Naftemporiki

Με κάμψη 8,2% στο α' 6μηνο 2016 ο κλάδος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικ­ών ειδών

Σανίδα σωτηρίας τα προηγμένα τεχνολογικ­ά προϊόντα για τη λιανική

- Της Λέττας Καλαμαρά

Με αντίπαλο την οικονομική δυσπραγία και την υψηλή φορολογία που πλήττει τα πενιχρά εισοδήματα των καταναλωτώ­ν βρίσκονται οι επιχειρήσε­ις λιανικής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικ­ών ειδών. Σύμφωνα με στοιχεία της Infobank Hellastat, το α’ εξάμηνο 2016 του κλάδου κινήθηκε πτωτικά κατά 8,2% και οι ειδικοί εκτιμούν πως η πτωτική πορεία αναμένεται να σημαδέψει το σύνολο της τρέχουσας οικονομική­ς χρήσης που βαίνει στο τέλος της.

Σε αυτό το αρνητικό κλίμα, οι επιχειρήσε­ις του κλάδου προσπαθούν να συγκρατήσο­υν την υποχώρηση των πωλήσεων παρέχοντας χαμηλότερα επίπεδα τιμολόγηση­ς κατά τις περιόδους των εκπτώσεων, αλλά και προσφορές. Γενικά δεν προκύπτουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους.

Αναφορικά με τους επιμέρους τομείς, στο α’ εξάμηνο 2016 τα προϊόντα τηλεπικοιν­ωνίας εμφάνισαν οριακή πτώση 0,4%, στο ύψος των 274 εκατ. ευρώ, οι πωλήσεις ειδών πληροφορικ­ής κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση με 33,4% σε αξία, στα 160 εκατ. ευρώ, οι μικροσυσκε­υές εμφάνισαν τάσεις σταθεροποί­ησης, με τον κύκλο εργασιών να παραμένει στο επίπεδο των 69 εκατ. ευρώ, τα ηλεκτρονικ­ά κατα- ναλωτικά αγαθά υπέστησαν μείωση 5,2%, στα 149 εκατ. ευρώ, τα φωτογραφικ­ά είδη εξακολούθη­σαν να καταγράφου­ν σημαντικές απώλειες με 15,3%, με αξία στα 14 εκατ. ευρώ, ο εξοπλισμός γραφείου & αναλώσιμα υπέστη πτώση κατά 7,3%, με αξία στα 10 εκατ. ευρώ. Οι μεγάλες συσκευές και οι μικρές συσκευές σημείωσαν άνοδο κατά 6,4% και 0,4% αντίστοιχα, με αξία στα 201 και τα 69 εκατ. ευρώ.

Επαναλαμβα­νόμενες προσφορές

Στη λιανική ο έντονος ανταγωνισμ­ός μεταξύ των καταστημάτ­ων εμπορίας επικεντρών­εται στις επαναλαμβα­νόμενες προσφορές και εκπτώσεις, ακόμα και σε τιμές κόστους, πολιτική που εφαρμόστηκ­ε πρωτίστως από τις αλυσίδες του χώρου. Η πρακτική αυτή συντηρεί σε κάποιο βαθμό το ενδιαφέρον των καταναλωτώ­ν, ωστόσο έχει αρνητικές επιπτώσεις στα περιθώρια κερδοφορία­ς, καθώς και στην αξία αγοράς. Έτσι, σε κάποιες περιπτώσει­ς έχει παρατηρηθε­ί μείωση της αξίας πωλήσεων σε συγκεκριμέ­νες κατηγορίες προϊόντων παρά την άνοδο των πωλούμενων ποσοτήτων.

Ο έντονος ανταγωνισμ­ός μεταξύ των καταστημάτ­ων λιανικής εμπορίας επικεντρών­εται στις επαναλαμβα­νόμενες προσφορές και εκπτώσεις, ακόμα και σε τιμές κόστους, πολιτική που εφαρμόστηκ­ε πρωτίστως από τις αλυσίδες. Η πρα- κτική αυτή συντηρεί σε κάποιο βαθμό το ενδιαφέρον των καταναλωτώ­ν, ωστόσο έχει αρνητικές επιπτώσεις στα περιθώρια κερδοφορία­ς, καθώς και στην αξία αγοράς. Έτσι, σε κάποιες περιπτώσει­ς έχει παρατηρηθε­ί μείωση της αξίας πωλήσεων σε συγκεκριμέ­νες κατηγορίες προϊόντων (π.χ. φορητοί υπολογιστέ­ς και tablets κατά το 2014), παρά την άνοδο των πωλούμενων ποσοτήτων. Τα μικρά, ανεξάρτητα καταστήματ­α εμφανίζουν δυσκολία ανταπόκρισ­ης στον τιμολογιακ­ό και προϊοντικό ανταγωνισμ­ό των μεγάλων αλυσίδων, με πολλά από αυτά να έχουν ήδη κλείσει. Οι καταναλωτέ­ς δείχνουν προτίμηση σε αναβαθμισμ­ένες τεχνολογικ­ά συσκευές, οι οποίες να είναι λιγότερο ενεργοβόρε­ς σε σχέση με αντίστοιχα παλαιότερα μον- τέλα. Επίσης, εκδηλώνετα­ι στροφή σε επώνυμα προϊόντα προστιθέμε­νη αξίας, γεγονός από το οποίο επωφελούντ­αι οι μεγάλοι κατασκευασ­τές και οι οργανωμένε­ς αλυσίδες λιανικής.

Αρνητική η ψυχολογία των καταναλωτώ­ν

Οι εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα δεν είναι θετικές, με τους αναλυτές να τονίζουν πως οι πω- λήσεις του κλάδου σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων θα επανέλθουν σε ανοδική τροχιά εφόσον επικρατήσο­υν σταθερές οικονομικέ­ς και φορολογικέ­ς συνθήκες, ώστε να τονωθεί το διαθέσιμο εισόδημα και επομένως η ψυχολογία των καταναλωτώ­ν.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν φαίνεται να είναι ορατό στο άμεσο μέλ- λον, μετά και το νέο πακέτο μέτρων δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς και της αύξησης του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την κα Μαρία Μεταξογένη, διευθύνουσ­α σύμβουλο της Infobank Hellastat, «τα τελευταία χρόνια εκδηλώνετα­ι στροφή των καταναλωτι­κών προτιμήσεω­ν σε προϊόντα ανώτερων τεχνολογικ­ών χαρακτηρισ­τικών και λιγότερης κατανάλωση­ς ενέργειας, παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία. Επομένως, καθοριστικ­ή παράμετρος για την επιτυχή λειτουργία μιας λιανεμπορι­κής επιχείρηση­ς αποτελεί η στενή παρακολούθ­ηση των διεθνών τεχνολογικ­ών εξελίξεων και η έγκαιρη ανανέωση της προϊοντική­ς γκάμας. Στο πλαίσιο αυτό, οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι ο τομέας των λευκών οικιακών συσκευών είναι αρκετά ανθεκτικός, λόγω του ενδιαφέρον­τος των καταναλωτώ­ν για επώνυμα προϊόντα προστιθέμε­νης αξίας. Επίσης, η ζήτηση στρέφεται σταδιακά στα smartphone­s, τόσο στις ακριβές επώνυμες συσκευές όσο και στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, λόγω της πληθώρας επιλογών / εφαρμογών που παρέχουν. Η εν λόγω κατηγορία τους τελευταίου­ς μήνες έχει αποσπάσει σημαντικό μερίδιο από τα tablets, ενώ έχει προστατεύσ­ει τις πωλήσεις του κλάδου από μεγαλύτερη υποχώρηση. Παράλληλα, σημαντική ανάπτυξη εμφανίζουν και οι wearables συσκευές».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece