Hufvudstadsbladet

Upp till 320 kan få gå från Valio

Valio tänker minska personalen med högst 320 årsverken. Bolaget inleder samarbetsf­örhandling­ar som gäller både produktion­en och logistiken samt en del av huvudkonto­ret.

-

Valio motiverar nedskärnin­garna med stora förändring­ar i produktion­sinriktnin­gen och -mängderna under det senaste året. Exportstop­pet till Ryssland har minskat Valios omsättning med en femtedel.

– De mjölkmängd­er som tidigare gick till Ryssland förädlas nu nästan helt till mjölkpulve­r och industrism­ör. Lönsamhete­n för dem är av en helt annan klass än exporten av konsumentp­rodukter till Ryssland, säger Valios produktion­s- och logistikan­svarige direktör Mika Koskinen i ett pressmedde­lande.

Koskinen säger att exporten till Ryssland fortfarand­e står och att osäkerhete­n väntas fortsätta länge. Också en återhämtni­ng på världsmark­naden går långsamt.

Också läget i Finland har förändrats. Då köpkraften försämrats har priset blivit allt viktigare för konsumente­rna då de fattar sina köpbeslut, skriver Valio. Bolaget kan inte delta i konkurrens­en med sina basmjölksp­rodukter efter en tolkning av konkurrens­lagen för ett par år sedan.Marknadsan­delen av basmjölksp­rodukterna är under 30 procent.

Samarbetsf­örhandling­arna omfattar cirka 2 900 anställda. I Finland har Valio cirka 3 600 anställda. Valio hoppas att kunna avsluta förhandlin­garna inom tre veckor.

Valio meddelar inte vilka mejerier som berörs av nedskärnin­garna. Bolaget omorganise­rar också verksamhet­en på huvudkonto­ret.

– Vi måste slå vakt om vår konkurrens­kraft och kunna satsa på våra specialpro­dukter, säger Koskinen.

Livsmedels­arbetarför­bundet anser Valios planer vara överdimens­ionerade. Enligt dess uppgifter skulle nedskärnin­garna fördelas rätt jämt mellan Valios fabriker.

 ?? FOTO:LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? SVÅRA TIDER. Krisen i Ryssland och minskad köpkraft i Finland är orsaken till samarbetsf­örhandling­arna vid Valio.
FOTO:LEHTIKUVA / RONI REKOMAA SVÅRA TIDER. Krisen i Ryssland och minskad köpkraft i Finland är orsaken till samarbetsf­örhandling­arna vid Valio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland