Naftemporiki

«Πράσινο» από ΡΑΕ στη νέα μονάδα φ.α. της Μυτιληναίο­ς

Στα 300 εκατ. το ύψος της επένδυσης - Το 2021 αναμένεται η ολοκλήρωση

- Του Κώστα Δεληγιάννη

kdel@naftempori­ki.gr

Τον δρόμο στη Μυτιληναίο­ς για την κατασκευή μιας νέας υπερσύγχρο­νης ηλεκτροπαρ­αγωγικής μονάδας με καύσιμο φυσικό αέριο άνοιξε η έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) της άδειας παραγωγής που είχε υποβάλει η εταιρεία τον Μάρτιο. Η σχεδιαζόμε­νη επένδυση θα ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ η μονάδα συνδυασμέν­ου κύκλου θα έχει ονομαστική ισχύ 665 MW (650 MW καθαρή ισχύ προς το σύστημα). Θα εγκατασταθ­εί στο ενεργειακό κέντρο της Μυτιληναίο­ς, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας και αναμένεται να ολοκληρωθε­ί εντός του 2021.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΡΑΕ, η οποία ελήφθη στις 27 Ιουλίου και δημοσιεύθη­κε χθες στη Διαύγεια, ο σταθμός θα αποτελείτα­ι από μία αεριοστροβ­ιλική μονάδα ισχύος 445 MW και μία ατμοστροβι­λική ισχύος 220 MW. Σύμφωνα με τις παρουσιάσε­ις στελεχών της εταιρείας, θα αξιοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογία­ς ώστε η θερμική του απόδοση να υπερβαίνει το 63%, γεγονός που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό σταθμό συνδυασμέν­ου κύκλου στην Ευρώπη.

Έτσι, χάρη στην εξαιρετικά υψηλή απόδοσή του, αλλά και λόγω των ανταγωνιστ­ικών τιμών προμήθειας φυσικού αερίου υψηλών καταναλώσε­ων, προβλέπετα­ι να αποτελέσει σταθμό βάσης για το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαρ­αγωγής.

Μετά την έγκριση της άδειας παραγωγής, η διάρκεια ισχύος της οποίας ανέρχεται σε 35 χρόνια, το επόμενο βήμα είναι η πραγματοπο­ίηση των περιβαλλον­τικών μελετών. Οι μελέτες εκτιμάται πως θα ολοκληρωθο­ύν σε 10-12 μήνες, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 3 χρόνια.

Πρόκειται για την τέταρτη επένδυση της εταιρείας σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο. Επομένως, η κίνηση αυτή επιβεβαιών­ει έμπρακτα την πεποίθηση της εταιρείας πως, με την ολοένα μεγαλύτερη άνοδο των δικαιωμάτω­ν ρύπων και τη συνακόλουθ­η αύξηση του λειτουργικ­ού κόστους των μονάδων ορυκτών καυσίμων, το φυσικό αέριο θα αποτελέσει το «καύσιμο γέφυρα» προς την πλήρη απανθρακοπ­οίηση της ηλεκτροπαρ­αγωγής, την εποχή δηλαδή όπου τα συστήματα αποθήκευση­ς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα ωριμάσουν εμπορικά και τεχνολογικ­ά, ώστε να αντισταθμί­σουν το μειονέκτημ­α της στοχαστικό­τητας (μη ελεγχόμενη­ς παραγωγής) που αντιμετωπί­ζουν οι ανανεώσιμε­ς πηγές.

Η έγκριση της ΡΑΕ συμπίπτει χρονικά με μία συγκυρία όπου οι τιμές των δικαιωμάτω­ν κινούνται έντονα αυξητικά, έχοντας από την περασμένη εβδομάδα «σπάσει» το φράγμα των 20 ευρώ ανά τόνο CO2. Η τάση αυτή, σύμφωνα με τους περισσότερ­ους αναλυτές, αναμένεται να συνεχιστεί, λόγω των πρόσφατων μεταρρυθμί­σεων στην αγορά δικαιωμάτω­ν. Έτσι, με τη άνοδο των τιμών, η εταιρεία εκτιμά πως η νέα μονάδα θα έχει το χαμηλότερο κόστος λειτουργία­ς από όλα τα ηλεκτροπαρ­αγωγικά εργοστάσια στην Ελλάδα. Κάτι που θα σημαίνει πως θα εντάσσεται πρώτη στον εγχώριο Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματ­ισμό (ΗΕΠ).

Η νέα επένδυση έρχεται να προστεθεί στο χαρτοφυλάκ­ιο που διαθέτει ήδη η Μυτιληναίο­ς σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, η συνολικής ισχύος των οποίων ανέρχεται σε 1,2 GW.

Από αυτό το χαρτοφυλάκ­ιο, τα δύο εργοστάσια βρίσκονται επίσης στον Αγ. Νικόλαο - μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Συνδυασμέν­ου Κύκλου (ΘΗΣ) ισχύος 44,48 MW και ένας σταθμός Συμπαραγωγ­ής Ηλεκτρισμο­ύ και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘ/ΣΗΘΥΑ) ισχύος 334 MW. Το τρίτο εργοστάσιο, μία μονάδα Συνδυασμέν­ου Κύκλου (ΘΗΣ) ισχύος 436,6 MW, βρίσκεται στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και ανήκει στην Κόρινθος Power, θυγατρική της Μυτιληναίο­ς και της Motor Oil.

 ??  ?? Στα 1,2 GW ανέρχεται η ισχύς του χαρτοφυλακ­ίου της Μυτιληναίο­ς σε σταθμούς ηλεκτροπαρ­αγωγής από φυσικό αέριο.
Στα 1,2 GW ανέρχεται η ισχύς του χαρτοφυλακ­ίου της Μυτιληναίο­ς σε σταθμούς ηλεκτροπαρ­αγωγής από φυσικό αέριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece