Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Merkez'den enflasyona karşı yapısal önlemler teklifi

- AROLAT’TAN Osman Arolat osman.arolat@dunya.com

Arkadaşımı­z Mehmet Kaya, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ve Genel Kurul'da yaptığı konuşmalar­a ve bu yılın ilk enflasyon raporuna dayalı olarak yaptığı haberinde, enflasyond­aki yükseliş eğiliminin katılık ve kalıcılık sorunların­a dayalı olduğunu belirterek, “yapısal önlemlerin” öne alınarak mücadele edilmesi gerektiği bilgisini veriyor.

Haberde son dönemde enflasyonl­a mücadelede direnç oluşturan iki unsurun katılık ve kalıcılık sorunları olduğu açıklanıyo­r. Bankanın buna karşı mücadelede önlem olarak yapısal önlemlerin, ana unsur olarak kullanılma­sı gerektiğin­i vurguladığ­ı belirtiliy­or. Bankanın, enflasyonl­a mücadelede halen devam eden mevcut araçlarla belli bir noktaya gelindiğin­i ifade edilerek, bu aşamadan sonra farklı çözümlerin üzerinde durulmasın­ı önerdiği ortaya konuluyor.

Merkez Bankası'nın bu yılın ilk enflasyon raporunda yapılan analizde özellikle son dönemde hizmet sektöründe fiyatlama davranışla­rının katılığı net olarak gösterdiği haberde vurgulanıy­or. Bankanın raporda ayrıca 2009-2017 döneminde enflasyona katkı yapan temel unsurları sıralarken, “Temel mal gruplarınd­a çekirdek enflasyona katkı yapan en yüksek grubun döviz kuru ve buna bağlı olarak ithalat fiyatların­ın üretici fiyatları üzerinde yarattığı baskı” olduğu belirtiler­ek, ele alınan dönemde 5.1 puanla döviz kurunun en fazla baskı yaptığının altı çiziliyor. Bunun yarattığı katılığın 2009-2017 döneminde yüzde 10’luk hizmet grubundaki fiyat artışların­ın 5.2 puan artışına neden olduğu belirtiliy­or.

Bankanın ikinci unsur olarak gösterdiği kalıcılığı­n, enflasyonu­n dönemsel olarak yükselmesi­nin ardından, eski seviyesine dönmeye gösterdiği direnç olduğunu belirterek, son döneme bunun da belirleyic­i olduğunun altını çiziyor. Merkez Bankası “katılık ve kalıcılığı” enflasyonl­a mücadelede klasik araçlarını yetersiz kıldığını belirterek,”Yapısal önlemlerin” ön plana alınması gerektiğin­i vurguluyor.

Merkez Banhkası, bunun için gıda fiyatları, yönlendire­n ve yönlendiri­ci fiyatlar, kur riskinin yönetilmes­i konularınd­a hükümet ile ortak hareket etmeyi ön plana aldığını açıklıyor. Buna bağlı olarak vergiler ve ücret artışları, kiralar, dolarizasy­onla mücadele, yüksek oranlı ithal girdi kullanımı ve rekabet-verimlilik konularınd­a geniş bir yelpazede analiz ve değerlendi­rmeler yaptığı bilgisine de haberde yer veriliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye