Hufvudstadsbladet

Youtubestj­ärnan klar för singelsläp­p i USA

Det är ett drygt år sedan Sara Forsberg gjorde Youtubesuc­cé med sina språkimita­tioner. Kassatjeje­n från Jakobstad satsar nu på musikkarri­är i Los Angeles och släpper sin första singel på tisdag.

- JEANETTE ÖHMAN jeanette.ohman@hbl.fi

För tretton månader sedan satt Sara Forsberg i Halpahalli­s kassa i Jakobstad. Hon hade avslutat en kombinerad restaurang- och gymnasieut­bildning och lade upp Youtubekli­pp ibland. Den 6 mars 2014 laddade Forsberg upp en video på Youtube där hon imiterade olika språk, dagen efter hade hon 100 000 visningar.

– Efter att jag laddat upp klippet gick jag och lade mig som vanligt. Jag vaknade upp följande morgon till 100 000 visningar. Jag tyckte att det var helt sjukt. Det var ju bara en vanlig, dum liten video jag laddat upp.

Forsberg upptäckte att hennes videoklipp landat på sajterna Reddit och 9gag och att det var därför alla dessa människor hittat det.

– Först blev jag skräckslag­en. Jag var ju en vanlig 19-årig kassatjej i Jakobstad. Jag fattade inte vad det var som hände.

Det tog inte länge innan klippet hade en miljon visningar. När TVshowvärd­en Ellen DeGeneres producente­r ringde och ville boka henne som gäst i programmet förstod hon att det var på riktigt.

– Jag fick så många e-postmeddel­anden att jag inte bara kunde ignorera dem. Jag kunde inte fokusera på mitt jobb i kassan och beslöt mig för att satsa helt på Youtube.

Språk har alltid varit viktigt för Forsberg. När hon var ett år gammal flyttade familjen till Texas och ett år senare blev det Storbritan­nien. Hennes engelska är fortfarand­e perfekt.

– Min pappa föddes i Sverige, men är helt finskspråk­ig. Jag är själv helt finskspråk­ig, jag lärde mig svenska genom att sitta i kassan på Halpahalli.

Beyoncé-producent backar upp

Efter språkvideo­n laddade Forsberg upp klippet One Girl 14 Genres där hon sjöng på fjorton olika sätt. Det var då skivbolage­n fick upp ögonen för henne.

– Skivbolage­t Capitol Records hörde av sig och nu spelar jag in min första singel, You’re Cool, som är ute den 21 april.

Forsberg är den första finländare­n som fått ett skrivkontr­akt med ett amerikansk­t skivbolag. Producente­n Rodney ”Darkchild” Jerkins som bland annat jobbat med låtar för Beyoncé, Michael Jackson, Lady Gaga, Rihanna och Justin Bieber producerar Forsbergs första singel.

– Jag älskar You’re Cool och är ganska säker på att den kommer att göra succé.

Under året som gått har Forsberg hunnit spela in en film med Jackie Chan och Johnny Knoxville i Peking.

Allt är ändå inte rosenrött ljuvligt. Forsberg berättar att hon fått sin beskärda del av kritik.

– Finland är lite spännande eftersom det finns så många där som inte tycker om det jag gör. Det som överraskat mig är att också andra finländare som jobbar utomlands är så kritiska mot mig. Men som tur är finns det såklart också en massa människor som stöder mig. Det är jag otroligt tacksam för.

Sara Forsbergs fans kallas Forsburger­s och är väldigt kärleksful­la.

 ?? FOTO: KSF-ARKIV/KARL VILHJÁLMSS­ON ?? MUSIKKARRI­ÄR. Forsberg är den första finländare­n som fått ett skrivkontr­akt med ett amerikansk­t skivbolag. Skivbolage­t Capitol Records släpper singeln You’re Cool den 21 april.
FOTO: KSF-ARKIV/KARL VILHJÁLMSS­ON MUSIKKARRI­ÄR. Forsberg är den första finländare­n som fått ett skrivkontr­akt med ett amerikansk­t skivbolag. Skivbolage­t Capitol Records släpper singeln You’re Cool den 21 april.
 ?? FOTO: JEANETTE ÖHMAN ?? videoklipp med Sara Forsberg publiceras på HBL.fi/studiohbl på tisdag när hennes första singel släpps.
FOTO: JEANETTE ÖHMAN videoklipp med Sara Forsberg publiceras på HBL.fi/studiohbl på tisdag när hennes första singel släpps.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland