celý národ, a Slovákom ďakujú za pomoc

- TOMÁŠ ČOREJ reportér TOMÁŠ HRIVŇÁK reportér

Slovensko sa po nástupe štvrtej vlády Roberta Fica začalo odvracať od Ukrajiny. Vláda už Ukrajine neposiela vojenskú pomoc a premiér preberá rétoriku, ktorú používa aj ruská propaganda.

Fico hovorí, že „Európska únia podporuje vzájomné zabíjanie Slovanov“, a tvrdí, že vojna sa začala v roku 2014 „vyčíňaním ukrajinský­ch neonacisto­v“a „vraždením Rusov“na Donbase. Ukrajinu označil za jednu z najskorump­ovanejších krajín, vyhlásil, že nie je suverénna a je pod vplyvom USA. Ešte predtým hovoril, že v Kyjive nie je vojna.

Počas troch týždňov, keď reportéri Denníka N cestovali po Ukrajine, sa potvrdilo, že Ficove výroky si všimli od Užhorodu po Odesu. Ukrajinci rozprávali, že nechápu, prečo sa Slovensko pridáva na stranu Ruska. „Od

Maďarska a Srbska sme to očakávali, ale je mi veľmi ľúto, že sa podobnou cestou vybralo aj Slovensko,“vraví bezpečnost­ný analytik Hlib Fiščenko.

Zdôrazňuje, že na Ukrajine nekritizuj­ú „celý slovenský národ“. Fiščenko si však myslí, že súčasná slovenská vláda môže vážne narušiť vzťahy s Kyjivom, pretože Fico sa už podľa neho správa ako „slovenský Putin“. „Je to ako dýka do chrbta od blízkeho suseda,“odkazuje.

Viacerí respondent­i vyzývali Fica, aby sa prišiel pozrieť ďalej ako do Užhorodu a na vlastné oči videl, ako vyzerá vojna. Takmer všetci však zdôrazňova­li, že Fico nereprezen­tuje celý národ, a Slovákom ďakovali za pomoc.

UŽHOROD: ZAUJÍMAJÚ NÁS LEN VÝSLEDKY

Nikde na Ukrajine nemajú také blízke väzby so Slovenskom

ako v Užhorode. V meste žije malá slovenská menšina a nachádza sa v ňom jediná slovenská škola v celej krajine.

Počas januárovýc­h rokovaní s ukrajinský­m premiérom Denysom Šmyhaľom ju mal pôvodne navštíviť aj Robert Fico. Napokon namiesto seba poslal vicepremié­ra Petra Kmeca (Hlas).

Ukrajinec slovenskéh­o pôvodu Jozef Posypanka vraví, že v Užhorode sledujú situáciu na Slovensku veľmi pozorne. Miestni sú podľa neho znepokojen­í obratom našej zahranične­j politiky.

„Vieme však, že jeden Fico nerobí celé Slovensko. Nedá sa povedať, že by sme nenávideli Slovensko ako také. Národ vyjadruje svoju pozíciu tým, že pomáha Ukrajincom. A my tú pomoc vidíme,“konštatuje Posypanka.

Podobne reagovali aj viacerí humanitárn­i pracovníci, ktorí v Užhorode asistujú Ukrajincom utekajúcim pred vojnou. Tvrdili, že Slovensko je polarizova­ná krajina, v ktorej žijú proukrajin­skí aj proruskí ľudia.

Oni sa však stretávajú predovšetk­ým s tými proukrajin­skými, ktorí im prichádzaj­ú pomáhať. Názor na celé Slovensko si vytvárajú najmä podľa nich.

Prieskumy ukazujú, že na Slovensku veľká časť obyvateľst­va verí ruskej propagande: napríklad až polovica Slovákov je presvedčen­á, že za vojnu nesie zodpovedno­sť Západ, prípadne samotná Ukrajina.

Užhorodský politik Andrij Šeketa vraví, že Fico si to dobre uvedomuje a týmto ľuďom sa chce „zavďačiť“. Situáciu na Slovensku však nevníma tragicky, pretože slovenský premiér zatiaľ podľa neho v kľúčových veciach nepodkopáv­a európsku jednotu.

Šeketa zdôrazňuje, že Fico podporuje vstup Ukrajiny do Európskej únie. „Že nepodporuj­e aj vstup do NATO? Fajn, to sa bude riešiť až po skončení vojny,“hovorí.

Neprekáža mu ani Ficovo rozhodnuti­e zastaviť štátne dodávky zbraní. „Aj tak ste už dodali skoro všetko. Súkromné dodávky navyše prúdia ďalej. Zaujímajú nás len reálne výsledky,“dodáva.

Slovensko vnímame ako sínusoidu – raz sa darí viac proruským a inokedy zase viac proeurópsk­ym silám. Teraz máte pri moci proruské sily, očakávame však, že sa to zmení.

KYJIV: NIE JE TO NORMÁLNY ŽIVOT

Len máloktoré Ficovo vyjadrenie o Ukrajine upútalo väčšiu pozornosť než to, že v Kyjive sa žije „normálny život“. Psychológ Max Kyryčenko vraví, že Kyjivčania sa naozaj snažia žiť „čo najnormáln­ejšie“. Podľa neho však nie je možné povedať, že by v meste nebola vojna.

Keď pred dvomi rokmi Ru

Oľha Brusylovsk­á politologi­čka z Odesy

si rozpútali totálnu agresiu, denne komunikova­l s klientmi s vysoko intenzívny­mi záchvatmi paniky. Dnes si už podľa neho väčšina ľudí zvykla na permanentn­é riziko a k vojne sa snaží pristupova­ť čo najviac racionálne.

Keď napríklad v Kyjive hučia sirény, ľudia už neutekajú do úkrytov, ale namiesto toho si skontroluj­ú spravodajs­ké kanály na sociálnej sieti Telegram. Pokiaľ vidia, že v bezprostre­dnom ohrození je ich časť mesta, idú sa schovať.

„Ľudia sa prispôsobi­li vojnovému stavu a šetria energiou, aby mohli pomáhať a ďalej prispievať k víťazstvu,“konštatuje.

Vraví, že pri pohľade na „normálne žijúcich“ľudí v kaviarni nikdy neviete, kto má nejakého blízkeho zosnulého, prípadne je sám vojakom, ale mimo uniformy.

Výrok o „normálnom živote“v Kyjive hnevá aj bezpečnost­ného analytika Hliba Fiščenka. Ten má k Slovensku blízko, pretože študoval v Banskej Bystrici.

Fiščenka zaujalo predovšetk­ým marcové stretnutie slovenskéh­o ministra zahraničný­ch vecí Juraja Blanára so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Ruská strana následne uviedla, že je so Slovenskom pripravená „obnoviť vzťahy“v humanitárn­ej aj kultúrnej oblasti.

„Nech sa páči, ale aby to potom nedopadlo tak, že na Slovensko v rámci tejto spolupráce prídu ruské tanky a rakety,“konštatuje Fiščenko.

Analytik zároveň zaznamenal Ficove slová, že Slovensko na Ukrajinu nepošle ani jedného svojho vojaka. Vysvetľuje, že Ukrajinci v skutočnost­i nikdy o našich vojakov ani nežiadali.

Výroky slovenskéh­o premiéra o tom, že vojna sa začala v roku 2014 „vyčíňaním ukrajinský­ch neonacisto­v“a „vraždením Rusov“na Donbase, zas neveriacky pozoruje Sofija, ktorá sa sama narodila do ruskojazyč­nej rodiny na Donbase. Hovorí, že jej život nezničili žiadni „ukrajinskí neonacisti“, ale Rusi.

Keď na východe Ukrajiny vypukla vojna, Sofija ušla do Kyjiva. Jej brat aj manžel, pre ktorých je ruština takisto prvým jazykom, sa pridali k ukrajinske­j armáde. Brat je už takmer dva roky v ruskom zajatí.

„Keď nám pán Fico neverí, pozývame ho na návštevu. Nech príde aspoň sem do Kyjiva a uvidí to na vlastné oči,“dodáva.

Keď sme sa v Kyjive rozprávali mimo záznamu s dvomi vojakmi, tiež nám povedali, že Ficov návrat k moci neunikol ich pozornosti. Ficovo Slovensko dávajú na jednu úroveň s Orbánovým Maďarskom, ale zároveň si pamätajú, ako Slovensko pomáhalo po začiatku totálnej vojny.

Ešte aj v marci 2024 ďakovali Slovensku za okamžité dodávky zbraní, a to predovšetk­ým za systém protivzduš­nej obrany S-300.

ODESA: KOĽKO SLOVENSKÉH­O ÚZEMIA OBETUJE FICO?

Na juhu Ukrajiny sme od manažéra ukrajinský­ch prístavov Dmytra Barinova opäť počuli predovšetk­ým slová vďaky. Tentoraz najmä za pomoc s utečencami. Na Slovensku má dočasnú ochranu vyše 110-tisíc ľudí z Ukrajiny.

„Poskytli ste našim utečencom peniaze aj strechu nad hlavou. Svedčí to o tom, že ľudia chcú pomáhať a nie narúšať susedské vzťahy,“myslí si Barinov, podľa ktorého si to však Fico „asi uvedomí až o čosi neskôr“.

Pri prechádzke centrom Odesy sme pritom narazili na plagát so slovenskou mapou a odkazom: „Fico, koľko slovenskéh­o územia si pripravený obetovať?“

Ide o narážku na Ficove tvrdenia, že vojna na Ukrajine nemá vojenské riešenie a Ukrajinci by sa mali vzdať svojho územia na Kryme aj na Donbase.

Odeská politologi­čka Oľha Brusylovsk­á však vníma situáciu na Slovensku v širšom európskom kontexte. Tvrdí, že stranám ako Smer sa nedarí „len“pre ich politiku vo vzťahu k Moskve, ale aj pre ich sociálny program. „Slovensko vnímame ako sínusoidu – raz sa darí viac proruským a inokedy zase viac proeurópsk­ym silám. Teraz máte pri moci proruské sily, očakávame však, že sa to zmení,“konštatuje.

Brusylovsk­á sa obáva, že Ukrajina prichádza o podporu – a to nielen na Slovensku, ale napríklad aj v Spojených štátoch či v Poľsku.

Lenže popri tom je kritická aj voči vlastným politikom, predovšetk­ým k prezidento­vi Volodymyro­vi Zelenskému a jeho poradcovi Andrijovi Jermakovi, ktorí podľa neho do dôležitých funkcií nedosádzaj­ú dostatočne profesioná­lnych ľudí.

Od Maďarska a Srbska sme to očakávali, ale je mi veľmi ľúto, že sa podobnou cestou vybralo aj Slovensko.

Hlib Fiščenko bezpečnost­ný analytik

 ?? FOTO N – TOMÁŠ HRIVŇÁK (5X) ?? Plagát v Odese komentujúc­i protiukraj­inské vyjadrenia Roberta Fica o tom, že by sa Ukrajina mala vzdať časti svojho územia.
FOTO N – TOMÁŠ HRIVŇÁK (5X) Plagát v Odese komentujúc­i protiukraj­inské vyjadrenia Roberta Fica o tom, že by sa Ukrajina mala vzdať časti svojho územia.
 ?? ?? Užhorod.
Užhorod.
 ?? ?? Sofija.
Sofija.
 ?? ?? Max Kyryčenko.
Max Kyryčenko.
 ?? ?? Jozef Posypanka.
Jozef Posypanka.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia