Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Familjesor­g bakom ny monolog på Reflexen

PREMIÄR. Monolog på Teater Reflex som tar avstamp i familjetra­gedi

- Patrik Wirén patrik.wiren@mitti.se

Det är sorgligt, men till slut klarar man det.

2015 fick Maria Niemi Börner ett besked som förändrade allt. Nu, sex år senare, har händelsen resulterat i föreställn­ingen ”Livet blev inte alls som jag tänkt mig” som snart har premiär på Teater Reflex i Kärrtorp.

Maria Niemi Börners son Emil och hans flickvän Johanna skulle cykla jorden runt. Men äventyret fick ett abrupt och oerhört sorgligt slut. De var i Brasilien, nära den boliviansk­a gränsen, som de blev påkörda av en bilist, en fartdåre som enligt polisrappo­rten körde i 150 kilometer i timmen. Johanna dog och den då 25-årige Emil blev svårt skadad och fördes till sjukhus där han låg inlagd i tre veckor.

– Jag ville med föreställn­ingen berätta hur man trots allt tar sig igenom en katastrof och att det blev bättre. Men den är även för alla runtomkrin­g som undrar hur man ska göra när någon drabbats. Den ska vara ett stöd och skapa förståelse, förklarar Maria Niemi Börner när vi möts över en kopp kaffe på teater Reflex ett par veckor innan premiären.

Möter människor i kris

Hon är förutom komiker och skådespela­re även socionom och van att möta människor i kris. Nu befann hon sig plötsligt i deras situation. Hon läste böcker om andra som också drabbats, för att känna sig mindre ensam. Och hon skrev dagbok.

För tre år sedan bestämde hon sig för att även andra skulle få ta del av berättelse­n.

– I dag har jag bearbetat det färdigt, vilket gör att jag kan göra den här föreställn­ingen. Det är ingen terapi för mig. Dessutom iklär jag mig rollen av skådespela­re, det är annorlunda mot nu när jag sitter här och är Maria, förklarar hon.

Hur är det med Emil i dag?

– Du skulle inte se det på honom, han är som vem som helst. Men han blir lätt hjärntrött, har svårt att fokusera och kan bara arbeta halvtid.

Inga garantier

Trots den sorgliga händelsen som ligger till grund för föreställn­ingen är hon noga med att poängtera att den rymmer en del svart humor. Och hon vill absolut inte dra ner publiken.

– Det är sorgligt, men till slut klarar man det. Och när jag satt där på sjukhuset i

Brasilien och det säkert var 50 grader i rummet kommer det plötsligt in evangelisk­a predikante­r, den ena efter den andra. Hela situatione­n var surrealist­isk, minns hon.

Maria Niemi Börner har spelat teater här inne tidigare. För tio år sedan satte hon upp föreställn­ingen ”Mitt liv i rörelsen”.

I dag har hon en annan livsinsikt än hon hade då.

– I dag tar jag tillvara på vardagliga saker mer. Det finns inga garantier i livet.

 ??  ??
 ?? FOTO: PATRIK WIRÉN ?? TEATER REFLEX. Maria Niemi Börner menar att vi behöver våga prata mer med varandra om svåra saker. ”Kan jag bidra till det är det fantastisk­t”, säger hon.
FOTO: PATRIK WIRÉN TEATER REFLEX. Maria Niemi Börner menar att vi behöver våga prata mer med varandra om svåra saker. ”Kan jag bidra till det är det fantastisk­t”, säger hon.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PREMIÄR. Monologen spelas tre datum på Teater Reflex, med start den 25 september.
FOTO: MOSTPHOTOS PREMIÄR. Monologen spelas tre datum på Teater Reflex, med start den 25 september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden