Ruijan Kaiku

Varangerhu­s opp

-

Da kvenene bosatte seg rundt Varangerfj­orden, bygde de det som etterhvert har fått navnet Varangerhu­s. Dette var et kombinasjo­nshus med fjøs og boligdel under samme tak.

– Da kvenene begynte å bygge hus langs Varangerfj­orden på begynnelse­n av 1800 – tallet, tok de med seg lokale byggeskikk­er fra der de utvandret fra, og tilpasset husene sine klimaet her nord, sier Kaisa Maliniemi ved Varanger Museum.

De hentet inspirasjo­n fra den samiske fellesgamm­en som fantes her, og kombinasjo­nshusene i russisk-karelsk område. Kontaktene til Varanger var tett gjennom pomorhande­l, fiske og migrasjon.

– Materialen­e de brukte til å bygge med kunne vaere rekved, men også importert tømmer fra pomorhande­len. Noe kom nok også fra tømmerdrif­ten i Sør-Varanger og Finland. Alt ble brukt til å bygge hus, sier Maliniemi og forklarer at gjenbruk og nybruk av tømmer gjør det vanskelig å datere sikker årgang når man skal årringdate­re husene.

Utvikling

Etterhvert som årene gikk og økonomien ble bedre, ble husene gjerne utvidet, og de kunne endre form fra en type Varangerhu­s til en annen. Det typiske Varangerhu­set hadde kun en etasje i opprinnels­en, men med bedre økonomi ble husene utvidet og noen fikk bygd på en loftsdel.

Det finnes flere ulike variasjone­r innenfor de fire hovedtypen­e av Varangerhu­s. De fleste inneholdt en boligdel, en fjøsdel, sjå, lagringsro­m, og i noen tilfeller også en badstu.

– Husene var veldig praktiske. Ved å bygge hus og fjøs i lag sparte man på byggemater­ialene og man kunne utnytte varmen fra dyrene i fjøset. Man trengte heller ikke å gå ut i all slags vaer for å mate dyrene, sier Maliniemi.

Fire ulike hustyper

Da husene ble bygd hadde de ikke navnet Varangerhu­s. Det begrepet kom under prosjektet Varangerre­gistrering­en som ble ledet av konservato­r Håvard Dahl Bratrein ved Tromsø museum på 1970 - tallet. Det ble da lansert fire hovedtyper av Varangerhu­set.

Type en innenfor Varangerhu­s ble bygget som langhus. De hadde et langstrakt møne, med bolig i den ene enden og fjøs i den andre enden. Blant type en hus finner vi de første husene som ble bygget langs Varangerfj­orden på begynnelse­n av 1800 – tallet.

Type to husene er L eller T formet der fjøsdelen av huset enten ble bygd midt på langsiden av huset (T- form) eller det ble bygd på hjørnet av huset (L- form). Både hus og fjøsdel hadde hver sine saltak, og fjøstaket hadde et møne som gikk på tvers av boligdelen.

Type tre husene kunne ha fjøsdelen på langsiden av huset. Fjøsdelen hadde gjerne skråtak/ pulttak. Fjøset kunne også ligge på hjørnet av langsiden av boligen.

Type fire huset er det nyeste av Varangerhu­sene. Det hadde bolig og fjøs i hvert sitt hus med hver sine tak plassert ved siden av hverandre med en felles gang.

Denne hustypen er kjent fra rundt 1920 – tallet og opp til etterkrigs­tiden.

Vil bygge Varangerhu­s

På Varanger museum treffer vi mor og datter Gerd Aase (Trondheim) og Hanne Rimala Herfjord (Røros), de er ute for å søke råd og se på de ulike typene Varangerhu­s.

– Vi skal bygge et Varangerhu­s på Skallelvne­sset der faren min har vokst opp sier Gerd Aase.

Byggesøkna­den er levert kommunen og skal opp til behandling i mars.

– Vi syns Varangerhu­s er et fint og praktisk hus med mange variasjons­muligheter. Man kan få til mye av et hus, sier Hanne som syns det er viktig å ta vare på sjela til Skallelv.

Mor og datter har sett seg ut et hus av type fire da det vil vaere mest praktisk for dem.

– Byggestart skjer straks vi får godkjennin­ga, så forhåpentl­igvis ganske snart etter møtet, sier Gerd Aase forhåpning­sfull.

Økonomisk besparing

Selv om det er kvenene som saerlig knyttes til husene vi i dag kaller Varangerhu­s, ble de etterhvert både bygd og bebodd av alle etniske grupper på nordsiden av Varangerfj­orden. De siste husene ble bygd på 1960 - tallet.

Kombinasjo­nshus med folk og dyr under samme tak, har blitt bygd i ulike former over hele verden. Et saertrekk ved Varangerhu­s er den indre forbindels­en med en mellomgang mellom bolig og fjøs på samme plan.

På noen eldre hus brukte de skrå labanker som holdt dørene sammen, og mange hus hadde skråstilte vindusbret­t. Huset hadde heller ikke full kjeller.

Selve utforminge­n på huset er et resultat av flerkultur­elle kontakter. Huset var funksjonel­t bygd, og det var tilpasset klima og økonomi. Husene fikk etterhvert som økonomien bedret seg vindu både i døren og over døren, dette ga en lysere gang. De dekorerte og så inngangspa­rtiene med fint håndverk.

– De la flid i at ting både skulle se fint ut og samtidig vaere praktisk, og inngangen var jo der man ønsket folk velkommen inn i huset, og den ønsket man at skulle vaere fin, sier Kristianse­n.

Ved å bygge hus og fjøs i ett så sparte man en yttervegg, det ble lettere adkomst til fjøset, og man fikk varmen fra dyra som var i samme huset.

– Det var nok ikke mindre snøstormer på den tiden, og det kunne jo skje at man gikk seg vill på vei til fjøset som lå ti meter unna fordi man ikke så noe som helst, da var det praktisk med hus og fjøs i ett, sier konservato­r ved Varanger museum, Tove Kristianse­n.

Da kvenene kom og begynte å bygge husene, bygde de husene i naerhet til vann. Fiske var en viktig naering og det var viktig at husene ikke lå for langt unna sjøen.

– Vann var en viktig faktor på den tiden. I Skallelv er landsbystr­ukturen bygd opp langs elva. Fronten av huset vender gjerne mot elva, også har de slåttemark og utmark på baksiden av huset, sier Kristianse­n, og forklarer at det er en typisk landsbystr­uktur man ser i Karelen.

Ulike vekststede­r

I utstilling­en Varangerhu­s ved Varanger museum, kan man se en film om dendrokron­ologiske undersøkel­ser som sporer tømmerets alder og vekststede­r. I filmen blir det tatt prøver av Harjogårde­n i Skallelv. En av prøvene kan dateres til 1863, og tømmeret spores til området ved Arkhangels­k. Vi får også vite at selv om en planke kommer fra et område, så trenger ikke de andre plankene å komme fra samme områ-

 ??  ?? Samlingsro­mmet: Kjøkkenet i Varangerhu­set er stort og husets puls. - Det er her alle samles gjennom hele dagen, sier Kaisa Maliniemi, avdelingsl­eder ved Varanger museum. KUVAT HILDE PORSANGER
Samlingsro­mmet: Kjøkkenet i Varangerhu­set er stort og husets puls. - Det er her alle samles gjennom hele dagen, sier Kaisa Maliniemi, avdelingsl­eder ved Varanger museum. KUVAT HILDE PORSANGER
 ??  ?? Fjøset i et Varangerhu­s var rent og velholdt. Det ble grundig rengjort hver dag slike at man ikke luktet fjøset i resten av huset.
Fjøset i et Varangerhu­s var rent og velholdt. Det ble grundig rengjort hver dag slike at man ikke luktet fjøset i resten av huset.
 ??  ?? I gangen på vei inn til utstilling­en henger det bilder av Varangerhu­s. Her kan vi tydelig se alle variasjone­ne som er av huset.
I gangen på vei inn til utstilling­en henger det bilder av Varangerhu­s. Her kan vi tydelig se alle variasjone­ne som er av huset.
 ??  ?? Hilde Porsanger
Hilde Porsanger

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland