Hallands Nyheter

Oro för nytt parkerings­kaos

SKREA STRAND: HUR MÅNGA P-PLATSER ÄR BORTA?

- Tobias Svensson 010-471 50 10 ∙ tobias.svensson@hn.se

I diskussion­er på Facebook talas det om att 100 parkerings­platser försvunnit på Klitterväg­en. Men enligt gatuchef Linda Larsson är antalet oförändrat.

I januari 2016 startade arbetet med att rusta upp den del av Klitterväg­en som sträcker sig mellan hotellet Ocean och Netas berg på Skrea strand.

Förra sommaren rapportera­de HN om en smått kaosartad situation där badgäster hade svårt att hitta parkering under varma sommardaga­r. Huvudskäle­t var det pågående bygget.

Nu är det nästan helt klart. Enligt kommunens projektled­are Leif Sjöstedt ska de sista justeringa­rna göras under maj.

Men frågan är om parkerings­situatione­n kommer att återgå till det normala. I diskussion­er på Facebook talas det om att 100 parkerings­platser försvunnit i och med ombyggnade­n.

GATUCHEF LINDA LARSSON menar att det är en missuppfat­tning.

– Vi har tittat på flygfotobi­lder och kommit fram till att det sammanlagd­a antalet parkeringa­r är ungefär samma som tidigare, cirka 250 stycken, säger hon.

En av de boende i området har dock gjort en egen inventerin­g som visar att antalet parkerings­platser var 340 innan ombyggnade­n.

Eftersom det inte tycks ha gjorts någon ordentlig beräkning av antalet parkeringa­r innan arbetet startade är det inte helt lätt att reda ut vilken bild som stämmer.

MEN DET ÄR ett faktum att flera ytor som tidigare varit parkering nu har gjorts om till allmänna umgänges-

ytor med sittmöbler och träd.

Det gäller till exempel ytan snett mitt emot Ocean, på östra sidan av Klitterväg­en mellan Ljungholms­vägen och Västerstig­en. Innan bygget drog igång var det en stor parkerings­yta med plats för över 40 bilar. Även strax söder om den röda glasskiosk­en har ungefär tio parkerings­platser försvunnit. Och mitt i vändplatse­n vid Netas fanns det tidigare 17 uppritade p-rutor som tagits bort.

Det innebär att åtminstone 65-70 parkerings­platser har byggts bort.

MEN ENLIGT LINDA Larsson och Leif Sjöstedt kompensera­s det av att antalet parkerings­möjlighete­r blivit fler på västra sidan av vägen, mot stranden.

– Där har vi plockat bort en hel del buskage med mera som gör att vi hämtar in de p-platser som försvunnit, säger Leif Sjöstedt.

ENLIGT LEIF SJÖSTEDT beräkninga­r är antalet vanliga parkerings­platser visserlige­n blivit nio färre nu jämfört med innan ombyggnade­n, men i gengäld har handikappa­rkeringarn­a blivit elva fler.

 ?? Bild: TOBIAS SVENSSON ?? P-FÖRBUD. Här brukade det vara en parkerings­yta med plats för ett 40-tal bilar. I dag är det en p-förbudzon med sittmöbler.
Bild: TOBIAS SVENSSON P-FÖRBUD. Här brukade det vara en parkerings­yta med plats för ett 40-tal bilar. I dag är det en p-förbudzon med sittmöbler.
 ?? Bild: TOBIAS SVENSSON ?? NETAS. I mitten av vändzonen vid Netas berg fanns det tidigare 17 p-platser.
Bild: TOBIAS SVENSSON NETAS. I mitten av vändzonen vid Netas berg fanns det tidigare 17 p-platser.
 ?? Bild: TOBIAS SVENSSON ?? KLITTERVÄG­EN. Somliga boende anser att antalet parkeringa­r blivit färre. Kommunen menar att antalet är detsamma.
Bild: TOBIAS SVENSSON KLITTERVÄG­EN. Somliga boende anser att antalet parkeringa­r blivit färre. Kommunen menar att antalet är detsamma.
 ?? Bild: MALIN STRANDBERG/ARKIV ?? I FJOL. Förra året rapportera­de HN om en smått kaosartad parkerings­situation vid Skrea.
Bild: MALIN STRANDBERG/ARKIV I FJOL. Förra året rapportera­de HN om en smått kaosartad parkerings­situation vid Skrea.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden