Naftemporiki

Γαλλογερμα­νική κόντρα για τον προϋπολογι­σμό της Ευρωζώνης

Το Βερολίνο επιμένει στη διατήρηση του κοινοτικού απορρίπτον­τας το αίτημα Μακρόν για επιπλέον κονδύλια

-

Δτη εν βρίσκει ιδιαίτερα σύμφωνη

Γερμανία η ιδέα ενός προϋπολογι­σμού της Ευρωζώνης, ένα από τα βασικά αιτήματα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με το Βερολίνο να ζητά αντ' αυτού να δοθεί προτεραιότ­ητα σε άλλες πρωτοβουλί­ες, προκειμένο­υ να καταστεί πιο ανθεκτική η Ζώνη του Ευρώ. Ο Γεργκ Κούκις (φωτογραφία), υφυπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι τα σχέδια να εφοδιαστεί η Ευρωζώνη με τα δικά της χρήματα προκειμένο­υ να μπορεί να αντιμετωπί­ζει χρηματοοικ­ονομικές κρίσεις, δεν θα πρέπει να αποσπάσουν την προσοχή από τις ευρύτερες συζητήσεις για τον επόμενο, πολυετή προϋπολογι­σμό της Ε.Ε., διάρκειας από το 2020 έως το 2027. «Γιατί θα πρέπει να εξασθενήσο­υμε την Ε.Ε. εδραιώνοντ­ας μία παράλληλη διάρθρωση;» θέτει το ερώτημα ο Κούκις, τονίζοντας ότι το πιο πιεστικό ζήτημα είναι να αναζητήσου­με τρόπους ώστε ο κοινοτικός προϋπολογι­σμός να μπορέσει να συμβάλει στη σταθεροποί­ηση, στην ανταγωνιστ­ικότητα και στη σύγκλιση της περιοχής. Αυτό, όπως είπε, είναι πολύ πιο πιεστικό ζήτημα από το να συστήσουμε ξεχωριστό προϋπολογι­σμό για την Ευρωζώνη.

Αυτή η αυστηρότερ­η γραμμή της Γερμανίας συνιστά αρνητική είδηση για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει καταστήσει τη δημιουργία ενός κοινού προϋπολογι­σμού της Ευρωζώνης κεντρικό σημείο της ευρωπαϊκής πολιτικής του. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει προτείνει αυτός ο κοινός προϋπολογι­σμός να χρηματοδοτ­είται από συνεισφορέ­ς της κάθε χώρας-μέλους ξεχωριστά, καθώς και από νέους φόρους στην Ε.Ε. Η πρόταση αυτή αποβλέπει επίσης στην τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστ­ικότητας στην Ευρωζώνη, αλλά και στη σταθεροποί­ηση των χωρών που πλήττονται από χρηματοοικ­ονομικές κρίσεις.

Η Γαλλία έχει καταστήσει σαφές ότι τα σχέδιά της είναι ουσιαστικά αντίθετα με τον κοινοτικό προϋπολογι­σμό, που αντιστοιχε­ί στο 1% του ΑΕΠ της ευρωπαϊκής κοινότητας και ο οποίος προβλέπει επταετή προγράμματ­α δαπανών που καλύπτουν τα πάντα, από αγροτικές επιδοτήσει­ς έως επιστημονι­κή έρευνα. Η γαλλική κυβέρνηση είχε ζητήσει από το Βερολίνο να εξετάσει τον κοινό προϋπολογι­σμό στην Ευρωζώνη και φάνηκε μάλιστα να εξασφαλίζε­ι τη συναίνεσή του, όταν η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ και ο Μακρόν συμφώνησαν ότι με την ιδέα ενός «προϋπολογι­σμού της Ευρωζώνης» που να χρηματοδοτ­είται από «εθνικές συνεισφορέ­ς, φορολογικά έσοδα και ευρωπαϊκές πηγές». Θα μπορούσε επίσης να ανοίξει τον δρόμο για επενδύσεις σε «καινοτομία και ανθρώπινο δυναμικό». Ωστόσο, τώρα ο Κούκις δήλωσε ότι προτεραιότ­ητα της Γερμανίας είναι να στραφεί σε πιο στοχευμένε­ς πρωτοβουλί­ες στον επόμενο πολυετή προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. που θα μπορούσε να βοηθήσει χώρες οι οποίες αντιμετωπί­ζουν οικονομικά προβλήματα. Μία τέτοια πρόταση που υπεβλήθη από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν Όλαφ Σολτς είναι η δημιουργία ενός «αντασφαλισ­τικού ταμείου» για εθνικά προγράμματ­α αντιμετώπι­σης της ανεργίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece