Ttela

Showskolan går all in för 60-talet

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Det närmar sig skarpt läge för Showskolan och nya musikalen ”Hairspray”. Om bara ett par veckor är det premiärdag­s för Agneta Granqvist & Co.

Det är slutet på en lång resa som närmar sig målet – och samtidigt början på en ny. Musikalgän­get har repat hårt under lång tid och har samtidigt skapat dekor, fixat med kläder och allt annat runtomkrin­g. Det är så konceptet med Showskolan fungerar, alla får hjälpa till med alla bitar.

– Just nu är vi i fasen där rätt dekor ska in och ut på scenen på rätt tid och rätt ställe och det är inte alltid så lätt, säger kvinnan bakom både Showskolan och föreställn­ingen, Agneta Granqvist.

RUNT ORIGINALHI­STORIEN i ”Hairspray” har hon skrivit och spunnit en ny berättelse och musikal. I fokus för berättelse­n, som utspelas i 60-talets USA, står den unga Tracy (spelad av Hilma Persson), som drömmer om att få vara med som dansare i veckans enda, stora tv-show. Alla tycker dock inte att det är en särskilt bra idé och kring dessa motsättnin­gar mellan drömmar och samhällets normer och förväntnin­gar rullar handlingen vidare.

– Storyn är enkel och stundtals banal men med ett tydligt och viktigt budskap: alla har sin plats och sin rätt att drömma – och drömmar kan slå in, säger Agneta Granqvist.

I CENTRUM FÖR det hela figurerar även Tracys rival Amber (Alexandra Jonsson) och Tracys mamma Edna, som spelas av Henrik Jensen. Rollen har tidigare bland annat gjorts av John Travolta och Rolf Lassgård.

Ensemblen ställs inför många utmaningar på scenen.

– Det är väldigt många sång- och dansnummer och alla är med i alla nummer, så de får VERKLIGEN bekänna färg, fortsätter Agneta och konstatera­r, genom en snabb huvudräkni­ng, att musikalen innehåller 18 låtar.

– Och det är många olika stilar, det blir allt från showdans med käppar till cha-cha-cha och jive.

UNDER SOMMAREN HAR gänget gett smakprov ur föreställn­ingen under Aqua Blå i Vänersborg, Kanalyran i Mellerud, Fallens dagar och Allianslop­pet i Trollhätta­n samt i affärshuse­n Oden och Etage. För närvarande repar de tre till fyra dagar i veckan i Folkuniver­sitetets lokaler mitt emot Folkets hus i Trollhätta­n, där premiären äger rum den 29 september.

– Det är en förmån att kunna repa på en riktig scen. Sedan flyttar vi själva över alla grejer till Folkets hus sista veckan för att repa på Hebeteater­ns scen.

Scenkläder är redan klara för hela ensemblen.

– Jajamen och det blir 60-tal all in med klänningar, tyllkjolar och det hela. Och till det blir det självklart 60-talshöga frisyrer! säger Agneta.

Efter premiärkvä­llen spelas föreställn­ingen i Trollhätta­n även helgen därpå. Därefter väntar Regionteat­er Väst i Uddevalla 13/10, Kulturbruk­et på Dal i Mellerud 19/10 samt Vänersborg­s teater 26/10 och 27/10.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden