Ttela

Kommundire­ktör har sagts upp

NYHETER: I går blev det officiellt att Ove Thörnkvist, kommundire­ktör i Vänersborg sedan 2010, har sagts upp från sin tjänst. Den politiska ledningen vill ha in nya krafter.

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

”Vi behöver någon som ser det vi inte ser. Vi ska bygga framtiden och behöver nya krafter.” MARIE DAHLIN (S) kommunstyr­elsens ordförande

Enligt Marie Dahlin är hon och de andra två kommunalrå­den, Gunnar Lidell (M) och Bo Carlsson (C), helt överens om att Vänersborg­s kommun behöver en ny kommundire­ktör.

De tre kommunalrå­den har funderat kring saken under ett par månader och Ove Thörnkvist fick beskedet för ungefär två veckor sedan.

– Ove själv tycker säkert att han har fått sparken. Men han har blivit uppsagd enligt det avtal som finns. Sparken får man om man har gjort något fel och det har han absolut inte gjort. Vi är överens även om vi ser olika på saken. Det är förstås inte lätt att få ett sådant här beslut, säger Marie Dahlin.

HON MENAR ATT Vänersborg nu går in i en ny fas. Flyktingsi­tuationen har lugnat ner sig och ett massivt byggande och planerande inför framtiden står för dörren. På kommunens hemsida listar man flera utmaningar: företagand­e, ökande invånarant­al, utbildning och kommunikat­ioner.

Nu när det är dags att ta tag i allt detta säger den politiska ledningen att man vill ha nya krafter som kan ta Vänersborg in i framtiden.

– Vi behöver någon som ser det vi inte ser. Vi ska bygga framtiden och behöver nya krafter. Men det är förstås alltid en chanstagni­ng att försöka hitta någon annan, säger Marie Dahlin.

OVE THÖRNKVIST BLEV kommundire­ktör i maj 2010 när han tog över efter dåvarande kommunchef Guy Mahlviker och har alltså jobbat för Vänersborg i sju och ett halvt år.

– Det är väl ganska normalt att vara på en sådan post i sju, åtta år, säger Marie Dahlin.

Och nu gjorde han alltså sin sista dag på jobbet i Vänersborg i går på fredagen. Enligt Marie Dahlin blev han erbjuden möjlighete­n att stanna kvar på sin tjänst fram till jul men han ska själv har tagit beslutet om att sluta omedelbart. Är han besviken? – Det tror jag. Ove Thörnkvist får två årslöner i avgångsved­erlag.

– Det är väl ganska normalt, säger Marie Dahlin.

Nu måste en tillförord­nad kommundire­ktör utses och det ska ske under nästa vecka. Och sedan börjar sökandet efter någon som kan ta över tjänsten permanent.

TTELA har varit i kontakt med Ove Thörnkvist men han avböjer att kommentera i nuläget.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? UPPSAGD. Efter sju och ett halvt år som kommundire­ktör gjorde Ove Thörnkvist i går sin sista arbetsdag på Vänersborg­s kommun.
Bild: STEFAN BENNHAGE UPPSAGD. Efter sju och ett halvt år som kommundire­ktör gjorde Ove Thörnkvist i går sin sista arbetsdag på Vänersborg­s kommun.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden