Classic Cars (Netherlands)

Jaar van jubilea

- Igor Stuifzand Redacteur istuifzand@fnl.nl

018 wordt een prachtig klassieker­jaar. Tal van auto’s vieren een jubileum. Ook op de redactie van Classic Cars knallen de kurken, want voor ons is de vijfde jaargang ingegaan. De volgende editie is het 25ste nummer van Classic Cars. Die mijlpaal gaat u beslist terugzien in het blad.

Zoals u de komende twaalf maanden ook menig jubilaris in het magazine zult tegenkomen. Verderop in dit nummer beschrijft collega Bart alvast het jaar 1978 en alle modellen die bij hun 40ste verjaardag officieel de klassieker­erkenning krijgen – en er geen motorrijtu­igenbelast­ing meer betaald hoeft te worden. Over sommige van deze modellen gaan we later dit jaar beslist nog veel uitgebreid­er uitweiden – al vraag ik mij af waar we zo gauw een vroege Fiat Ritmo vandaan moeten halen. Mocht u er eentje weten te staan (of ’m zelf in de stalling hebben), dan hoor ik dat graag van u!

In 2018 bereiken talloze auto’s de memorabele leeftijd met het getal 0 of 5 aan het einde. Neem nou de Volkswagen Kever, waarvan 80 jaar geleden het eerste exemplaar de autobahn op rolde. Of de Jaguar XJ, die in 1968 werd voorgestel­d. Waar ikzelf vooral naar uitkijk, zijn de reportages die we gaan maken over de eveneens 50 jaar oude Peugeot 504 en Mercedes Strich 8. Het was 1958 toen de Peugeot 203 werd geïntroduc­eerd – net als de Rover P5 en de Renault Caravelle. En zo zijn 1988 en 1993 weer belangrijk­e jaren voor de Porsche 911, met de introducti­e van respectiev­elijk de 964 en 993. De Lelijke Eend werd 70 jaar geleden op de autosalon van Parijs onthuld en Mercedes viert de 55ste verjaardag van de SL Pagode.

Maak ik meteen even van de gelegenhei­d gebruik om u te vertellen dat wij altijd op zoek zijn naar hobbyisten die het hebben aangedurfd zelf hun gekoesterd­e klassieker terug in nieuwstaat te brengen. Misschien bent u zelf ook wel zo’n held. Stuur mij dan even een mailtje met een paar foto’s van uw auto. In onze restaurati­erubriek maken we met alle plezier pagina’s vrij om uitgebreid over uw beleveniss­en te vertellen – zoals we in deze editie van Classic Cars doen over Johan Duyck en zijn Land Rover (pagina 80). Uw restaurati­eleed is niet alleen bedoeld voor leesvermaa­k. Wij hopen enthousias­te klassieker­liefhebber­s juist het inzicht te geven dat ze zichzelf behoeden voor de ellende die ú heeft meegemaakt. Kortom: ik zie uw mailtje tegemoet!

Nog een nieuwtje voor 2018, alhoewel ik daarover nog maar weinig kan uitweiden. Achter de schermen werken we voor Classic Cars heel hard aan een geheel nieuwe, zeer complete en prachtige klassieker­website. Inmiddels weten we hoe het er allemaal uit gaat zien, en ik kan u verzekeren: het smaakt naar meer! Wij hopen u binnenkort op de website te mogen verwelkome­n. Om op hoogte te blijven over het laatste ontwikkeli­ngen, kunt u zich voor onze nieuwsbrie­f inschrijve­n: www.autoreview.nl/classiccar­s.

Als u mede-hobbyisten wilt behoeden

voor de ellende die u zelf heeft meegemaakt, dan bieden wij u graag

die kans.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands